Hlavní navigace

Přípravek na hubnutí je podvod. Zneužívá slavné jméno profesora Pirka

29. 5. 2020

Sdílet

Aktualizováno: Kde si ověřit a nahlásit nebezpečné léky a doplňky stravy (2. 6. 2020 11:30)
Výzkumný ústav doporučuje inovativní přípravek na hubnutí – minus 17 kg za 4 týdny bez chemie, hladovění a fyzické námahy. Prostředek navíc zaštiťuje lékař Jan Pirk. Zní to fantasticky – až na to, že nic z toho není pravda.

Na inzerát nabízející úžasný prostředek na hubnutí jsem narazila na Facebooku. Když mí známí sdíleli příspěvek s fotkou známé kapacity v oboru kardiochirurgie a textem: „Dr. Jan Pirk: Nejzdravější nápoj, který spálí veškerý tuk z pasu, zad a stehen!“ nebyla jsem si jistá, zda reklamu berou vážně, nebo si z ní dělají legraci.

Podvod, přesto mu mnozí věří

Web s hlavičkou blíže neurčeného „výzkumného ústavu“ se snaží tvářit seriózně a odborně. Nechybí znak zdravotnického kříže, záložky Institut, Doklady či Tiskové středisko. Všechny tyto odkazy však vedou na jednu a tu samou stránku, která prodává přípravek „Keto Diet“ (nemá nic společného s českou značkou KetoDiet).

Webu vévodí snímek prof. Pirka, který má být daným přípravkem vyloženě okouzlen. Až z toho pozapomněl češtinu:

„Dietní strava, fyzická námaha, pilulky a liposukce jsou dnes hlavními způsoby boje s nadváhou. Skutečnosti je, že počet lidí s nadváhou trvale roste, protože žádný z vyjmenovaných metod hubnutí není komplexní a účinný. Všechno se změnilo s objevením přirozeného simulátoru hubnutí, jako je Keto Diet. Díky urychlení metabolismu mohou lidé užívající Keto Diet v problémových oblastech spálit podkožní tuk velmi rychle až 500 gramů denně! Keto Diet je účinná i v případech, kdy je nadváha příčinou hormonálního sboje. Pokud jste náklonní nadváze, je tento produkt pro vás! říká lékař nejvyšší lékařské kategorie Dr. Jan Pirk…“


Skutečný profesor Pirk nemá s prodejem přípravku na hubnutí nic společného

Kromě češtiny z překladače mnohé napoví také ruská doména webové stránky (.ru).

Je to nehorázné, říká lékař

Komu celá záležitost rozhodně nepřijde jako legrace, je pochopitelně sám profesor Jan Pirk. Podle vyjádření pro server Vitalia.cz nemá s celou věcí nic společného. „Je to opravdu nehorázné,“ komentuje naše upozornění. „Zatím jsem se s podvodnou reklamou na mé jméno nesetkal, ale u jednoho z mých bývalých kolegů ano,“ říká známý lékař.

Jistým paradoxem je, že právě prof. Pirk nedávno varoval v TV Prima před podvodným přípravkem na srdce, v němž vystupoval jiný lékař. Ten byl navíc smyšlený.

Smyšlené lékaře zneužívá i naše reklama. Kromě reálného kardiochirurga v ní přípravek na hubnutí vychvalují dva specialisté. Jak jsme si však ověřili, „Petr Tesárek, lékař, endokrinolog, odborník na výživu, ordinuje již 27 let“ ani „Lapáčková Jana, lékařka, endokrinolog, odbornice na výživu, ordinuje již 18 let,“ neexistují. Jedinou reálnou postavou v tomto podvodu je tak chudák prof. Pirk, přednosta Kardiocentra IKEM, neboli „Dr. Jan Pirk, ředitel RSE National Scientific Medical Center, doktor a vědec, vyznamenaný doktor, terapeut, odborník na výživu, ordinuje již 42 let“.

Fotky stokrát použité

Snímky obou údajných českých endokrinologů lze dohledat na internetu opakovaně používané v souvislosti s nejrůznějšími podivnými nabídkami.


