Hlavní navigace

Přibrali jste při koroně? Začněte s hubnutím co nejdřív

14. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jedno nebo dvě kila? Možná i víc. Pokud jste přibrali při pandemii, tak hubnutí neodkládejte. Kde hledat pomoc a je možné zhubnout s pomocí přírody?

Méně pohybu, více stresu a zhoršená životospráva. To mohou být hlavní viníci toho, proč někteří z nás během pandemie ztloustli. Podle průzkumu společnosti Ipsos u příležitosti konference Rok s covid-19, kterou pořádala Univerzita Karlova, přiznala letos na jaře zhruba třetina oslovených respondentů, že za poslední rok přibrala. V průměru šest kilogramů.

Co se dozvíte v článku
  1. Začněte s hubnutím dřív, než bude pozdě
  2. Přírodní cestou
  3. Pro zrychlení metabolismu
  4. Nejvíc záleží na jídle
  5. Jak jíst, když chceme zhubnout
  6. Kdo vám pomůže s hubnutím, když na to sami nestačíte?

Začněte s hubnutím dřív, než bude pozdě

Každý, kdo se někdy v životě pokusil zhubnout, ví, že to rozhodně není jednoduchý úkol. Upravit příjem/výdej mnohdy nestačí a hladovění je cestou do začarovaného kruhu.

Tloustnutí je většinou plíživé a se shazováním kilogramů by člověk měl začít hned, jak zpozoruje, že by si možná měl trochu povolit kalhoty. Čím více kilogramů přiberete, tím trnitější cesta pak bude k původní figuře.

Přírodní cestou

Na internetu můžete najít tisíce zaručených metod, jak zhubnout, a ještě mnohem více potravin, které vám mohou s hubnutím pomoci. Ať už je to například skořice, zázvor, nebo petržel, nic není samospasitelné a stejně tak je to například i s homeopatií.

„Homeopatické léky dokážou upravit metabolismus tak, aby fungoval správně. Jen správně fungující trávení dokáže z potravy získat vše, co potřebuje, a nemusí žádat více,“ říká Kateřina Formánková, lékařka, která se homeopatií zabývá již dvacet let, a dodává:

„Každopádně je nezbytné dodržovat určitý stravovací režim v kontextu s množstvím fyzické zátěže (nejen sportovní, ale i pracovní, zvláště jedná-li se o namáhavou práci). Homeopatické léky se vybírají na základě komplexního vyšetření jedince. Proto doporučuji osobní návštěvu lékaře, odborníka v homeopatii.“

Pro zrychlení metabolismu

Lékařka Eliška Bartlová s tím souhlasí a doporučuje všem, kteří chtějí shodit několik kilogramů pomocí homeopatie, aby rozhodně vyhledali odborníka, tedy homeopaticky vzdělaného lékaře, a ten teprve doporučí „lék na míru“.

Jako základní léky univerzálního použití pro hubnutí pak doporučuje následující:

  • Homeopatické léky, které mohou zrychlit metabolismus: Calcarea carbonica 9CH: Při obezitě „jablíčkového“ typu a silném pocení. Dávkování dvakrát denně pět granulí, ráno a večer, po dobu dvou měsíců. Graphites 9CH: při velmi zpomaleném metabolismu a zácpě, potížích s pletí. Dávkování dvakrát denně pět granulí, ráno a večer, po dobu dvou měsíců.
  • Kombinace léků Natrum sulfuricum 5CH a Natrum muriaticum 9CH: Obden střídavě po pěti granulích zbaví tělo zadržované vody a tím pomůže snížit váhu.
  • Antimonium crudum 9CH: Pomůže při stavech záchvatového přejídání – užijte pět granulí v době, kdy toto nejvíce hrozí – např. před příchodem z práce domů nebo před návštěvou restaurace.

Nejvíc záleží na jídle

Pohyb jde ruku v ruce s jídlem. Přičemž to druhé je při redukci ještě důležitější:

„Je jasné, že pohyb je důležitý, nicméně ze sedmdesáti procent naši váhu ovlivňuje to, co jíme,“ říká osobní trenér a výživový poradce David Hehejík.

Základní pravidla patrně každý slyšel, ale stojí za připomenutí:

Jak jíst, když chceme zhubnout

  • jíst menší porce několikrát denně,
  • nepřejídat se,
  • nehladovět,
  • jíst pomalu.

Někteří se v touze po hubnutí nechají zlákat potravinovými doplňky nebo zázračnými koktejly či dietami. Bohužel ani jedno nefunguje dlouhodobě a po zhubnutí v naprosté většině dochází k opětovnému přibírání, tzv. jojo efektu.  

Ve speciálu Průvodce dietami najdete popis populárních diet s jejich přednostmi i nedostatky:

 

Kdo vám pomůže s hubnutím, když na to sami nestačíte?

V případě, že máte pocit, že na hubnutí nestačíte, můžete vyhledat pomoc odborníků a raději vsaďte na lékaře. „Na léčbě obezity se podle její závažnosti a přidružených onemocnění podílí v závislosti na klinickém stavu konkrétního pacienta řada odborníků – praktický lékař, internista, endokrinolog, diabetolog, nutriční terapeut, psychiatr, chirurg, ortoped, rehabilitační lékař, fyzioterapeut a další,“ popisuje tiskový odbor Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Léčba je hrazena z veřejného zdravotního pojištění, až pokud je indikována ošetřujícím lékařem.

„Terapie obezity má být vždy komplexní. Vedle farmakoterapie a chirurgické léčby, která je vyhrazena pro závažnější případy, zahrnuje nízkoenergetickou redukční dietu, pohybovou aktivitu, případně podpůrnou psychologii. Lázeňská léčba je hrazena jen u dětí,“ dodává VZP.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).