Hlavní navigace

Tabu téma: umíme si vlastně správně umýt konečník?

21. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Není to tak „jasné“, jak bychom možná řekli. Důkladně si umýt konečník po vyprázdnění neumí zdaleka každý. Do ordinací proktologů totiž podle jejich slov míří spousta pacientů, kteří se o tuhle intimní část těla neumí pořádně postarat.

Může to vypadat jako něco naprosto automatického. Hygiena konečníku a jeho okolí je jedno z nejintimnějších témat vůbec, třeba ženy už raději budou mluvit i o gynekologické prohlídce. Možná právě proto, že se o péči o intimní oblasti těla téměř nemluví a obecně je stále tabuizovaná, v ní spousta lidí nemá jasno. A nevěnuje jí patřičnou pozornost.

Co se dozvíte v článku
  1. Problémy s hygienou jsou časté
  2. Okolí konečníku: nejde jen o zápach
  3. Cesta k infekci je snadná
  4. Proč očista toaletním papírem nestačí
  5. Bidet je nejlepší volba
  6. Jak se mýt a utírat
  7. Vlhčené ubrousky jen v nutných případech

Problémy s hygienou jsou časté

Soňa Hořínková pracuje jako proktoložka. Ve své ordinaci tak intimní části těla vidí denně. A bohužel potvrzuje, že problém s hygienou je na denním pořádku.

Uvážíme-li, že do ordinace na vyšetření například potíží s hemoroidy se určitě vydáváme po sprše nebo koupeli už z toho důvodu, že nás bude lékař vyšetřovat, je to alarmující fakt. I když se Češi sprchují obvykle denně, intimním partiím evidentně nevěnujeme takovou pozornost, jakou by si zasloužily.

Okolí konečníku: nejde jen o zápach

Jak jsme na tom s intimní hygienou, ví nejlépe právě proktologové a také gynekologové. Zdaleka tu nejde jen o riskování nelibého zápachu, ale doslova o zdraví.

„Kůže kolem konečníku je velmi jemná a je tu spousta záhybů, které tvoří jakési varhánky,“ popisuje Soňa Hořínková. „V záhybech snadno zůstanou zbytky stolice.“

Stolice obsahuje velké množství bakterií, které se tu velmi snadno usadí. Ani sebekvalitnější toaletní papír si s takovou věcí nedokáže poradit.

„Konečník je navíc stažený, k jeho znečištění dojde velmi snadno,“ doplňuje lékařka.

Galerie: Hemoroidy. S tímhle příroda nepočítala

Cesta k infekci je snadná

Co se děje poté, kdy se špatně nebo ledabyle utřeme, popisuje proktoložka takto:

„Bakterie jsou důvodem procesu kvašení. Ten posléze naruší kožní stěnu a dochází k zánětu. Zánět vyvolává pocity svědění, takže pacient se v anální oblasti logicky poškrábe.“

Infekce se tedy roznáší dál a prohloubení zánětu je vstupenkou k ekzému. Své o tom nejvíce vědí pacienti, kteří mají onemocnění hemoroidů.

„Když má pacient hemoroidální onemocnění, tak jeho konečník není zcela uzavřený, protože je tu moc tkáně,“ vysvětluje dále Soňa Hořínková. „Uzavřený konečník je ale nutností, aby neunikaly nejen plyny, ale také tekutina z konečníku.“

O její existenci nemá většina z nás ani tušení. Produkují ji speciální konečníkové žlázky a slouží k tomu, aby byla stolice dostatečně zvlhčená. Za normálních okolností ji „ohlídá“ uzavřený konečník. U onemocnění hemoroidů to ale nejde – tekutina vytéká ven a způsobuje ekzém.

Hygiena má vliv na potíže s hemoroidy

  • Hemoroidy jsou přirozenou součástí těla. Jedná se o žilní pleteně, které utěsňují řitní otvor a brání nechtěnému úniku stolice (inkontinenci).
  • Onemocnění hemoroidů postihuje během života více než polovinu populace.
  • V průměru čekáme více než 1,5 roku, než se rozhodneme nepříjemné projevy řešit (průzkum Harris Interactive, 2018).
  • Více se dozvíte na www.konectabu.cz.

