Hlavní navigace

Radí vašemu zubaři astrolog?

25. 5. 2010

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Krize dolehla i na americké stomatology. Klientů je stále méně a zisky klesají. Ale existují způsoby, jak vydělat hodně peněz. Jen musíte být jako zubař hodně netradiční.

Američtí zubaři pod vlivem finanční krize cítí odliv klientů a stále méně se jim daří přilákat nové. Pokud chtějí na trhu zaujmout, musí přijít s něčím novým a zajímavým. Jednou z cest, jak si zvýšit zisky, je začít používat tzv. celostní neboli holistický přístup a zavést nejrůznější metody alternativní medicíny.

Americká skeptická nadace James Randi Foundation upozornila na nový trend mezi tamními stomatology. „Celostní“ neboli holistická stomatologie zachází s člověkem jako s nedělitelným celkem na rozdíl od zavedeného přístupu, kdy se zubař zajímá pouze o vaše zuby a ústní dutinu. Zato stomatolog „celostní“ používá navíc astrologii, homeopatii, kineziologii, radí s „detoxikací“, tedy nabízí i poradenství oblasti výživy a prodává nejrůznější potravinové doplňky.

Čtěte téma: Správný výběr lékaře, to je výhra!

Češi patří ve světě k lidem s nehorším chrupem …

Věda, nevěda

Americký zubař a odborník na marketing ve stomatologii Jim Du Molin doporučuje svým kolegům, aby začali používat astrologii a jiné nevědecké metody ve své běžné praxi. Pro zvýšení zisku z podnikání v oboru stomatologie je podle něj důležité použít „strategie a praktiky k přilákání nových pacientů“.


Autor: Agentura SXC

Jim Du Molin doporučuje i další způsoby, jak si získat a udržet nové klienty. Zubaři by se měli věnovat také homeopatii, řešit otázky „energií“ svých klientů a uvažovat i v astrologickém kontextu své práce.

Sám si odpovídá na možnou otázku ze strany svých kolegů zubařů: „Proč byste se měli zajímat o alternativní přístupy péče? Protože jde o velké segmenty na trhu. V těchto těžkých ekonomických časech se vyplatí mít dostatek informací o různých alternativních metodách léčby, abyste byli schopni se svými pacienti diskutovat,“ radí. Z pohledu marketingu je nezbytné, aby zubař vnímal „alternativní“ potřeby svých pacientů s respektem a dokázal se jim dostatečně věnovat.

Čtěte téma: Amalgám  – tiká nám v puse časovaná bomba?

Nejsou hezké, ale jsou zadarmo a dlouho vydrží. Jenže: neničí nám amalgámové plomby zároveň zdraví?

Astrologie je základ

Jim Du Molin žije v Kalifornii, kde mnoho lidí bere astrologii poměrně vážně. „Když se zeptám, v jakém znamení jste se narodili, není to jen obyčejná otázka. Odpověď na ni obsahuje nezbytné informace o tom, jací opravdu jste,“ tvrdí zubař Molin. On sám věří, že astrologie má v zubařské praxi široké možnosti využití.

Molina oslovil článek v časopise The Mountain Astrologer (Horský astrolog), kde jsou popsány vlastnosti zubařů podle jejich znamení. Podle tohoto popisu by se údajně mohli orientovat potenciální klienti, když si vybírají svého zubaře:

  • Například berani si věší své podobizny na viditelné místo v čekárně.
  • Býci jsou uvážliví a jejich pacienti mohou mít dokonce dojem, že pracují pomalu.
  • Lvi prostě vypadají dobře a pravděpodobně si pěstují úhlednou bradku nebo knír.
  • Panny jsou ve své práci velmi pečlivé a pravděpodobně objeví u svých pacientů mnoho zdravotních problémů.
  • Štíři působí, jako že jsou krutější než ostatní, ale ve skutečnosti jsou poctivější ve své práci, což nese i nepohodlí a bolesti.
  • Střelci se neustále za něco omlouvají. Služby kozorohů jsou drahé, což vás může nemile překvapit.

