Hlavní navigace

Očkování malých dětí proti covidu: Pro koho je určeno a kdy na vakcínu nechodit

12. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V Česku mají být brzy vakcíny pro děti ve věku 5 až 11 let. Pravidla pro jejich očkování se zatím rodí. Už nyní je ale jasné, že nepůjde o plošnou povinnost. Registrace k očkování dětí 5+ začíná 13. prosince.

Vakcíny pro děti ve věku 5 až 11 let by měly do Česka dorazit za několik dnů. Alespoň to před časem avizoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Podařilo se nám domluvit, že vakcíny pro děti od 5 do 11 let přijdou o týden dříve, než byl původní termín. To znamená již v týdnu od 13. prosince,“ uvedl politik 30. listopadu na Twitteru.

Očkování malých dětí by proto mohlo začít ještě v prosinci. Přesto se zatím stále řeší, jak k němu lékaři budou přistupovat. Ještě minulý týden čekali na odborné doporučení vakcinologické společnosti. To jim bylo k připomínkování rozesláno ve čtvrtek 9. prosince. Připomínky do něj vakcinologové chtějí zapracovat v nejbližších dnech a teprve poté jej zveřejní na webu České vakcinologické společnosti. Její předseda prof. Roman Chlíbek proto otázky k očkování malých dětí zatím komentovat nechtěl.

Nicméně už nyní je jasné, že vakcinologové nebudou doporučovat u dětí ve věku 5 až 11 let povinné očkování, ale ani to, aby vakcínu dostaly všechny děti.

„Mělo by to být na základě dobrovolnosti, ideálně po domluvě mezi rodiči a registrujícím praktickým lékařem pro děti a dorost, který dítě zná,“ říká serveru Vitalia.cz primář dětského oddělení Nemocnice Kolín René Hrdlička, jenž je místopředsedou České pediatrické společnost ČLS JEP a s odborným doporučením se již seznámil.

Server Vitalia.cz se pokusil najít odpovědi na některé otázky kolem očkování dětí proti covidu-19. 

Co se dozvíte v článku
  1. Očkování proti covidu: ano, či ne?
  2. U kterých dětí bude očkování vyloučeno?
  3. Jaké vakcíny budou malé děti dostávat?
  4. Budou mít všechny děti 5 až 11 let vakcínu ve stejném složení?
  5. Kde dítě očkovat?
  6. Bude třeba dítě před očkováním zaregistrovat?
  7. Jak dítě očkovat, pokud prodělalo koronavirus?
  8. Má smysl si před očkováním zjišťovat u dítěte hladinu protilátek?
  9. Lze dítě očkovat na koronavirus i chřipku?
  10. Bude nutné dítě přeočkovávat?

Očkování proti covidu: ano, či ne?

Zatím to vypadá tak, že pokud je dítě nějak závažně chronicky nemocné, například má těžkou formu astmatu nebo cukrovku, lékaři budou rodičům očkování doporučovat. 

U ostatních dětí bude rozhodnutí na rodičích. Oslovení lékaři se ale shodují, že benefity u dětské vakcíny převažují nad jejími riziky. „Má to benefit jak proto to dítě, tak pro tu rodinu,“ podotýká René Hrdlička.

Podle předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP Aleny Šebkové se očkováním snižuje cirkulace viru v populaci, což znamená, že v případě vyšší míry proočkovanosti má vir menší pole působnosti. Vědci a lékaři totiž stále vycházejí z předpokladu, že očkovaný člověk se hůře nakazí a méně nákazu šíří.

„Vakcína sníží riziko těžkého průběhu onemocnění. U dětí je sice většinou průběh covidu lehký, ale už jsem se v praxi setkala s tím, že starší školáci či adolescenti mají průběh odpovídající ‚těžké chřipce‘ – se čtyřicítkami teplotami, bolestmi na hrudi, špatným dýcháním. Nebyl to stav k hospitalizaci, ale nebylo to ani banální onemocnění. Měla jsem ale i 2,5letého chlapečka, který s covidem skončil v nemocnici, protože nebyl schopný pít a odvodnil se,“ uvádí lékařka.

