Hlavní navigace

Tradiční české potraviny i letos na Selských slavnostech

26. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Ilustrační foto Unspash.com, podle licence: Public Domain CC0
Nákup surovin téměř z pole či chléva, ale i ochutnávky tradiční selské kuchyně najdete na již čtvrtém ročníku Selských slavností. Konat se budou hlavně během léta a díky pestrému programu potěší celou rodinu.

Nejen na prověřených farmářských trzích mohou spotřebitelé v průběhu roku nakupovat  zemědělské suroviny a potraviny z nich vyrobené od většinou menších a středních zemědělců z ČR. Ještě o „level“ zajímavější příležitostí k takovým nákupům představují již vlastně tradiční, letos čtvrtým rokem pořádané „Selské slavnosti“ na farmách členů Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ).

 

Na místě bude ochutnávka i recepty

Bonusem oproti farmářským trhům je především interaktivní pojetí slavností díky spolupráci ASZ se společností Park Tři věže, takže na své si přijdou také děti a celé rodiny, které mohou na selských slavnostech strávit celý den a nudit se nebudou. Právě na děti je totiž zaměřena značná část doprovodného programu. Ten navíc letos obohatí další partner slavností, Slow Food Prague, takže návštěvníci slavností budou moci v praxi poznat naplnění sloganu „od vidlí po vidličku“. Na místě se totiž bude také z místních lokálních surovin a potravin vařit, takže účastníci akcí ochutnají i tradiční selskou kuchyni.

Inspirativní může být návštěva slavností i pro zaměstnance školních jídelen, na něž se valí množství požadavků na zdravé stravování školáků. Šéfkuchař Slow Food Prague bude na místě připravovat ukázkové pokrmy z místních surovin, například z dýní, zelí, brambor, ale třeba i z králičího masa, které bude možné ochutnat a v budoucnosti použít příslušné recepty jako rozšíření spektra současné nabídky školních jídelen. Připraveny budou i gastro hry pro děti „Jíme a poznáváme pěti smysly“.

Selské slavnosti obohatí letní program

ASZ letos připravuje tři celostátní Selské slavnosti a čtyři regionální akce obdobného typu, většina z nich proběhne v letních měsících, kdy je také k dispozici širší nabídka tuzemských zemědělských produktů. Konkrétní termíny se ještě upřesňují, začínat se ale bude zřejmě v polovině července, takže návštěva slavností může být atraktivním zpestřením prázdninového času pro ty, kteří zrovna nebudou na zahraniční dovolené.

Interaktivní prezentaci selských potravin a osvětě o životě na venkově se věnuje ASZ dlouhodobě. Kromě množství aktivit jednotlivých farem v rámci prodejů ze dvora, včetně prodeje tepelně nezpracovaného mléka prostřednictvím mlékomatů, spustila Asociace ve spolupráci s ministerstvem zemědělství v roce 2011 projekt „Farmářských slavností“, a už v prvním ročníku byla partnerem zmiňovaná společnost Park Tři věže, která k běžné produktové prezentaci dodala herní atraktivitu. V současné době pořádá Farmářské slavnosti samostatně ministerstvo zemědělství v zásadě v té podobě, jak je odstartovala původní spolupráce s ASZ. Samostatné akce ASZ se nicméně v současné době nazývají Selské slavnosti, což je do určité míry konvenčnější (cechovní) název.

Lingvistické cvičení ale samozřejmě není to podstatné, v zásadě slouží hlavně pro orientaci ohledně hlavního organizátora. Mnohem důležitější je skutečnost, že se tímto způsobem může především městským dětem a obecně městské populaci náš venkov atraktivní formou prezentovat a že se spotřebitel dozví, jak se potraviny vůbec vyrábějí, jak vznikají a jak také v čerstvé a průmyslovým zpracováním nedeformované podobě chutnají. Nebo třeba i to, že se na našich farmách chová mnoho plemen skotu, poměrně širokého spektra barev, ale fialovou jako známá kráva Milka opravdu nemají.

Kalednář: kdy co roste – české ovoce a zelenina

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).