Hlavní navigace

Revoluce ve včelařství? To se ještě uvidí

14. 4. 2015

Sdílet

 Autor: www.honeyflow.com
Geniální vynález pro stáčení medu! Podobné titulky informují o novém převratném mechanismu. Čeští včelaři jsou zatím v hodnocení opatrní.

Sklizeň medu byla vždy pro včelaře lepkavou, chaotickou a nebezpečnou prací, která se od prvních dnů včelařství změnila jen velmi málo. A právě tato námaha se stala výzvou pro ty, kdo konečně vymysleli mechanismus, jehož prostřednictvím zlatý nektar prýští z včelína jako z vodovodního kohoutku.

Jen otočíte kohoutkem a sledujete, jak čistý, svěží med teče přímo z úlu do průzračné sklenice. Žádný nepořádek, žádné problémy, žádné drahé zařízení pro zpracování a klidné a spokojené roje. Nový vynález umožňuje podle autorů užít si čerstvý med přímo z úlu, aniž byste jej museli otevřít.

Úly Flow prý znamenají opravdovou revoluci ve včelařství. Můžete vidět do úlu, zjistit, kdy je med připraven a stočit ho velmi jemným a jednoduchým způsobem, který představuje mnohem méně stresu nejen pro včelaře, ale i pro včely.

O čem včelaři vždy jen snili

Cedar Anderson a jeho otec Stuart jsou zkušenými včelaři, kteří za sebou mají celou řadu konstrukčních úspěchů, jež činí práci snazší. Rámy, které vymysleli a jež dostaly název Flow, jsou tvořeny voštinovou matricí v průhledném rámečku. Když včely kompletně naplní plástev medem, včelaři mohou začít „sklízet“. Otočí klikou v horní části rámu, čímž se každá buňka plástve vertikálně rozdělí a med může začít volně proudit. Shromažďuje se ve spodní části úlu a díky trubce, jíž protéká, jej můžete sbírat rovnou do sklenic. Čistý, čerstvý a naprosto bez námahy.

Sbohem, namáhavá práce!

Stáčení medu bylo vždy během na dlouhou trať. Včelaři se museli obléct do ochranných obleků, takže vypadali jako ve sci-fi filmu, museli tahat těžké nástroje a všechny včely v úlu se nevyhnuly stresu a bylo těžké je po celé akci zklidnit.

Tradičně musí včelař vykouřit včely, odstranit rámy, ořezat vosková víčka z pláství, a poté extrahovat a vyčistit med. Je to dlouhý proces, při kterém zvedáte spoustu těžkých břemen, nemluvě o nebezpečí bodnutí.

S ohledem na to, jak náročné je získávání medu z buněk včelí plástve, je snadné pochopit, proč se stal vynález Flow úlu v mžiku tak populární. V únoru tohoto roku se na IndieGoGo objevila první reklama na novou technologii. Trvalo pouhých pět minut, než kampaň Flow dosáhla svého skromného cíle – získat sedmdesát tisíc dolarů. Nyní se výnos blíží k deseti milionům dolarů. V klipu na You Tube oba „vynálezci“ žádají o podporu ve formě dotací a zmiňují zahájení spolupráce s australskými společnostmi, které uvedou jejich vynález do praxe.

Deset let zkoušení a vylepšování

„Jsme absolutně uneseni,“ říká o reakcích Stuart Anderson, který je již třetí generací včelařů z Nového Jižního Walesu. Na zdokonalení svého vynálezu pracovali Andersonovi téměř deset let.

Cedar Anderson popisuje, že „průlomový moment“ přišel jednoho rána, když uvažoval o vytáčení medu. Tehdy si uvědomil: Proč nepoužít umělé voštinové matice, které mění tvar? Když včely vyrábějí med, matice by měla tvar skutečné plástve. Ale když přijde čas sklizně, mohl by se tvar změnit. A okamžitě se dali s otcem do práce. „Napadlo mě rozdělit buňky svisle,“ říká Stuart Anderson, protože právě tak může med proudit rovnou z plástu přes trubku do nádoby.

