Hlavní navigace

Pozor na kolapsy z horka, bude až 36 °C

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Nesledovali jste předpověď počasí a vyrazili jste do práce v džínách a mikině? Pozor na kolapsy, dnes nás čeká extrémně horký den. A zítra bude ještě hůř. Kdo je horkem nejvíc ohrožen?

Český hydrometeorologický ústav (CHMU) vydal výstražnou informaci o tom, že nás čekají velmi vysoké teploty. Výstraha platí od dnešního poledne do zítřejší jednadvacáté hodiny. Jak se horku bránit?

Zítra bude až 36 °C

Pro dnešní den je vyhlášena výstraha před vysokými teplotami pro Královéhradecký a Pardubický kraj a východní část Libereckého kraje. Pro pátek pak CHMU zvyšuje stupeň nebezpečí výstrahy před vysokými teplotami pro severovýchodní polovinu území. Dnes odpoledne vystoupí teploty na 30 až 34 °C. V pátek 24. 6. už budou polední, odpolední a podvečerní teploty dosahovat 32 až 36 °C. Lze předpokládat i nárůst maximálních denních hodnot UV indexu na hodnoty až kolem 8,5. V pátek 24. 6. se hodnoty UV indexu mohou kolem poledne přiblížit k 9. Pro srovnání, UV index 10 je hlášen z Austrálie na vrcholu léta.

Nejen senioři, i děti se mají mít na pozoru

Protože teploty budou skutečně šplhat do extrémních výšin, je třeba se podle toho zařídit. Dostatečně pijte, určitě o půl litru více, než jste běžně zvyklí, a zapomeňte na sport. „Mezi nejčastější příčiny kolapsů patří právě nedodržování pitného režimu, nadměrná fyzická aktivita nepřiměřená věku a zdravotnímu stavu, nevhodné oblečení nebo i dlouhý pobyt na přímém slunci bez pokrývky hlavy,“ uvádí tiskový mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek

Nejvíce lidí postižených kolapsy je ve starším, středním či seniorském věku. Při vysokých teplotách vzrůstá ale také počet dalších obtíží, jež mají souvislost s vedry, především oběhového charakteru – dechových potíží, bolestí na hrudi, také záchvatovitých stavů, či například závratí. Na pozoru by měli být i cukrovkáři, astmatici nebo lidé s nemocným srdcem. Rizikovou skupinou jsou také děti, neboť je u nich obsah vody v těle vyšší než u dospělých, a proto jsou také citlivější ke ztrátám tekutin. Navíc stejně jako senioři mají pocit žízně potlačen. Pozor, kolaps z horka hrozí i těm, kdo zdravotní problémy nemají.

Zdroj: CHMU, Nemocnice Na Bulovce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).