Hlavní navigace

Tři mýty o mléce, na které byste měli zapomenout

25. 5. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Z nového průzkumu plyne, že téměř třetina Čechů mléko vůbec nekonzumuje. A co víc: koluje o něm velké množství mýtů a polopravd.

Češi se svou průměrnou roční spotřebou 47 litrů na rok a na osobu rozhodně nepatří mezi velké fanoušky mléka. V rámci Evropy se řadíme spíše k podprůměrným konzumentům. Z našich nejbližších sousedů jsou na tom hůře už jen Poláci. Mlékařští odborníci navíc soudí, že věříme některým mýtům, které se okolo mléka tradují. Které to jsou?

Mýtus první: Mléko zahleňuje

Nejčastěji zmiňovaným mýtem, který ve společnosti převládá, je že mléko zahleňuje organismus.  Zatím žádná lékařská studie tuto skutečnost nepotvrdila. Mléko pouze vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film, který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se této vlastnosti využívalo k léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.

Mýtus druhý: Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty/éčka

Dalším velice rozšířeným mýtem je, že trvanlivé mléko obsahuje konzervanty, a že čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé. Mléko balené do nápojových kartonů Tetra Pak neobsahuje žádné konzervanty. Trvanlivost mléka je dosažena díky tepelnému ošetření metodou UHT (Ultra Heat Treatment) a speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu.

Trvanlivé mléko díky tomu obsahuje téměř stejné množství proteinů, vitaminů a minerálu jako „čerstvé“ – pasterizované mléko. Tepelným zpracováním může mléko ztratit nanejvýš 10 procent výživných látek.

Mýtus třetí: Mléko je těžce stravitelné a pro člověka není vhodné

U 2 až 10 procent evropské populace se vyskytuje tzv. laktózová intolerance, za kterou může nedostatek enzymů štěpících mléčný cukr ve střevě. Mléko obecně je ale pro většinu populace velmi lehce a dobře stravitelná potravina, proto je i součástí různých dietních metod a postupů.

O vhodnosti mléka pro dospělého člověka, který je jediným savcem, který pije mléko jiného savce, se vedou dlouhodobé spory. Lidské stravování se zásadním způsobem liší od stravování ostatních savců. Člověk je také jediný savec, jehož mládě potřebuje velice dlouhou péči. Lidský druh vstřebává potřebný vápník nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život. Navíc díky přirozenému výskytu vápníku v mléce slouží skvěle jako ochrana organismu před osteoporózou.

Ne každý je ale přesvědčen o tom, že nám mléko prospívá. Stoupenci ortodoxní výživy podporovaní současnou západní medicínou vedou v této otázce spory s vyznavači alternativní výživy a medicíny:

Čtěte více: Válka o mléko je spíš svatá než věčná

Zdroj: Tiskové materiály

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).