Hlavní navigace

Piknik v Praze: Koukejte, kam si sedáte

3. 6. 2010

Sdílet

Taková snídaně (oběd, svačina …) v trávě! V zahraničí běžný způsob odpočinku uprostřed všedního dne. Proč v Praze nepiknikujeme? Ptá se i magistrát a vymýšlí různé akce.

Vzpomínám na Paříž jako na místo, kde se obědvá venku. Koupíte si (nebo doma připravíte) něco k jídlu a vyrazíte do parku, který máte rádi, případně je v blízkosti vašeho domova, školy nebo práce. Na trávě si najdete volné místo, třeba ve stínu pod kaštanem, a pustíte se do jídla.

Aby byl požitek dokonalý, koupíte si v běžném obchodě lahev vína – je všední den, musíte se vrátit do práce – takže pochopitelně jen třetinkovou. Hodinku posedíte, najíte se a na čerstvém vzduchu přijdete na jiné myšlenky.

Domnívám se, že jídlo venku je tím nejlepším relaxem v polovině dne. Paříž není zdaleka jediným městem, kde lidé holdují piknikům. Například vídeňské či londýnské parky rovněž hostí každodenně tisíce lidí.

Kolébkou pikniků je Francie – slovo piknik (pique-nique) údajně pochází ze 17. století. Piknikování v Evropě se těšilo zvlášť velké oblibě za vlády královny Viktorie (1819 –1901). Obliba v jedení venku se velice rychle dostala přes oceán. Pikniky se zabývají některé americké publikace z konce 19. století.

Claude Monet, Snídaně v trávě

Claude Monet, Snídaně v trávě

Některé české cestovní kanceláře dokonce lákají na piknik u Temže nebo třeba u fontány Jet d’Eau. Proč jezdit do zahraničí na piknik, copak u nás nemáme dost zeleně? Proč je v Praze tak neobvyklé přijít do parku s ubrusem, rozložit jej na trávník, prostřít a připravit jídlo? Chválím tu jiné metropole, co mi brání sebrat se a pojíst v parku? Nic, a přesto jdu na oběd s kolegy do hospody.

Možná je to skutečně tím, že nemáme v Praze, potažmo v celé České republice, vybudovanou piknikovou kulturu. Našince prostě nenapadne jen se tak sebrat a s jídlem se posadit v parku uprostřed města; a pokud ano, tak spíš o víkendech nebo při zvláštních příležitostech – například  oslavách narozenin a podobně. Obědvání mezi stébly trávy prostě není běžnou součástí našich dnů. 

Dost remcání, jde se na piknik!

Deku mám, příbor mám, sklenice i vodu, připravila jsem jídlo. S přítelem vyrážíme do nejbližšího parku. Jen samotné hledání volného místa nám zabere bezmála čtvrt hodiny. Ne, louka není plně obsazena, ale vždy tu něco tak trochu páchne. Když konečně najdeme „vhodné“ místo a rozložíme jídlo na ubrus, přijde jej očuchávat cizí čtyřnohý kamarád. „Ta husí paštika není pro tebe! Paní, můžete si toho psa zavolat?!“

Po rozpačitém úvodu nastává opravdová siesta. Ruch města nám vůbec nevadí, škoda jen, že už je vše snědeno, hodiny obíjejí půl a my se musíme vrátit zpátky do práce.

Čtěte téma: Psí lejna ohrožují nejen vaše boty

Větším problémem jsou výkaly na trávníku a v pískovištích než na asfaltu a na chodnících, protože paraziti si přelézají do půdy, kde snadno přežívají …

Praha chce jiné metropole dohnat

S hledáním vhodných míst pro piknikování v parcích a lesích hlavního města se rozhodli pomoci pražští zastupitelé v rámci projektu „Čistá Praha“. Vzniklo tak několik míst určených právě pro piknik. Není to ovšem piknik v tom pravém slova smyslu, kdy si sednete do trávy – kromě posezení tu máte možnost i grilovat. Místa jsou speciálně označena cedulí s nápisem „Piknikové místo“. Zatím jich je jen několik, ale prý budou přibývat další. 

Piknikovali byste, kdyby bylo kde?


Autor: Pražské piknikování

Tím to ale nekončí, Praha chce „nahnat“ lidi do zeleně i organizováním pražských pikniků. První uspořádala koncem května městská část Praha 6 na Ladronce. Pro prvních tři sta příchozích byly dokonce přichystané plné košíky jídla. „Pokud bude ze strany občanů o takové akce zájem, pak bychom z nich rádi udělali tradici a pravidelně ji opakovali. Jde nám o to, aby park nebyl jen unikátní historicko-přírodní památkou, ale sloužil pro radost a rekreaci obyvatel města,“ řekl pražský primátor Pavel Bém.

V této souvislosti vznikla na Facebooku stránka „Pražské piknikování“, ke které se můžete přidat a získávat tak informace o chystaných organizovaných piknicích.

Nápad je to jistě dobrý a nikdo se za koš s ovocem, pečivem, pomazánkovým máslem a džusem jistě zlobit nebude. Nicméně pokud mají pražské parky – a hlavně jejich trávníky – sloužit pro rekreaci obyvatel města, tak by se mělo začít jinde – bez psích exkrementů by se jistě piknikovalo líp.

Jak se připravit na piknik? Na co nezapomenout a jaká jsou ideální jídla? Nechte se inspirovat v článku „Jde se na piknik!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).