Během dalších deseti letech vyrobila a otestovala tato dvojice mnoho prototypů. K jejich překvapení včely nikdy neměly s rámem problém. Větší výzvou však bylo přijít na to, jakou mechaniku vymyslet, aby med snadno vytékal rovnou z úlu jen lehkým otočením klikou. Nakonec se včelaři rozhodli pro design, v němž rámy, které zapadají do standardního úlu, rozdělují každý řádek buněk v polovině svislým směrem.

Kdy a za kolik?

Úly Flow by měly být uvedeny do výroby koncem tohoto roku a podle mnohých budou znamenat velkou revoluci ve včelařství. Tajemník Českého svazu včelařů je však v hodnocení pro server Vitalia.cz opatrný:„Vzhledem k tomu, že se jedná o naprostou novinku, není zcela jednoduché vyslovit jednoznačné stanovisko. Až po vyzkoušení a ověření, že toto zařízení funguje podle popisovaného předpokladu, bude možné zhodnotit jeho využití i u nás a jeho praktický přínos pro včelařství, jako obor,“ říká Milan Petrů. „Zatím můžeme pouze zprostředkovaně přejímat informace, které bychom potřebovali vyzkoušet prakticky. Určitě více o tom napoví letošní sezóna.“

Jeho kolega ze svazu Vladimír Lněnička je ještě mnohem skeptičtější: „Podle mě je to nesmysl, jako bych se díval na Star Trek, vidím to jako filmový trik. Kdyby někdo něco takového vynalezl a fungovalo to, tak by to muselo proběhnout světovou včelařskou literaturou. Nic takového jsme však nezaznamenali,“ uvedl na dotaz serveru iDnes.

Kompletní včelařský systém přijde asi na 600 amerických dolarů. Za tuto cenu dostanete chovný box s rámy a šest proudících kompletních rámů se systémem kliky a trubek. To je vše, co potřebujete. Včelaři si však budou moci objednat rámečky a skříně v různých množstvích, aby vyhovovaly jejich aktuálnímu nastavení. Například tři balení rámů Flow by měly vyjít na cca 230 dolarů.

Včela do každé rodiny

Ačkoli průtokové rámy jsou kompletní inovací ve včelařství, Cedar Anderson říká, že „velká část úlu je stejná, jako vždycky byla“. To znamená, že začínající včelaři budou stále potřebovat rady a zkušenosti těch zkušenějších, a i tak budou muset věnovat velkou pozornost svým úlům. Zatímco pro každou sklizeň již nebude vyžadováno odstraňovat všechny rámy, i tak by měl být nový systém kontrolován, aby bylo zajištěno zdraví úlu a včelí populace.

Stuart a Cedar Andersonovi doufají, že Flow může novým včelařům učení usnadnit a přinese včelařství do měst a předměstí, kde bylo dosud prostorově a cenově nedostupné. A pokud jde o udržení zdravého ekosystému, vzrůstající včelí populace je přínosem pro nás pro všechny. „Včely dělají daleko více, než jen sklízí med. Více než třetina potravin, které jíme, je závislá na opylení včelami,“ říká Cedar. „Bez pomoci včel by naše plodiny utrpěly devastující následky. Prostory pro přírodní včelí stanoviště každým rokem mizí, proto jsou nové systémy, které usnadňují lidem se o včely starat, naprosto rozhodující.“

Poté, co kampaň na Flow úly dosáhla tak významného úspěchu, Andersonovi doufají, že jejich vynález najde uplatnění v mezinárodním měřítku, zcela jistě ve Spojených státech. Bez ohledu na to, odkud rámy pocházejí, se Andersonovi budou snažit o to, aby byly vyráběny z ekologicky vhodných materiálů, nejlépe z BPA a BPS-free potravinářského plastu.

Další zdroje:
www.honeyflow.com

wired.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).