Hlavní navigace

Vyměňme Tesco za obří organický obchod

12. 3. 2009

Sdílet

Jednou jsem byla na výstavě wellness a fitness, kde stál stánek s bio výrobky. Když jsem se dívala na nabídku a složení, přišel jeden pán, kterému hosteska nalila zdravý bionápoj. Návštěvník odmítl s díky s tím, že co je bio, není slušně řečeno k jídlu.

Nejsem úplně ideálním příkladem zdravého stravování, ale ten bionápoj jsem si tenkrát koupila. Přes počáteční menší nechuť na něj dnes nedám dopustit. Nevím, jestli splňuje slibované, ale už jsem si na něj zvykla, moc mi chutná a začínám jím svůj denní pitný režim. Bohužel tak zdravě nepokračuji až do večera. Občas mám také chuť na smažený sýr, hamburger, uzeniny nebo colu. Ale zase na druhou stranu, když mi dá někdo na výběr k obědu nebo večeři, jestli zdravou stravu nebo klasickou českou, dám přednost té zdravější. A několikrát se mi také stane, že přepadnu prodejnu zdravé výživy a nakoupím spoustu sice zdravého bio, ale většinou naprosto bez jakékoli chuti. Že může existovat něco jako supermarkety Whole foods, jsem se mohla přesvědčit koncem minulého roku ve Spojených státech, a hned jsem propadla skepsi kvůli tomu, že něco takového u nás nebude ani za padesát let.

Jako klasický obrázek amerického stravování se nám ukazují obézní Američani, kteří se ládují obrovskými hamburgery. Řetězce fast foodů jsou sice v Americe velmi oblíbené, ale naštěstí mají i svoji protiváhu. Druhé misky vyvažuje například řetězec Whole foods. Této mezinárodní společnosti jde nejen o prodej přírodních a organických produktů, ale i o zdravé zemědělství a záchranu celé planety.

První návštěva

Zdravá-výživa-Whole-Foods-1

Když jsem přiletěla do amerického Miami, zastavili se mí přátelé před cestou na floridské Keys v supermarketu Whole foods. Myslela jsem, že jde o běžný supermarket, který byl velikostí jako naše největší supermarkety v Čechách. Když mě po vstupu dovnitř řekli, že je to obchod, kde prodávají pouze přírodní a organické produkty, spadla mi čelist. Netušila jsem, že může nějaký takový obchod vůbec existovat. Znovu jsem tak objevila skutečnou chuť okurek, rajčat, nejrůznějšího ovoce, včetně pěkně krvavého steaku. Krvavý steak bych si s prominutím v Čechách asi nedala.

Historie Whole Foods

Společnost Whole Foods Market otevřela první obchod v roce 1980 ve městě Austin, ve státě Texas, kde dnes mají centrálu. V současné době je to největší americký řetězec s přírodními a organickými produkty na světě, s 270 obchody v Severní Americe a Anglii.

Filosofie firmy

Vedení i zaměstnanci věří, že nejlepší jídlo je přírodní, bez přísad, barviv, konzervačních látek a sladidel. Společnost vyhledává nejvyšší kvalitu. Podporují a sponzorují soukromé farmy a zdravé zemědělství. Jejich zaměstnanci sami vyznávají zdravé jídlo a bojují za zdravou planetu.

Produkty

Zdravá-výživa-Whole-Foods-2

Obchody nabízejí nejen vysokou kvalitu, ale snaží se o co nejpřijatelnější ceny. A to za vždy čerstvé a chutné potraviny.

Supermarkety jsou zásobované nejen potravinami, ale také kosmetikou, nejrůznějšími vitamínovými doplňky, potravou pro zvířata, až po oblečení, květiny nebo hračky. Navíc tu najdete i bohatou nabídku studených i teplých hotových jídel.

Jak jsem psala výše, společnost se snaží držet ceny na přijatelné úrovni a když jsem je s americkými přáteli procházela, tak mi říkali, že některé ceny jsou dvakrát tak vysoké, ale většinou je zboží stejně drahé a některé i dokonce mnohem levnější. A nejde jen o nějaké málo prodávané zboží. Například u některého hovězího masa je cena stejná jako u hovězího neoznačeného organic nebo dokonce daleko nižší. Co se týká dalších příkladů, tak u zeleniny jsou ceny stejné, u jogurtů o dvacet centů dražší, u banánů je cena dvojnásobná, u grilovaného kuřete také, pekařské výrobky jsou cenově stejné. Kdo tedy chodí nakupovat do tohoto řetězce? Jsou to lidé, kteří o sebe celkově pečují, kteří chtějí být zdraví a přejí si déle žít. A kdo tady nenakupuje? Kdo nevěří, že běžné potraviny jsou jedem, je to pro ně finančně nedostupné nebo se obchody nenalézají v jejich okolí. Tak mě to alespoň bylo stručně vysvětleno těmi, kteří tam chodí a kteří ne. I když například jen na Floridě mají celkem šestnáct obchodů.

