Hlavní navigace

Trápí vás lupy? Máme tipy, jak se jim vyhnout

27. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / Pezibear, podle licence: Public domain
Lupy patří mezi časté nepřátele, které sužují pokožku hlavy a poté viditelně ulpívají ve vlasech a následně zasypávají ramena. Pokud vám odlupující šupinky kůže znesnadňují život, což je v dnešní době velmi častým jevem, nemusíte si hned zoufat.

Máme pro vás několik fungujících tipů, jak jim předcházet a jakým způsobem na ně vyzrát.

Co za lupy vězí? Tyto faktory minimalizujte

  • Nevhodně zvolený, agresivní šampon a také četné mytí.
  • Špatná životospráva, stres, nedokonale sestavený jídelníček.
  • Jejich přítomnost mnohdy poukazuje na přemnožení plísní, jsou dávány do souvislosti s lupénkou.
  • Přechod z tepla do zimy, tedy náhlé teplotní výkyvy. V létě si dávejte pozor na klimatizaci, v zimě zase na přespříliš přetopené prostory.
  • Nalomená imunita či nedostatek vitamínů a minerálů.
  • Změna hormonálních hladin (puberta, těhotenství, menopauza).

Jak s lupy zatočit? Šetrným mytím vlasů

Mycí vlasový prostředek vyměňte za jemný šampon.

Berte také v potaz, zda jsou vaše lupy suché, nebo mastné. U mastných lupů si postižení stěžují na svědění pokožky hlavy, zarudnutí a podráždění. Doporučujeme se porozhlédnout také v lékárně, kde naleznete kvalitní přípravky na bázi přírodních extraktů nebo se šetrným, leč účinným složením (Tea Tree Oil šampon proti lupům, Cannaderm, HRISTINA, Revalid, Dercos). Pomáhají také speciální roztoky (například Ducray Squanorm) nebo spreje (Skin-cap, Frais Monde).

Pokud se domníváte, že lupům dáte sbohem díky intenzivnímu drbání na způsob mytí, je tomu bohužel naopak. Spíše znásobíte jejich výskyt.

Co dál proti lupům

Omezte rovněž tepelnou úpravu fénem, žehličkou a nadbytečnými stylingovými přípravky (tužidlo, lak na vlasy, tužící gel). Výrazné barevné proměny si raději nechejte na později, nebo navštivte kadeřnický salon, kde vám poradí, jak vlasy šetrněji obarvit.

Pijte a jezte zdravě. Dejte sbohem mastnému, tučnému, slanému a sladkému jídlu. Tím souvisí konec konzumace uzenin, polotovarů, cukrovinek, chipsů a pokrmů z fast foodů. Vsadit můžete na zinek, vitamín E, B, C, A či selen.

Kvůli přítomnosti kvasinek na vlasové pokožce vždy používejte svůj ručník i hřebínek.

Rady ze spíže

Pomáhá čerstvě vymačkána šťáva z citrónu, jablečný ocet nebo rozpuštěná tabletka acylpyrinu v šamponu. Pokožku hlavy dokáže jemně vyčistit tea tree olej a naopak ji zklidní aloe vera.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).