Hlavní navigace

Šanci počít dítě snižují špatně vyčištěné zuby, limonády bez cukru či nedostatek vitaminu D

9. 5. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Plodnost snižuje ledacos. Vyšší věk, vyšší váha, problémy s ovulací, chemikálie z životního prostředí. Ale zdaleka nejen to. Do hry vstupuje spousta dalších ne až tak známých vlivů, které také mohou sehrát roli. Hormony může ovlivňovat přemíra kafe stejně jako přemíra limonád s umělými sladidly.

Pokud někdo nemá problémy s početím, je logické, že neřeší každý možný negativní vliv na plodnost. Ale v případě párů, které o potomka usilují klidně i několik let, má smysl vyhnout se i potenciálním spouštěčům problémů. 

Co všechno stojí za to vzít v potaz? 

Špatné zdraví ústní dutiny

Zdraví zubů a ústní dutiny je důležité samo o sobě. Málo se však ví, že nečekaný dopad může mít i na plodnost a průběh těhotenství. Záněty dásní a další onemocnění dutiny ústní mohou totiž v těle vyvolávat chronický zánět, který může nepříznivě ovlivnit schopnost otěhotnět, případně těhotenství udržet. 

Bakterie z ústní dutiny mohou způsobovat zvýšení cytokinů, které hrají významnou roli při imunitních reakcích a mohou mít vliv na úspěšnou implantaci embrya. Péče o ústní dutinu však ovlivňuje rovněž samotné těhotenství. Například studie zveřejněná v Research Journal of Pharmacy and Technology zjistila, že parodontitida může ovlivnit porodní váhu dítěte, vznik preeklampsie nebo třeba termín porodu. 

„Ze zkumavky“ se narodí každé třicáté dítě. Pojišťovny hradí až čtyři pokusy IVF Přečtěte si také:

„Ze zkumavky“ se narodí každé třicáté dítě. Pojišťovny hradí až čtyři pokusy IVF

V těhotenství organismus ženy prochází hormonální bouří, která se může projevit také prokrvenějšími dásněmi, náchylnějšími ke krvácení. Jakmile dojde k otoku, hrozí ženě zánět dásní, který může být v těhotenství spojen i s předčasným porodem, nebo dokonce potratem, potvrzuje IVF specialista Martin Maděrka z kliniky Repromeda. Podle něj situaci nenapomáhají ani nevolnosti spojené se zvracením. Silně agresivní žaludeční kyseliny totiž poškozují zubní sklovinu.

Nadměrné pití kávy

Ženy vs. muži

Statistiky hovoří jasně. Až v 50 procentech případů je problém s plodností na straně mužů, ve 40 procentech na straně žen a u zbylých 10 procent jde o kombinovanou neplodnost. Pokud se páru nedaří otěhotnět a přijde se poradit s odborníkem na asistovanou reprodukci, vždy je potřeba, aby vyšetření podstoupili oba partneři. 

Ačkoli si většina lidí nedokáže představit začátek dne bez šálku voňavé kávy, pravdou je, že nadměrná konzumace kofeinu a obtíže s plodností mohou být spojenými nádobami. 

Výzkumy naznačují, že příjem více než 500 miligramů kofeinu denně (asi pět šálků kávy, někdy se ovšem uvádí již hranice 300 miligramů kofeinu, tedy tři šálky) může mít negativní vliv na hormonální rovnováhu i délku cyklu. Silné „kafařky“ mohou menstruovat déle než osm dní a cyklus mohou mít kratší než dvacet čtyři dní. 

Podle studie publikované v The American Journal of Epidemiology navíc měly ženy, které pily více než tři šálky kávy denně, o 27 procent nižší pravděpodobnost otěhotnění v každém cyklu než ženy, které kávu nepily. Není však třeba se oblíbeného nápoje obávat nebo se jej úplně vzdávat. Jen je vhodné jej při snaze o početí pít s mírou.