Proč očista toaletním papírem nestačí

Podle Soni Hořínkové k důkladné hygieně konečníku po vyprázdnění rozhodně nestačí použití toaletního papíru. A nezáleží ani na tom, kolik vrstev má a čím vším se na obalu prokazuje. 

Toaletní papír totiž dokáže provést jen hrubé odstranění biologické nečistoty z okolí análního otvoru. Velmi jemnou kůži, která tu je, může navíc snadno narušit, či dokonce poranit. Papír také rozšiřuje mikrofilm bakteriálního povlaku a třeba už vznikající potíže se zánětem tak může podpořit. Toaletní papír bychom tedy měli používat jen tam, kde není k dispozici voda.

Galerie: Co nevíte o WC – zdravé vyprazdňování probíhá ve dřepu

Bidet je nejlepší volba

„Za standard, který bychom měli k intimní hygieně používat, považuji bidet,“ říká rozhodně lékařka. „Po stolici bychom k omytí měli použít vlažnou vodu, a pak se jen zlehka otřít ručníkem nebo papírem.“

Mýdlo podle proktoložky není nutností, pokud ho ale pro lepší pocit používáme, je dobrou volbou antibakteriální.

„Mýdlo by se mělo používat jen šetrně,“ nabádá Soňa Hořínková. „Kožní kryt kolem řitního otvoru je velmi jemný, přirovnávám jej ke kůži na obličeji. Pokud používáme třeba ochranné mastičky, je třeba nanést jen velmi jemný film. Musíme totiž myslet na to, že když dáme půlky k sobě, vznikne rázem dvakrát tolik masťového základu a kůže se může spíš narušit tím, že bude macerovat.“

Tip na WC sprchu

  • Kdo nemá bidet a obává se sklonu k onemocněním konečníku nebo chce mít větší pohodlí než nutnost použití sprchového koutu nebo vany, může už dnes hygienické zázemí řešit třeba sprškou k WC. 
  • K sehnání jsou různé formy a podoby, výrobci již také přišli s modely záchodů „dva v jednom“. To jsou záchodové mísy, které mají výbavu – sprchu, teplotu vody, či dokonce sklápění prkének – na dálkové ovládání. 

Jak se mýt a utírat

„Stále je bohužel mnoho pacientů, kteří třeba i přijdou na vyšetření doslova s otiskem stolice kolem řitního otvoru,“ říká lékařka a zdůrazňuje, že se to stává i poté, co se pacient doma osprchuje. Důkladná hygiena konečníku ale podle ní neznamená jen nechat po sobě stéct vodu, ale doslova rukou či houbou „zajet mezi půlky“.

Otírání ručníkem nebo toaletním papírem by poté mělo být podle Soni Hořínkové velmi jemné. 

K prevenci onemocnění konečníku a udržení si základní hygieny po velké potřebě patří čištění konečníku pohybem zepředu dozadu. Ani tahle věc není automatická. Ale právě ona zabrání přenosu zárodků, které jsou ve stolici, do blízkosti močové trubice či u žen také pochvy.

Vlhčené ubrousky jen v nutných případech

„Pro trvalé užívání a očistu by se také neměly běžně používat vlhčené ubrousky či vlhčený toaletní papír,“ nabádá proktoložka a zároveň konstatuje, že to je bohužel běžná věc už u maminek, které se bez nich ani doma neobejdou pro hygienu miminek. Vlhčené ubrousky jsou ale obvykle plné chemikálií, které jemnou pokožku zbytečně dráždí a vysušují.

„Když už vlhčené ubrousky, tak radím vybírat ty s minimem parfémů a různých přísad a používat je třeba jen na cestách,“ dodává Soňa Hořínková.

Odborná spolupráce:

MUDr. Soňa Hořínková

Proktoložka, Nemocnice Hodonín. Zaměřuje se na problematiku konečníku. Věnuje se převážně diagnostice a konzervativní i operační léčbě konečníkových trhlin, hemoroidálním onemocněním, zánětům konečníku atd.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).