Hlavní navigace

Proč se stáváme závislými na sladkém

Redakce

Proč je přidaný cukr takový problém, na jakém principu vzniká návyk a co s námi udělá? „Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně,“ říká profesor Ruprich.

Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přidaný cukr je označován drogou 21. století. „Jde v podstatě o návykovou potravinu,“ upozorňuje prof. Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ), který spolu s kolegy připravil stručné vysvětlení principu, na základě kterého se stáváme závislými na sladkém.

1. Sníte sladkou potravinu. Okamžitě se navodí pocit štěstí prostřednictvím dopaminu, který se vylučuje v mozku. Vyvolává to touhu po další konzumaci, je to návykové.

2. Hladina cukru v krvi rychle stoupne, tělo vyloučí množství inzulinu, který sníží hladinu tím, že se v buňkách nadbytek rychle mění v tuk.

3. Rychlé snížení hladiny cukru v krvi vede k pocitu hladu, tělo vyžaduje další cukr.

4. Pocit hladu vede k opakované konzumaci sladkostí, což opět navodí pocit uspokojení v mozku a ukládání nadbytků v podobě tuku.

5. Po určité době vzniká návyk podobný jako u drog. Situace se stále opakuje, až dojde k poškození zdraví.


Autor: SZÚ

Proč je přidaný cukr takový problém

Sladkostem a cukru ve vztahu ke zdraví je věnována čím dál větší, ale stále ne dostatečná pozornost. „Často se hovoří o obezitě, diabetu a dalších onemocněních,“ uvádí Jiří Ruprich. „Je téměř jeden milion osob s diabetem v ČR i nadále únosný?“ ptá se a upozorňuje tak na závažný problém s tím, že léčba cukrovky stojí již více než čtyřicet miliard korun za rok. Za spouštěče diabetu jsou přitom považovány špatné stravovací návyky, do kterých spadá i nadměrná konzumace cukru a sladkostí, i když samy o sobě cukrovku nezpůsobí.

TIP: Zbavila se závislosti na cukru

„Potravináři se snaží reformulovat své potraviny s cílem snížit obsah přidaného cukru. Některé země zavádějí vyšší DPH na potraviny s vysokým obsahem cukru. U nás se hodně diskutovala např. vyhláška č. 282/2016, tzv. pamlskovka, která zavedla limity na cukr v potravinách prodávaných na základních školách,“ uvádí odborník. Podle aktuálních dat SZÚ děti ve věku šest až patnáct let konzumují sto čtyřicet procent maximální denní doporučené dávky (podle WHO).

tipli

„Proč je o přidaný cukr takový zájem? Proč tolik emocí? Naše stručná infografika vysvětluje, proč má cukr takový význam. S mírnou nadsázkou lze totiž říci, že je návykový. Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně,“ shrnuje prof. Ruprich.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí: Co čím nahradit?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).