Podle doktora Molina je mnoho míst, kde se stomatologie a astrologie mohou protínat. Například je údajně lepší sjednat si návštěvu u zubaře v době, kdy měsíc ubývá. Co ale mají dělat zubaři po dobu, kdy měsíc naopak roste, už neradí. Není prý ale od věci data plánovaných zákroků plánovat spolu s astrologem, jen tak je možné dosáhnout ideálních výsledků. Dokonce i zubařské náčiní a zubní obtíže mohou být přiřazeny k jednotlivým znamením a planetám:

  • Zubní vrtačky, ale také vrtání zubu patří Marsu
  • Zkažené zuby náležejí Saturnu, případně Jupiteru.
  • Protézy spadají pod vliv Neptuna.
  • Zubařské povolání jako takové je Štíra, lidé zrození v tomto znamení také mají ideální předpoklady k jeho vykonávaní.
  • Dentální hygienisti a technici patří Panně.

Měli byste zájem o služby zubaře-astrologa?

  • Ano
    57 %
  • Zkusil/a bych to
    9 %
  • Ne
    34 %

Hledám osvíceného zubaře


Autor: Agentura SXC

Svůj astrologický pohled na zubní obtíže nabízí i česká astroložka Mila Plášková, původním povoláním tlumočnice a překladatelka. „Zuby jako takové patří v těle pod vládu Saturna, a jsou tedy něco jako strážci našeho času, ba i naší karmy…,“ píše na svém webu Astrologica.cz. Vytrhnuté nebo vypadlé zuby by se proto neměly jen tak pohazovat, ale „mělo by se s nimi zacházet víc rituálně“. S důležitými životními tématy nejsou spojené jen stálé, ale i mléčné zuby. „Proto je důležité, který zub vašemu děťátku vyroste jako první (a některé děti se už s nějakým vyrostlým zubem dokonce rodí – to prý pak jde o zvlášť svobodné bytosti, schopné měnit svou karmu!),“ píše Plášková.

Podle ní se zuby zabývá celá řada esoterických škol, je jím ale také možné přiřadit astrologické a astromedicínské vztahy. Pokud vás tedy bolí šestka nahoře, mělo by jít o saturnský problém a pravděpodobně nějakou emocionální záležitost ve spojitosti s otcem, manželem nebo jiným důležitým mužem ve vašem životě. Je ale také možné k jednotlivým zubům přiřadit orgánové meridiány, což přináší „zajímavá zjištění“. Například jednička pod vlivem Venuše značí harmonii především ve vztazích, ale současně také nedostatek rozhodovacích schopností. Současně se Venuši přiřazují ledviny a močové ústrojí. Sama astroložka přemýšlí nad tím, zda by vědoucí zubař z jejího panoramatického snímku chrupu nemohl vyčíst historii jejího života …

Čtěte téma: Víte, jak si správně vyčistit zuby?

Většina lidí si podle odborníků neumí čistit zuby správně. A jedno správné vyčištění denně je přitom účinnější než několik nesprávných …

Raději věřte svému zubaři

Před použitím astrologie a „celostního“ přístupu ve stomatologii varuje například již zmíněná  nadace James Randi Foundation. Upozorňuje, že použití astrologie není jen „neškodná zábava“.Proti holistickým zubařům se staví i další americký skeptický web Quackwatch.org. Podle něj „celostní“ zubaři pracují se spoustou naprosto neúčinných diagnostických testů, doporučují drahé potravinové doplňky a homeopatické přípravky. Přitom zdůrazňují, že jim jde o celkovou pohodu pacienta.

Tento přístup je jen dobrým zdrojem peněz, aniž by se s pacientem cokoliv negativního stalo, efekt různých „alternativních“ metod je nulový. Moje rada je jednoduchá: vyhýbejte se zubním lékařům, kteří praktikují tzv. holistickou stomatologii nebo biologickou stomatologii," uvádí Stephen Barrett na webu Quackwatch.org.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).