Hlavní navigace

Rady pro pracující důchodce

11. 5. 2010

Sdílet

Souběhem zaměstnání se starobním důchodem lze zvýšit pobíranou důchodovou částku. Pracovat při důchodu je tedy stále výhodnější. Nadšení ale nemusí být zaměstnavatelé. Důchodce totiž může žádat odstupné.  Je nezbytné pokračovat v důchodové reformě, to jistě není třeba připomínat. Rostou mandatorní výdaje a neúprosně se zvyšují počty důchodců. Nejnovější číselné údaje hovoří jasně. Od března 2009 do března 2010 se jejich počet zvýšil o 154 639. Přitom na jednoho důchodce připadá jen 2,17…

Souběhem zaměstnání se starobním důchodem lze zvýšit pobíranou důchodovou částku. Pracovat při důchodu je tedy stále výhodnější. Nadšení ale nemusí být zaměstnavatelé. Důchodce totiž může žádat odstupné. 

Je nezbytné pokračovat v důchodové reformě, to jistě není třeba připomínat. Rostou mandatorní výdaje a neúprosně se zvyšují počty důchodců. Nejnovější číselné údaje hovoří jasně. Od března 2009 do března 2010 se jejich počet zvýšil o 154 639. Přitom na jednoho důchodce připadá jen 2,17 poplatníka, tj. snížení za stejné období o 0,2.

MPSV ČR: Program přípravy na stárnutí

Rada vlády pro senioryusiluje o vytvoření podmínek pro zdravé, aktivní a důstojné stárnutí a aktivní zapojení starších osob do ekonomického a sociálního rozvoje společnosti.

Podle České správy sociálního zabezpečení činila k 31. březnu 2010 průměrná výše sólo starobního důchodu celkem 10 043 Kč, z toho u mužů 11 162 Kč a u žen 9119 Kč. Průměrný věk penzistů pobírajících starobní důchod byl ke konci března 68 let (muži 70 a ženy 67 let). Roste ale i počet pracujících starobních důchodců. Od roku 2010 mají k výdělečné činnosti dokonce lepší podmínky. Mohou teď nejen pracovat neomezeně, ale výši svého pobíraného důchodu i příjemně vylepšit. 

Jaké jsou možnosti? Čtěte článek Pracující důchodce si výši důchodu vylepší na serveru Podnikatel.cz.

Čtěte téma: Chcete slušný důchod? Starejte se sami

Je důležité smířit se s tím, že budete někam čtyřicet let platit a pokud jste průměrně či více vydělávající, tak z toho nic moc zpátky neuvidíte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).