O dětech, které na sobě covid poznaly, hovoří také předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová: „Z mého pohledu se oproti loňskému roku klinický obraz malých pacientů změnil. Mezi dětmi je více těch, které mají příznaky. U nás v ordinaci pozorujeme často teploty, bolesti hlavy, únavu, kašel, rýmu nebo bolesti v krku. Tyto příznaky přitom mohou přetrvávat i delší dobu,“ uvedla Ilona Hülleová.

U kterých dětí bude očkování vyloučeno?

Samozřejmě bude i skupina dětí, jež být očkována nesmí. Podle lékařů to budou děti, které jsou alergické na látky, které vakcína obsahuje.

„Kontraindikací u tohoto očkování je velmi málo, jsou do nich zahrnuty spíše alergické reakce,“ říká místopředseda České pediatrické společnosti René Hrdlička.

„Určitě by se neměly očkovat například děti v akutní léčbě třeba nějakého onkologického nebo jinak systémově závažného onemocnění. Tedy ty děti, které mají velkou imunosupresi, takže hrozí, že by si vůbec nemusely vytvořit protilátky, a očkování by tedy bylo v tu chvíli zbytečné, nebo by vakcína mohla vyvolat nepříznivou reakci, případně se zhoršením základního onemocnění. To ale platí obecně u všech očkování,“ podotýká předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková.

Jaké vakcíny budou malé děti dostávat?

Zatím se jedná pouze o vakcíny firmy Pfizer/BioNTech. Časem ale zcela jistě přibudou i látky od jiných firem. Už nyní evropská léková agentura vyhodnocuje použití vakcíny Spikevax od společnosti Moderna pro děti ve věku 5 až 11 let. Tato vakcína se nyní používá pro očkování dětí od 12 let a dospělých. 

Obě očkovací látky zatím ale nemají pro použití v Evropě řádnou registraci, ale jsou registrovány podmíněně. Podle evropských i českých úřadů to však neznamená, že látky jsou nebezpečné či nevyzkoušené. „Bezpečnost a účinnost vakcín, které byly podmíněně registrovány, je – stejně jako u všech léčivých přípravků – pečlivě sledována zavedeným systémem EU pro monitorování léčivých přípravků,“ uvádí se na webových stránkách Evropské komise

Vakcína pro děti je stejně jako u dospělých dvoufázová. To znamená, že základní očkování činí dvě dávky.

Na Covid portálu můžete najít kompletní přehled, které vakcíny a pro jaké skupiny se pro očkování v Evropě, tedy i u nás, zatím používají. Najdete tam také informaci, které se používat nesmí.

Budou mít všechny děti 5 až 11 let vakcínu ve stejném složení?

Celá skupina dětí ve věku 5 až 11 let bude očkována stejnou vakcínou. Ta bude mít totožné složení jako u dospělých, jen bude, laicky řečeno, více naředěná. Zhruba na třetinu. Toto „naředění“ bude stejné pro celou věkovou skupinu 5 až 11 let. 

Jediné, u čeho lékaři zatím váhají, je, zda podat naředěnější variantu dítěti, které má například 12 let, ale je drobnějšího vzrůstu a nižší váhy, takže jeho tělesný stav odpovídá spíše věku 11 let a níže. Toto zatím, dle informací serveru Vitalia.cz, není dořešeno.

Kde dítě očkovat?

Očkování budou nabízet nemocnice, které u něj ovšem musí mít pediatra. Těch není mnoho, takže lze očekávat, že kapacity budou omezené.

Očkovat by se mělo dát i v ordinacích praktických dětských lékařů, kam dítě chodí třeba na prevence. Tato možnost je ale stále s jistou mírou nejistoty, protože lékaři zatím nemají přesné informace, v jakém množství budou vakcíny distribuovány. 

