Hlavní navigace

Pro lidi od 45 let se zkracuje lhůta pro přeočkování proti covidu

17. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Lidé ve věku 45 let a více se mohou registrovat na třetí očkovací dávku vakcín proti covidu po pěti měsících. O měsíčním zkrácení lhůty rozhodlo ministerstvo zdravotnictví.

Pravidla se mění pro lidi ve věku 45+, kteří jsou již očkováni dvěma dávkami vakcíny nebo jedinou dávkou vakcíny Janssen proti koronaviru a chtějí se nechat přeočkovat.

Dosud se mohli registrovat na očkování až po uplynutí půl roku po podání druhé či jediné vakcíny. Od pátku 17. prosince se tato lhůta zkracuje na pět měsíců. Na přeočkování proto mají nárok všichni 45+, kteří vakcínu dostali 17. července a dříve.

Přeočkovává se pouze látkami od firem Pfizer/BioNTech nebo Moderna.

Na očkování se lze dostat třemi cestami – po dohodě se svým praktickým lékařem, na očkovacích místech bez registrace nebo lze jít do očkovacích center, které vyžadují registraci.

Jak na registraci a co předregistrace?

Registrovat i předregistrovat se můžete na registrace.mzcr.cz, nebo na rozcestníku crs.uzis.cz využijte barevné políčko Posilovací dávka.

Registrace:

  • Zadáte telefonní číslo (prioritně to, přes které jste stahovali certifikát nebo se na něj předtím registrovali) a vyčkáte na PIN 1 poslaný SMS. 
  • Po jeho obdržení vyplníte své údaje – kromě telefonního čísla, také číslo pojištěnce, jméno a příjmení. Zbytek údajů se automaticky dovyplní, dojde k tzv. ztotožnění. Systém pozná, že jste se již před minimálně pěti či šesti měsíci nechali očkovat a můžete dostat posilovací dávku. 
  • Vybrat si budete moci očkovací místo, dokončíte registraci a vyčkáte na PIN 2, kterým se poté přihlásíte na rezervaci termínu posilující dávky na rezervace.mzcr.cz

Předregistrace – je možná pro ty, kteří zatím nemají nárok na přeočkování, ale v budoucnu by jej chtěli podstoupit:

  • Zadáte telefonní číslo (prioritně to, přes které jste stahovali certifikát nebo se na něj předtím registrovali) a vyčkáte na PIN 1 poslaný SMS. 
  • Po jeho obdržení vyplníte své údaje. Vybrat si budete moci očkovací místo, dokončíte předregistraci. 
  • Přijde vám SMS, že jakmile vám bude přeočkování umožněno, obdržíte PIN 2, kterým se poté přihlásíte na rezervaci termínu posilující dávky na rezervace.mzcr.cz.

Přeočkování je plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Platnost očkovacího certifikátu po něm je zatím neomezená.

U toho, kdo přeočkování nepodstoupí, ale je očkován, bude od 1. ledna 2022 platnost certifikátu zkrácena na devět měsíců od data, kdy byl očkován druhou dávkou.

V lednu se zkrátí lhůta pro přeočkování pro všechny

Stále zůstává v platnosti, že očkovací certifikát je platný po 14 dnech od druhé očkovací dávky, případně po 14 dnech od jediné očkovací dávky od firmy Janssen.

Ministerstvo také ve čtvrtek na úřední desce oznámilo, že od 5. ledna 2022 se budou moci po pěti měsících registrovat na přeočkování lidé od 35 let a od 19. ledna 2022 budou mít nárok na přeočkování v této zkrácené lhůtě všichni od 18 let. 

U očkovaných dětí platí, že nutnost přeočkování zatím nebyla stanovena.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).