Nedaří se vám otěhotnět? Přinášíme rady pro rychlejší početí Přečtěte si také:

Nedaří se vám otěhotnět? Přinášíme rady pro rychlejší početí

Málo slunečního záření

Sluneční záření je, jak známo, klíčovým zdrojem vitaminu D, jenž je nezbytný pro celou řadu tělesných funkcí. Je důležitý například pro zdraví svalů a kostí nebo také imunitní systém. Může však ovlivnit také reprodukci. Podle nejnovějších poznatků mohou ženy s nedostatkem vitaminu D trpět bolestivější menstruací či nepravidelností cyklu, v krajním případě může dojít i k jeho úplnému zastavení. Rovněž se ukazuje, že nedostatek vitaminu D může u žen souviset s nízkou hladinou estrogenu, což ovlivňuje i šanci na početí, vysvětluje lékař Martin Maděrka s tím, že vitamin D je zásadní i pro plodnost mužů. 

Ti, kteří mají dostatek vitaminu D v organismu, disponují obvykle větším počtem spermií a také je u nich znatelná jejich lepší pohyblivost. Zároveň mají tito muži dostatečně vysokou hladinu testosteronu, což rovněž hraje roli v úspěšném oplození vajíčka, dodává lékař. Dostatek vitaminu D může zároveň snižovat riziko opakovaných potratů. Pro zajištění potřebného množství vitaminu D stačí lidem pobývat v teplých měsících na sluníčku asi 20 minut denně.

Měli jste problémy s početím?

Umělá sladidla

V posledních letech se řada lidí začala v touze zhubnout a žít zdravěji přiklánět k omezování konzumace cukru, který vnímají jako škodlivý. Místo něj si raději dopřávají umělá sladidla. Ukazuje se však, že tyto náhrady cukru mohou mít nečekaný vliv na lidský organismus, reprodukci nevyjímaje. Například studie publikovaná v roce 2018 v Trends of endocrinology and metabolism zjistila, že některá umělá sladidla mohou ovlivňovat střevní mikrobiom nebo hormonální rovnováhu, jež je při snaze otěhotnět klíčová. 

Jiné studie upozorňují, že potraviny s umělými sladidly mohou souviset s rizikem rozvoje depresí, kardiovaskulárních onemocnění nebo paradoxně také obezity. Žádná z těchto obtíží početí ani průběh těhotenství neusnadní. Odborníci ale podotýkají, že je v této oblasti stále potřeba provést další výzkumy, které přinesou bližší informace.

Ženy mateřství neodkládají z rozjívenosti, ale mají pro to své důvody, říká lékařka Přečtěte si také:

Ženy mateřství neodkládají z rozjívenosti, ale mají pro to své důvody, říká lékařka

Problémy s početím má v Česku zhruba každá pátá dvojice, mnoho z nich se proto obrací na některé ze zařízení nabízejících umělé oplodnění. Jak se mezi nimi vyznat a podle čeho se řídit při výběru IVF kliniky, jsme na našem webu Vitalia.cz psali nedávno. 

Důležité je nepodléhat marketingu klinik a spíše se zajímat o recenze, počty pacientů i úspěšných cyklů. Důležitým ukazatelem je počet léčených pacientů a počet narozených dětí – čím jich je víc, tím více dobrých specialistů tam pracuje, a klinika má pak lepší výsledky, říká lékař Štěpán Machač, předseda Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP. 

Galerie: Příklady cen nadstandardních metod při umělém oplodnění

Zásadní je osobní konzultace na místě, nedůvěryhodné naopak, pokud klinika nabízí předem dané a naceněné balíčky služeb a občas i zbytečných procedur, aniž by klienty viděla. Mimochodem, vstupní vyšetření na klinikách, až na pár specializovaných, hradí zdravotní pojišťovny. Jakmile specialisté vyberou konkrétní metodu léčby neplodnosti, měli by s ní vždy pacienty podrobně seznámit.

Některé kliniky si bohužel nechávají platit i za metody, o kterých se ví, že nefungují. Lékaři by zároveň měli klientům vždy sdělit, že žádná moderní metoda není stoprocentně úspěšná. Platí také, že skutečně dobrá klinika funguje 24 hodin denně a sedm dní v týdnu, aby bylo možné se na její odborníky obrátit v případě akutních potíží. Kliniky by měly poskytovat i další služby, třeba genetické vyšetření. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).