V tuto chvíli to vypadá tak, že očkující dětský praktik obdrží minimálně 50 dávek vakcíny. To je pro očkování dvěma dávkami u 25 dětí. Navíc jedna ampule je pro 10 dávek, tedy musí přijít v daný termín 10 dětí. A vakcínu můžeme mít v lednici pouze 10 týdnů. Pro některé ordinace to vše může být obtížně uchopitelné. Nicméně se snažíme, aby se zájemci k očkování dostali. Bude to chtít ale také velkou součinnost rodičů. Ideální by bylo dostat do ordinace počty dávek podle aktuální potřeby, tak jak to běží u ostatních očkování, která běžně a dlouhodobě provádíme,“ uvádí Alena Šebková.

Podobné potíže se řešily také u praktických lékařů pro dospělé. Najít řešení v podobě menších dodávek vakcín tehdy trvalo měsíce a vyžadovalo vypsání výběrového řízení na distributora látky.

Bude třeba dítě před očkováním zaregistrovat?

V případě nemocnic či očkovacích center, které očkování takto malých dětí umožní, ano. Rezervační systém pro rodiče dětí by měl začít fungovat v pondělí 13. prosince. Podle Adama Vojtěcha bude spuštěn o půlnoci z neděle na pondělí. Registrace by měla být podobná jako u dospělých a dětí nad 12 let prostřednictvím centrálního rezervačního systému. Tedy bude vyžadovat nejprve se zaregistrovat online a pak vyčkat na SMS.

Objednání na očkování bude nutné také u pediatra dítěte. Je ale pravděpodobné, že pediatři dostanou vakcíny pro děti od pěti let až na konci ledna.

„V ordinacích praktických dětských lékařů někteří mohou také disponovat určitým rezervačním systémem, další využívají možnost kontaktu prostřednictvím e-mailů či telefonu. Předpokládám ale, že při vytížení ordinací bude muset být aktivita na rodičích, tedy ti, kteří budu mít zájem, by se měli aktivně ozvat registrujícímu lékaři svého dítěte, kde obdrží další informace, upozorňuje Alena Šebková.

A dodává, že by rodiče neměli spoléhat a čekat na to, až se jim praktičtí lékaři ozvou. To, že by sestřička ‚seděla na telefonu‘ a obvolávala klienty, považuji za vysoce nepravděpodobné. Navíc distribuce přímo do ordinací začne probíhat velmi pravděpodobně až v druhé třetině ledna 2022, v prosinci se vakcíny zavážejí pouze do center, i s tím je třeba počítat, vysvětluje lékařka.

Jak dítě očkovat, pokud prodělalo koronavirus?

Všichni oslovení lékaři se u této otázky shodují, že i u dětí 5+ bude platit obecné pravidlo: Očkovat by se mělo tři až šest měsíců po prodělaném onemocnění.

Má smysl si před očkováním zjišťovat u dítěte hladinu protilátek?

Pokud vám to nedoporučí přímo pediatr, nejspíše ne. 

„Protilátky jsou pořád obecně diskutovány. Problém je v tom, že zatím nevím o tom, že by bylo stanoveno množství protilátek, u kterých by šlo říci: ‚Ano, tady ty protilátky jasně chrání před covidem.‘ Ono vlastně není ani jasné, zda vůbec lze stanovit hladinu, která je, nebo není pro ochranu dostatečná. Hovoříme o čase, tedy dynamice změn/poklesu protilátek, po který je ochrana velmi pravděpodobná. Podle toho se i stanovuje doba dalšího případného přeočkování. Takže toto je velmi sporné,“ upozorňuje Alena Šebková.

Lze dítě očkovat na koronavirus i chřipku?

Podle primáře Reného Hrdličky doporučení vakcinologů počítá s možností, že dítě může dostat tyto dvě vakcíny. A to třeba i v jeden den. „Očkování proti covidu se bude moci kombinovat s jiným očkováním,“ říká primář.

Bude nutné dítě přeočkovávat?

V tuto chvíli není přeočkování u dětí stanoveno. Zda bude potřeba, ukáže až další vývoj.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).