Tito lékaři, kteří produkt údajně doporučují, jsou smyšlení

Například na jednom webu se jedná o lékaře Vadima Petroviče Kolesova a Larissu Vjačeslavovnu Pečeninu ze sanatoria Altaj-West v Novosibirsku. Jinde se stejný obličej usmívá jménem Alexeje Nikolaeviče Isajeva, endokrinologa se sedmadvacetiletou praxí. A z dámy se stává Olga Vladimirovna Krasnova, rovněž endokrinoložka s mnohaletou praxí (viz galerie). Nabízejí zde jiný přípravek na hubnutí, a asi již nepřekvapí, že v diskuzi pod tímto zázrakem se objevují stejní nadšení diskutující se stejnými fotografiemi jako u „naší“ reklamy.

Z přípravku totiž nejsou uneseni jen vymyšlení odborníci, ale také údajní klienti. Fantastický efekt dokládají série snímků „před a po“. Některé z nich lze dohledat na dalších stránkách propagujících další přípravky na hubnutí, zejména s ruskou doménou, některé v azbuce. Na nich se pak se stejnými fotkami nabízejí jiné produkty, stránky se neuměle tváří jako například „ministerstvo zdravotnictví“, zřejmě ruské.

Pavouk

Další tváře a zázračně hubnoucí těla se pak stále opakují v mnoha diskuzních vláknech pod různými reklamami. Stejná paní Nela se tak podivuje efektu „keto diety“ u českého inzerátu, stejně jako u jiných pilulek v ruštině: „Je to divný pocit, když jsi něco opravdu chtělá, ale myslela si, že to je prakticky nemožné. Ten lék je takový zázrak. Už jsem ztratil 10 kilogramů a pokračuji stejným tempem. Moje přátelé jsou překvapeni, obávají se že sedím na nějaké tvrdé dietě. Ale nic jim neříkám, to je moje tajemství)))))).“ A údajný doktor Pirk úspěšně hubnoucí dámě skromně odpovídá: „Nelo, neděkujte, jsme se přece snážíme spolu s výzkumnými ústavy, o dobré zdraví našich občanů a pacientu.“ 

Ano, smyšlený „dr. Pirk, lékař nejvyšší lékařské kategorie“, odpovídá diskutujícím, všem těm vymyšleným Monikám, Irinám a Vendulkám, s použitím fotografie reálného dr. Pirka. Jen se občas zapomene a podepisuje se „S pozdravem, Victor“.


Falešný dr. Pirk alias Victor odpovídá falešným diskutujícím

Skutečný profesor Pirk již podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Obrana proti podobným podvodníkům, kteří roztahují své sítě napříč internetem, čachrují s fotkami a identitami, přesměrovávají z jedné adresy na druhou a tahají z důvěřivých lidí peníze za nebezpečné nesmysly, je však obtížná. O tom ví své další známé tváře. Obětí internetových podvodníků se nedávno stali například nejbohatší Čech Petr Kellner, fotbalová legenda Petr Čech nebo hokejová hvězda Jaromír Jágr. V těchto případech šlo ovšem o investiční příležitosti (a ušetřen nezůstal ani premiér Andrej Babiš).

Dávejte si proto pozor na to, čemu uvěříte.

Kde si ověřit a nahlásit nebezpečné léky a doplňky stravy

Česká obchodní inspekce spravuje seznam rizikových internetových obchodů, kde si lze web ověřit, ale nejsou tam zdaleka všechny. ČOI také radí, jak nebezpečný e-shop poznat.

Pokud má veřejnost jakékoli podezření na nelegální nabídku léků, může to nahlásit prostřednictvím jednoduchého elektronického formuláře na portálu Státního ústavu pro kontrolu léčiv www.nebezpecneleky.cz, na webu SÚKLu také najdete upozornění na nelegální prodejce. Více informací o nákupu léků na internetu naleznete na adresách www.olecich.cz/encyklopedie/leky-prodavane-na-internetu a www.nebezpecneleky.cz.

Doplňky stravy jsou dle legislativy potraviny, podezřelé produkty či prodejce tedy můžete oznámit také Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Zde rovněž najdete seznam rizikových webových stránek.

Aneb jak varují sami podvodníci na svém podvodném webu: POZOR! Dejte si pozor na padělky!


Tento přípravek nabízejí podvodníci pod zcela smyšlenými informacemi

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).