Hlavní navigace

Vědci našli nový přístup v léčbě nemoci, kterou trpěl i Karel Gott

18. 8. 2022

Sdílet

 Autor: 1. LF UK
Tým českých vědců a lékařů přišel s novým přístupem v léčbě akutní myeloidní leukémie. Spočívá v kombinaci dvou již existujících léků. Klinická studie prokázala, že pacientům dokáže novinka výrazně prodloužit život.

Akutní myeloidní leukémie (AML) je jeden ze čtyř hlavních typů leukémie, tedy onkologického onemocnění krevních buněk. Toto onemocnění způsobuje hromadění nezralých buněk v kostní dřeni a později také v dalších tkáních, což s sebou přináší řadu zdravotních komplikací. Ty vedou k tomu, že pacient v krátké době umírá.

V ČR se před třemi lety o této diagnóze hovořilo především v souvislosti s onemocněním zpěváka Karla Gotta, který se s AML potýkal.

Čeští vědci objevili nový přístup v léčbě

Tým vědců z centra BIOCEV, 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (LF UK) a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) oznámil, že přišel s novým přístupem k léčbě AML, který vede k prodloužení života pacientů o několik měsíců. U této diagnózy jsou měsíce považovány za výrazné prodloužení přežití.

Nejde přitom o vynález nového léku, ale o nový přístup v léčbě, kdy lékaři kombinují dva již existující léky. O inovaci hovoří aktuálně vydaná tisková zpráva 1. LF UK.

„Navrhli jsme zkombinovat 5-azacytidin, který vynalezli v 70. letech minulého století v Československé akademii věd, s další látkou nazvanou G-CSF, podporující vznik a vývoj bílých krvinek v kostní dřeni,“ popisuje Tomáš Stopka, vedoucí výzkumu z 1. LF UK a centra BIOCEV.

„Navržená léčebná kombinace posouvá využití cytokinu G-CSF do terapie AML a zároveň svým synergickým působením s azacytidinem činí tuto léčbu efektivnější a bezpečnější pro pacienty, a tudíž představuje ověřenou strategii, jež je okamžitě použitelná v praxi,“ doplňuje Anna Jonášová, jež studii koordinovala a je vedoucí pro léčbu a diagnostiku MDS a AML na I. interní klinice – klinice hematologie 1. LF UK a VFN.

Účinnost léčby potvrdila klinická studie

To, že kombinace výše uvedených látek je bezpečná a pomáhá, tým prověřil v klinické studii. Probíhala 5 let a zúčastnilo se jí 76 pacientů z ČR. „Nejen že se nám podařilo prokázat léčebné účinky nové kombinace, a především její bezpečné působení na pacienty, ale také prodloužit jejich přežití v řádu měsíců,“ doplňuje Tomáš Stopka s tím, že věci a lékaři zároveň zjistili, že kombinace látek navodí v organismu pacienta více léčebných odpovědí než dosavadní léčba. „Což je přelomové a zásadní pro další výzkum i klinické testování na pacientech,“ podotýká vedoucí výzkumu.

V tuto chvíli vědci a lékaři vedou intenzivní jednání o nové celoevropské studii. V ní bude předmětem výzkumu vedle azacytidinu a G-CSF další lék s účinnou látkou nazvanou venetoklax. „U chemoterapií neplatí, že čím více léků použijete, tím bude lepší efekt – kumuluje se často toxicita účinků. K tomuto výzkumu ale máme připojeny také projekty základního výzkumu, a tudíž i případný negativní výsledek, zjištění, že nový postup nefunguje dle očekávání či funguje jinak, by byl velmi cenný,“ dodává Tomáš Stopka v textu, který vyšel v magazínu UK s názvem Forum.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).