Blíží se únor. Období, kdy obvykle ztrácíme motivaci k novoročním předsevzetím, ve kterých jsme se zavazovali k tomu, že budeme zdravě jíst a méně pít. Náročné pracovní tempo po svátečním období, přetrvávající zima a krátké dny náladě, vitalitě ani třeba imunitě také zrovna nedělají dobře. Přitom by většině z nás nějaká úprava životosprávy prospěla.
Kampaň Suchej únor, která od roku 2013 vybízí k měsíční abstinenci od alkoholu a šíří osvětu o zásadách zdravého životního stylu, představuje skvělý způsob, jak podpořit své zdraví, získat nové návyky a inspirovat se ke správnému pitnému režimu,
vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová.
Ta připravila na každý únorový den roku 2025 tip, radu, zajímavost nebo recept, díky nimž se člověku může povést zvyknout si na dostatečný příjem tekutin a zároveň omezit pití alkoholu. Ať už se nakonec rozhodnete pro úplnou abstinenci, nebo ne. Přinášíme vám návod na první ze čtyř únorových týdnů, další budou následovat.
1. týden
Sobota 1. února: Příprava na první týden
Pokud alkohol vůbec nepijete, děláte dobře, protože poslední výzkumy ukazují, že nejbezpečnější dávka alkoholu je žádný alkohol. Patříte-li mezi konzumenty alkoholu a chcete ho v únoru vynechat, připravte se na to a psychicky i prakticky se soustřeďte hlavně na první týden, který bývá nejtěžší:
- zbavte se veškerého alkoholu doma, který by vás mohl zbytečně lákat,
- pijte dostatek nealkoholických tekutin, které pomáhají se zvládnutím či prevencí abstinenčních příznaků (obzvlášť výhodné jsou přírodní minerálky, protože nemají žádné kalorie, zato doplňují tělu důležité minerální látky),
- pokud pijete alkohol jako rituál k uvolnění, snížení stresu apod., připravte si předem jiné, náhradní rituály (například procházka místo večera se sklenkou vína, kino místo posezení v hospodě),
- při pomyšlení na alkoholický nápoj se zaměstnejte nějakou příjemnou aktivitou, ideálně pohybovou, která má pozitivní vliv i na psychiku,
- nebo zkuste nealkoholické drinky, které mohou být až překvapivě chutné
Neděle 2. února: Denní dávka tekutin
Dospělý člověk by měl denně vypít alespoň 35 ml tekutin na kilogram svojí tělesné hmotnosti a den (například při hmotnosti 70 kg to je téměř 2,5 l tekutin). Potřeba se dále zvyšuje pohybovou aktivitou a pobytem nejen v horkém, ale také vytápěném nebo mrazivém prostředí, což je v únoru aktuální.
Pít se přitom má pravidelně tak, aby nedocházelo k pocitu žízně, která je již známkou nedostatku tekutin v organismu. Proto si vypočítejte svoji denní dávku tekutin (tělesná hmotnost v kg × 35 ml) a tu považujte za minimum vašeho každodenního pitného režimu.
Zkusíte letos Suchej únor?
Pondělí 3. února: Ráno s minerálkou
První únorový pracovní den nastartujte dostatečným množstvím tekutin.
- Po ránu obvykle stačí 3 dcl nápoje, nejlépe čisté vody, a ještě lépe minerálky, která dodá tělu kromě vody také potřebné minerální látky.
- Pokud ale spíte v místnosti, kde je sušší vzduch, nebo spíte s otevřenou pusou, raději si přilijte ještě 2 dcl.
Úterý 4. února: Kvalitní pitný režim
Nedílnou součástí kvalitního jídelníčku je kvalitní pitný režim. Jeho základ by měla určitě tvořit čistá voda – pitná, pramenitá, minerální (slabě či středně mineralizovaná).
- Na zpestření můžete přidat čaje, ředěné stoprocentní džusy a ovocné nebo zeleninové šťávy, vyhýbat se nemusíte ani kávě.
- Co je vhodné omezit na minimum, jsou příliš sladké, energetické a samozřejmě alkoholické nápoje.
Středa 5. února: Pozor na pivo
Pivo je považováno za český národní nápoj. Jeho konzumace mírně klesá, nicméně čísla jsou stále poměrně vysoká. V posledních letech se dostává do popředí i nealkoholické pivo, které mnozí ocení v rámci Suchého února – ale pozor, co do množství energie na tom nemusí být o moc lépe a sacharidů může obsahovat až dvojnásobek!
Množství energie v pivu a nealko pivu
Čtvrtek 6. února: Hydratace organismu
Tekutiny potřebuje každá buňka našeho těla.
Organismus je získává:
- z látkové výměny (200–300 ml)
- z potravin a pokrmů (700–1000 ml)
- hlavně z nápojů v rámci pitného režimu (1200–1500 ml, ale i mnohem více)
Pátek 7. února: Nápoje na zahřátí
Zimní chladné, nebo dokonce mrazivé dny často vyžadují větší zahřátí. Někdo sahá po více vrstvách oblečení, jiný po horkých nápojích ve formě grogu, svařeného vína a podobně, které se se suchým únorem zrovna nesnesou.
Konzumace alkoholických nápojů v mrazivých dnech je navíc velice záludná – v první chvíli sice krásně zahřejí, jenže pak působením alkoholu roztáhnou cévy, člověk rychle ztratí tepelné zásoby a snadněji prochladne. K tomu mohou přispět i alkoholem otupělé smysly, způsobující nedostatečné vnímání chladu. Zkuste ohřát raději hruškový džus, samotný nebo ředěný vodou, přidat do něj trochu skořice a třeba i špetku chilli – také zahřeje.
Věra Boháčová, DiS.
Nutriční terapeutka se zaměřením na prevenci a léčbu civilizačních onemocnění,
spolupracovnice AquaLife Institut
AquaLife Institute sdružuje přední odborníky a vědce zabývající se hydratací organismu, výživou a zdravým životním stylem, ale i vodou jako přírodním zdrojem. Sleduje aktuální problémy a potřeby české společnosti v oblasti výživy a zdraví s důrazem na pitný režim. Podporuje také vědu a výzkum týkající se pitného režimu a vlivu příjmu tekutin na zdraví.