Hlavní navigace

Fotoreportáž: Vodní skútry a Freestyle fotbal na Vltavě

14. 9. 2009

Sdílet

Filip Singer
Zběsilé závody a triky na vodních skútrech. K tomu podívaná na kluky, kteří sice nedávají góly, ale s fotbalovým míčem dokáží neuvěřitelné kousky. To vše bylo o víkendu k vidění v Praze v O2 Žlutých lázních, kde se konala hned dvě mistrovství České republiky - v jízdě na vodních skútrech a ve Freestyle fotbale.

Vodní skútry

Vlny téměř jako u moře narážely do břehů Vltavy. Aplaus a křik diváků doprovázel závod i show borců na vodních skútrech. Soutěžilo se v několika kategoriích vodních skútrů v rychlostních disciplínách. Zlatým hřebem programu pak byl freestyle, kdy jezdci předváděli se svými skútry salta, výkruty a jiné triky. Někdy se zanořili do vody docela nebo jezdec stroj ve vzduchu opustil, aby na něj vzápětí zase nasedl.

Naopak při rychlostním závodu jezdci na strojích objížděli bójky jako o život a občasné pády dokazovaly, že vždy není jednoduché zůstat „v sedle“.  

Vzhledem k tomu, že se současně jednalo o finále evropského poháru Alpe Adria Cup, závody přilákaly do O2 žlutých lázní naprostou evropskou špičku jezdců na vodních skútrech a ukázalo se i několik mistrů světa.

Vyzkoušeli jste už někdy jízdu na vodním skútru?

Freestyle fotbal

Na suchu, v místech, kde se běžně hraje pétanque, předváděli mladí i starší kluci to nejlepší, co umějí s fotbalovým míčem. Ty se točily na nosech, skákaly z jednoho ramene na druhé, nebo se odrážely v neuvěřitelných variacích o kolena, kotníky a vlastně všechny části těla. To vše do rytmu taneční hudby. Freestyle fotbal je mladý a naprosto svobodný sport. Kluci i holky mohou s míčem dělat, co se jim zlíbí. Někdy dokonce vleže nebo vsedě na zemi a některé triky jsou tak rychlé, že je oko laika nestihne zachytit.

První mezinárodní Mistrovství České republiky ve Freestylu pod českou asociací přilákalo do Prahy více než padesát freestylerů. Dorazili borci z Polska, Německa, Slovenska, Maďarska a dokonce i ze Skandinávie. Kluci pracovali s míčem naprosto soustředěně a s neuvěřitelným citem – stačí trochu rychlejší pohyb nebo jinak natočená noha a je po triku.

Soutěžící měli stanovený čas, během kterého se předváděli divákům a mezinárodní porotě (přítomen byl i Francouz Sean Garnier, vítěz světového finále Red Bull Street Style v brazilském Sao Paulu).

Mezi soutěžícími byl i Vašek Klouda, který se k Freestylu se dostal přes Footbag, kde je absolutní špičkou – sedminásobný mistr světa v několika soutěžích Footbag a několikanásobný mistr Evropy. Jeho exhibice s malým míčkem, tzv. hakysakem, závod prokládala a sklidila obdiv diváků i ostatních soutěžících.     

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).