Organická ryba

Ve Whole Foodu najdeme snad všechno, na co si jen vzpomeneme, jen ne organické ryby. Organická ryba totiž logicky neexistuje, prodává se pouze přírodní. Ryby mají dvojí původ. Buď se loví co nejdál od civilizace, uprostřed oceánů, kam lidská ruka nedosáhne, nebo na soukromých farmách, kde mají výživu ryb pod kontrolou. Takže až vám budou někde vnucovat organickou nebo bio rybu, jde o podvod.

Sortiment z celého světa

Zdravá-výživa-Whole-Foods-3

Ve Whole foodu nenajdete jen přírodní a organické produkty ze Spojených států, ale z celého světa. Ředitel marketingu Ross Benblatt mi to vysvětlil tak, že přímo vyhledávají produkty po celém světě, ale jen ty v nejvyšší kvalitě, aby odpovídaly jejich vysokému standardu. Pokud například objeví nějaký opravdu vynikající produkt, koupí ho, aby ho mohli exkluzivně prodávat jen oni. Jako příklad bych uvedla francouzský sýr Brie, který pro ně vyrábějí ve Francii. Není výjimkou, že i české biovýrobky se objevují v jejich nabídce.

Co se týká čerstvé zeleniny a ovoce, ty odebírají v sezóně od místních soukromých farem, jinak je dovážejí z ciziny. Například pro jablka si dojedou až na Nový Zéland. Prodejce musí mít certifikát kvality, ovoce musí být kvalitní a musí odpovídat vysokému standardu Whole foods. Samozřejmostí také je, že si jednotlivé produkty sami otestují, aby zjistili, zda jsou opravdu kvalitní. U každého produktu mají napsánu cenu, odkud pochází, jakou má chuť a do jakého jídla se hodí. A jestli si myslíte, že krásná naleštěná jablka musí být vyhnaná umělým hnojivem, tak to není pravda. Viděla jsem tak krásnou zeleninu a ovoce, že jsem měla chuť úplně na každý druh. Stejně tak na maso, ryby, mléčné výrobky nebo zákusky.

A jaký je rozdíl mezi konvenčním a organickým jídlem?

To mohl můj americký přítel Lincoln Cole poznat už v roce 1985, kdy si se svým přítelem Peterem otevřel první a jedinou restauraci, kde se vařilo jen z přírodních surovin, ve městě Portsmouth ve státě New Hampshire. Říkal mi, že se jim lidé zpočátku smáli, nevěřili, že zdravá strava může být také chutná. Ale jakmile jednou ochutnali, velmi rádi se vraceli zpátky. 

Nechávali si pro restauraci například chovat bizony, jejichž maso je několikanásobně méně kalorické a tučné oproti hovězímu. Lincoln už restauraci nemá, ale dodnes vyhledává zdravou výživu, a protože často cestuje za prací a ne všude takové obchody s nabídkou zdravých produktů mají, tak se alespoň snaží číst složení výrobku a vybírat nejmenší zlo. Velmi dobrým příkladem je také jeho maminka, které je 88 let a celý život jí zdravě. Je to velmi vitální žena, která neví, co je to být nemocná, nenosí brýle, je štíhlá a hádali byste jí tak o dvacet let méně. Lincolnovi je 62 let, také byste mu je nehádali, a abyste neřekli, že to mají v genech, jeho bratr je typickým příkladem Američana, který miluje všechny ty fast foody s hamburgery, pizzou a colou a na svůj věk vypadá. Není sice prokázané, že by infarkt a Alzheimerovu nemoc způsobovaly chemicky upravované potraviny, ale mají na nich velký podíl. Některým lidem, kteří trpěli častou bolestí hlavy, po přechodu na zdravý životní styl bolesti ustoupily.

Do nejbližšího Whole foods bychom museli až do Anglie a to by se nám určitě nevyplatilo. Tak můžeme alespoň začít u těch našich malých bio obchůdků a možná, že se v blízké budoucnosti s nějakým takovým Whole foods obchodem také v Čechách setkáme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).