Hlavní navigace

Jde se na piknik!

8. 6. 2010

Sdílet

Při obědě na trávě v parku si odpočinete víc než během jídla v restauraci. Počasí piknikům přeje, příprava není žádná věda a moc času nezabere. Přinášíme vám piknikovou inspiraci.

Minulý týden jsme se v článku Piknik v Praze: Koukejte, kam si sedáte zamysleli nad tím, proč se v České republice nepiknikuje v takové míře jako v zahraničí. Vysvětlení se nabízí víc – nedostatek času, všudypřítomné psí exkrementy nebo třeba naše lenost.

V diskusi pod zmíněným článkem zazněl názor, že Češi piknikovat neumějí, nejsou zvyklí a prostě nevědí, co si vzít s sebou. Pokud je tomu tak, přinášíme praktický návod, jak na piknik.

Nutná výbava na piknik


Autor: Agentura SXC

Výběr jídla i ostatních věcí záleží na tom, zda si hodláte jídlo skutečně užít a projíst se třeba až do večera, nebo zda je piknik pouze zpestřením pracovního dne a pravděpodobně nebude trvat déle než hodinu.

Jednou z nejdůležitějších věcí je deka. Ta by měla být dostatečně velká, aby se na ni vešli všichni hodující a také by se na ni měl vejít čistý ubrus. Na něj pak rozložíte jídlo, nádobí – talíře (případně papírové tácky), příbory a sklenice na vodu, nebo třeba umělohmotné kelímky či hrnečky na kávu. Dále nezapomeňte na ubrousky, i vlhčené, kterými si otřete ruce. V neposlední řadě myslete na sáček na odpadky.  

Jídlo a pití

  • Maso: Oblíbená jsou pečená masa, ale nic nezkazíte smaženým řízkem. Raději se vyhněte rybám a jídlům z mletého masa, která dřív podléhají zkáze.
  • Příloha: Nejlepší přílohou je pečivo. Ať klasický chléb nebo čerstvé bagety všech možných chutí a barev.
  • Studené mísy: Oblíbenou piknikovou pochoutkou jsou různé druhy salámů, uzenin a sýrů – raději volte tvrdé sýry. 
  • Zelenina: Do plastové krabičky nakrájejte okurku, rajčata, papriky. Rozhodně nic nezkazíte sklenicí oliv. Pozor na listový salát, který v teple rychle vadne.
  • Ovoce: Pokud je teplo a svítí sluníčko (jakože se většinou piknikuje, když je teplo a svítí sluníčko), nejvíce osvěží ovoce. Například mandarinky, jablka, hroznové víno nebo třeba meloun, který si můžete přinést také nakrájený v krabičce.
  • Nápoje: Nikdy nezapomeňte na dostatek tekutin, zejména na čistou vodu. Podle Francouzů piknik bez vína není piknikem. Z teplotních důvodů je samozřejmě lepší červené víno. Ale opatrně – na slunci je alkohol trochu nebezpečnější. Kdo je zvyklý pít po jídle kávu, může si ji připravit do termosky.
  • Sladká tečka: Buchty, bábovky, koláče, štrúdl jsou pro někoho tím největším piknikovým lákadlem.

Nechte doma: Výběr jídla je na každém z nás, ale samozřejmě předem přemýšlejte o tom, zda konzumace vašeho oblíbeného pokrmu nebude v přírodě poněkud komplikovaná.

Dále jsou jídla, která raději nechte doma, protože by vám mohly způsobit střevní problémy. Kromě zmíněných ryb a pokrmů z mletého masa k nim patří lahůdky a saláty, které obsahují majonézu, dále pak některé mléčné výrobky. 

Čtěte téma: Není nad pořádný smažený řízek

Chce to vhodné maso, pár triků a máte ho – čerstvý, křupavý, voňavý… A nemusí být jen v klasickém trojobalu, možností je víc. Jaké je tajemství šťavnatého řízku?

Koš versus taška


Autor: Shop.dela.cz

Zeleninu máte pokrájenou, maso i koláče upečené, a přemýšlíte, do čeho to zabalit?

Na trhu je bohatý výběr speciálních piknikových košů s příbory, talíři i utěrkou. Možná trochu praktičtější, ale méně stylové jsou nejrůznější termo piknikové tašky nebo dokonce batohy, které udrží jídlo v chladu. Stačí zadat do vyhledávače slovní spojení piknikové koše nebo piknikové tašky.

Piknikové koše s plastovým nádobím seženete již od šesti set korun, pokud chcete porcelánové nádobí, připravte si o několik stovek více. Samozřejmě se cena může vyšplhat i k pěti tisícům. To samé platí o taškách.


Autor: Mujpiknik.cz

Samozřejmě piknik není podmíněný speciálními pomůckami. Vyrazit můžete i s běžnou taškou nebo batohem. Dokonce jsem se jednou účastnila pikniku, kam hostitelka přivezla řízky a nápoje v kufru na kolečkách. Alespoň toho bylo dost… Teplotu jídla pak zčásti udrží plastové krabičky.    

Mouchy, psi…

Největším nepřítelem pikniků je dotěrný hmyz. Jídlo tedy vždy přikrývejte – poklopy nebo utěrkami.

Zvláště v České republice jsou parky plné psích exkrementů a je někdy nadlidský výkon najít vhodné místo. Bohužel v tomto případě nevím, jak si s problémem poradit. Snad jen hledat, hledat a hledat…

Čtěte téma: Piknik v Praze: Koukejte, kam si sedáte

V zahraničí běžný způsob odpočinku uprostřed všedního dne. Proč v Praze nepiknikujeme? Ptá se i magistrát a vymýšlí různé akce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).