Hlavní navigace

Pro obyvatele Ukrajiny je v ČR dostupná bezplatná lékařská i psychologická pomoc

1. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Praktičtí lékaři zveřejnili seznam ordinací, které ošetří zdarma děti i dospělé z Ukrajiny bez zdravotního pojištění. Možnost akutní bezplatné lékařské pomoci je také ve státních nemocnicích. Dosáhnout lze i na psychologickou pomoc.

Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP a Sdružení praktických lékařů vyzvalo své členy, aby pomohli bezplatně ošetřit ukrajinské uprchlíky, kteří dosud nezískali od českého státu tzv. statut strpění, na který se váže zdravotní pojištění.

Soupis ordinací, kde děti a dospělé ošetří zdarma

Seznam ordinací, kde lze bezplatnou lékařskou péči pro dospělé i děti získat, je na webu Lékaři pro Ukrajinu a je postupně aktualizován.

„Přemýšleli jsme, jak můžeme pomoci, a rozhodli se, že v první řadě tím, co umíme, tj.  bezplatným poskytnutím lékařské péče. Vyzvali jsme naše členy, aby poskytli akutní ošetření nemocných dětí, úhradu léků a vyšetření, povinné očkování především kojenců a celkové prohlídky. Mnozí z nás ještě nezapomněli na hodiny ruštiny, a měli bychom tak rozumět ukrajinsky mluvícím osobám, případně můžeme požádat o doprovod a tlumočení některým zde žijícím Ukrajincem,“ vysvětluje předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Ilona Hülleová s tím, že lékaři očekávají příliv uprchlíků, mezi nimiž budou zejména ženy a děti.

Bezplatnou akutní péči zajistí státní nemocnice

Lékaři nyní jednají s ministerstvem zdravotnictví (MZ) o tom, jak mají postupovat například v případech, kdy bude dítě potřebovat laboratorní vyšetření nebo další specializovanou péči, která není v gesci praktických lékařů. Chtějí také vědět, co přesně dělat v případě vydávání eReceptů na léky, které v ČR nejsou k dispozici.

Podle MZ lidé prchající před válkou, kteří ještě nejsou přihlášení do systému veřejného zdravotního pojištění a potřebují neodkladnou či jinou zdravotní péči, kterou si sami nemohou zaplatit, mohou vyhledat nejbližší státní nemocnici. Jejich seznam je na webu ministerstva zdravotnictví.

Bezplatná psychologická pomoc pro zasažené konfliktem i dobrovolníky

Lidé zasažení válečným konfliktem na Ukrajině mají možnost využít také bezplatné psychologické pomoci. „Je určená především pro Ukrajince žijící v ČR, ale i jinde v Evropě, a dobrovolníky, kteří v aktuální situaci zajišťují humanitární pomoc,“ uvádí nezisková organizace #delamcomuzu, která pomoc organizuje.

Zájemce musí na internetu vyplnit dotazník, následně mu organizace pošle seznam psychologů, z nichž se část dohovoří i ukrajinsky, anglicky, rusky nebo bělorusky. „Klient si ze seznamu vybere a následně se s terapeutem domluví na podobě pomoci. Může jít o telefonáty, online formu komunikace nebo až dvanáct osobních setkání,“ popisuje Pavel Pařízek, psychoterapeut a zakladatel #delamcomuzu a portálu Terapie, na kterém pomoc běží.

Různé formy pomoci podle něj umožňují, že terapie může být dostupná i na dálku třeba přímo lidem na Ukrajině či jinde ve světě. Podle Pavla Pařízka jde o střednědobou pomoc, kdy terapie může trvat i tři měsíce.

MZ zřídilo bezplatnou linku v ukrajinštině pro zdravotnické informace

MZ již zřídilo pro otázky na zdravotní pojištění a zdravotní péči bezplatnou telefonickou linku, která je dostupná i v ukrajinštině. Její číslo je +420 226 20 1221. Po dovolání se na linku mají volající zvolit rovnou volbu číslo 8.

Až 90 dnů zde mohou uprchlíci pobývat v turistickém režimu, v takovém případě ministerstvo doporučuje komerční připojištění.

Rezort dále upozornil, že péči musí poskytnout každé zdravotnické zařízení, pokud ale pacient není pojištěn, může za ni požadovat platbu. Ukrajincům, kteří tak ještě neučinili, proto MZ doporučuje požádat si o vízum.

Okamžikem udělení víza za účelem strpění se osoba stává účastníkem systému veřejného zdravotního pojištění s přístupem ke zdravotní péči v plném rozsahu s tím, že pojistné za ni odvádí český stát, upozorňuje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

Po udělení víza ministerstvem vnitra je potřeba dostavit se na jakoukoliv pobočku VZP„Zde bude žadateli vystaveno Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění, na základě kterého je držiteli poskytována na území ČR zdravotní péče v plném rozsahu veřejného zdravotního pojištění,“ dodává zdravotní pojišťovna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).