Hlavní navigace

Alergik má chodit ven po dešti

15. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Už vám to „kvete“ a kýchání je na denním pořádku? Příznaky alergie hodně ovlivníte vhodným režimem. Což ale neznamená, že byste je neměli řešit s lékařem.

Už pár sezón máte zjara rýmu a slzí vám oči. Protože je za pár týdnů po všem, nemáte čas navštívit specialistu. Patříte tak k pětaosmdesáti procentům lidí s příznaky alergie, kteří zatím mávnou rukou nad nějakou tou rýmou. Co je ale letos rýma, může být za rok dušnost, která vás už do ordinace zřejmě zažene.

Počet pylových alergiků nezadržitelně vzrůstá. Až čtyřicet procent všech Evropanů, kteří mají respirační alergické potíže, trpí právě kvůli pylům. Když pomine sezóna a je tedy ta nejlepší doba na návštěvu alergologa a cílenou terapii, není čas.

„Spousta dospělých se s alergií ani neléčí,“ potvrzuje alergolog Jaromír Paukert. „Dá se to i pochopit především u těch, kdo mají projevy třeba dva týdny v celé pylové sezóně a potíže nejsou intenzivní. Malá balení antihistaminik jsou navíc volně prodejná. K lékaři obvykle pacienta přivede až fakt, že se potíže další sezónu výrazně zhoršují.“

Pokud vám pyly jen „lehce otravují“ život, zaměřte se na prevenci.

Ujet před pyly je problematické

 „Takzvaná terciární prevence u alergiků se zaměřuje na režim,“ vysvětluje Jaromír Paukert. „Jde o zavedení opatření, která způsobí, že se projevy alergií nezhoršují a nerozvíjejí se další.“

Jednoduše musíte „vychytat,“ které pyly vám loni vadily, a v době, kdy se objeví, buďte ve střehu. Nejjednodušší je vyhnout se „svému“ alergenu úplně. Což ale vyžaduje odcestovat – a to je pro většinu zaměstnaných samozřejmě nemožný cíl.

„Můžeme odjet na sever, kde sezóna ještě neproběhla, nebo na jih, kde už ji mají za sebou,“ podotýká lékař. „Je to ale komplikované, protože většina alergenů je v ovzduší poměrně dlouho. Například sezóna břízy trvá i sedm týdnů.“ Pro představu, kdy co kvete a dráždí náš imunitní systém, se můžete podívat na pylový kalendář

Opláchněte se

Pomůcky a režimová opatření jsou pro všechny alergiky účinnou prevencí, na kterou ale často zapomínáme. Jinak řečeno: tabletku spolkneme denně, ale opláchnout si obličej po příchodu zvenku zapomeneme. Co všechno pomůže?

Opatření při pylové alergii

  • Tmavé brýle a kšiltovka – zabrání pronikání alergenů do očí, kde způsobuje slzení a pálení. Především děti si pak neustále mnou oči a cesta k druhotné infekci je otevřená.
  • Proplachování nosních dutin – čistí nos a sliznici zbaví všech nečistot, jako jsou bakterie, viry, prach a alergeny. Stačí k nim koupit speciální konvičku a použít obyčejný roztok slané vody.
  • Převlékání a mytí vlasů – každý pylový alergik by se měl po návratu z venku převléknout a opláchnout si vlasy i tělo. Všude totiž ulpívají částečky pylu. V sezóně také omezte větrání.

Sledujte předpověď počasí

A pokud můžete vycházet ven nebo zůstávat doma podle ní, rozhodně tím ovlivníte projevy alergií.

„Toto opatření znamená vyhýbat se rizikovému prostředí v rámci denní doby,“ vysvětluje Jaromír Paukert. „Teď zrovna nastává doba, kdy bude ráno teplota na nule a během dopoledne se výrazně oteplí. Vzduch více cirkuluje a pyly se více víří. Podobně rizikové je větrné počasí, naopak minimum pylů se v ovzduší vyskytuje po dešti.“

Lékárna, nebo lékař?

Léty prověřený Zyrtec, který seženete v malém balení i bez předpisu, vám určitě uleví. Má ale mnoho následovníků, koupit se dají různé tablety nebo spreje do nosu. To všechno by ale měli volit spíše ti, kdo mají alergické projevy třeba jen pár týdnů a nijak zásadního charakteru. Nejde totiž o cílenou léčbu a pořád platí, že za rok může být zase hůř.

„Volně prodejné léky jsou určitě pro někoho dostačující volbou,“ dodává lékař. Pokud se ale potíže opakují už několik sezón a ve stejném období, je lepší podstoupit vyšetření na alergologii. Určení příčinného alergenu nebo více alergenů pomůže lépe cílit režimová a preventivní opatření, lépe načasovat zavedení případné farmakologické léčby a hlavně v řadě případů umožní zavést specifickou imunoterapii alergenem. Ta vede k navození tolerance k alergenu spojené se zmírněním či úplným vymizením obtíží pacienta v následujících sezónách. Efekt této léčby je dlouhodobý a přetrvává i po jejím ukončení.

Co ještě ulehčí život pylovému alergikovi?

  • Okenní sítě proti pylu – jednoduchá mechanická pomůcka, která nepustí do bytu alergika téměř žádný pyl. Sítě vypadají jako ty proti hmyzu a pro sezónu se jednoduše nalepí do oken.
  • Čistička vzduchu – účinně odstraňuje nečistoty ze vzduchu a tím chrání dýchací cesty. Vzduch v uzavřených místnostech zbaví kromě alergenů i virů a bakterií, cigaretového kouře a dalšího zápachu.
  • Filtrační masky – chrání dýchací cesty před zvýšenou prašností a alergeny. Účinné jsou pro alergiky, kteří jsou krátkodobě vystaveni větším dávkám alergenů.
  • Inhalace – působí preventivně i léčebně. Alergici a astmatici ji mohou provádět pravidelně v průběhu celého roku, ideální je pro to Vincentka.
  • Vyzkoušejte 3 tipy, jak zabezpečit byt proti pylům.

Jste-li příznivcem přírodních řešení a produktů, můžete vyzkoušet novinku proti alergiím. Extrakt z křepelčích vajec má údajně skvělé účinky na zmírnění potíží. Vajíčka totiž obsahují ovomukoidy, které mají schopnost zabránit vyplavování histaminu, zodpovědného za alergické projevy. Extrakt z křepelčích vajec seženete jako žvýkací tablety.

Odborná spolupráce:

MUDr. Jaromír Paukert

Dětský alergolog a imunolog

Oblastní nemocnice Kolín

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).