Hlavní navigace

Parfém jako spouštěč alergií?

12. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Parfumérský průmysl chrlí ročně nové edice, na kterých vydělává nepředstavitelné peníze, a málokdo z nás má doma jen jednu oblíbenou vůni. Některé třeba vůbec nepoužíváme. V posledních letech se ale rozhořela debata o tom, jak na nás parfémy působí zdravotně.

Parfém je jedním ze základních stavebních kamenů našich kosmetických zásob. Přestože nejrůznější vonné látky jsou tu po tisíciletí, až nyní se začal více zkoumat jejich možný vliv na zdraví.

Parfém kdysi

Používání parfémů sahá do hluboké historie lidstva a je spojováno hlavně s Egyptem, Mezopotámií. Ve starých civilizacích se používaly jako kosmetické aromatické prostředky rostlinné olejové maceráty. Připravovaly se louhováním bylin a květin za tepla či studena. O nebývalý rozvoj parfumérství na evropském území se zasloužila ve středověku hlavně Francie v návaznosti na lodní obchod s Itálií a Španělskem. Práci francouzských parfémářů velmi ulehčilo dovezení destilační kolony z arabských zemí.

V rámci všeobecného vývoje a určité chemické revoluce se parfémáři devatenáctého století pokoušeli o artistické kreace pomocí narušování přírodních parfémů chemickými vonnými látkami. Revoluce kosmetického průmyslu, nutnost šetřit výrobní náklady společností a poptávka po velkém množství parfémů otevřela dveře čistě syntetickým vůním.

Dnes se ve valné většině prodávají parfémy syntetické, ale lze pozorovat čím dál víc také návrat k přírodním prostředkům a vonným komoditám.

Syntetické vůně a dnešní parfémy

Během posledních dvaceti let se kontaktní alergie na vůně stala prakticky hlavním globálním zdravotním problémem. Složka „parfum“ je v běžné kosmetice považována za jeden z pěti největších alergenů vůbec a je spojována s celou řadou kožních, očních a respiračních reakcí.

Kumulace syntetických vonných látek navíc zvyšuje riziko alergické reakce, která se může projevit kdykoli v životě člověka, který problém s alergiemi neměl. V současnosti existují až tři tisíce syntetických napodobenin vůní. Jeden parfém může obsahovat až pět set různých látek tohoto typu.

Galerie: Nebezpečná kosmetika

Tyto chemikálie pronikají do našeho těla a krevního oběhu skrze kůži a nosní sliznice. Mohou velmi nepříznivě ovlivnit těhotné ženy, jejich plod, anebo malé děti. Mnohé z těchto vonných látek jsou zmiňovány jako hormonální disruptory, měnící chování naší endokrinní soustavy. Syntetické vůně pocházejí z produktů ropného průmyslu, jsou poměrně levné, a proto tak hojně používané. V parfémech kromě vonných látek najdete také různá barviva, která jsou hojně diskutována, nejčastěji se jedná o skupinu azobarviv.

Kontaktní alergie na syntetické vonné látky

Alergie na konvenční kosmetiku začíná nabývat obrovských rozměrů. Velmi podobné je to u čisticích prostředků. Tyto dva druhy často používaných prostředků se dostaly pod lupu Evropské komise a dalších orgánů, které mají na starost spotřebitelovu bezpečnost. Kosmetickou legislativu Evropské unie tvoří dokument Nařízení Evropského parlamentu a rady č. 1223/2009. Ten se pravidelně aktualizuje. Kromě tohoto základního dokumentu existují separované seznamy povolených kosmetických surovin, zakázaných kosmetických surovin a také nejrozšířenějších alergenů. V případě parfémů je pro nás klíčový dokument, jmenující šestadvacet alergenních vonných látek, které jsou nejčastějšími příčinami nepříznivých reakcí na kosmetické výrobky.

Definice alergie (hypersensitivita, přecitlivělost na určitou látku) je uváděná tak, že se jedná o přehnanou reakci imunitního systému na látky, které u většiny lidí nezpůsobují problémy. Může se projevit po aplikaci substance na kůži, po jejím vdechnutí nebo konzumaci. Seznam 26 nejčastějších vonných alergenů byl vypracován jako reakce na vzrůstající výskyt alergií, vzniklých v závislosti na použití parfému nebo kosmetiky. Nerozlišuje původ jmenovaných látek na syntetické a přírodní. Je strukturálně dělený na dvě části. První jsou vonné látky, které jsou podle stávajících znalostí nejčastěji uváděnými a dobře známými spotřebitelskými alergeny. Druhá část pak obsahuje méně často hlášené případy možných senzibilátorů.

Ke kontaktní alergii na vonné látky dochází, když byl jednotlivec při jejich aplikaci na kůži vystaven dostatečnému množství kontaktních alergenů, způsobujících podráždění. Kontaktní alergie je celoživotní, konkrétně změněná reaktivita v imunitním systému. To znamená, že jakmile se vyvine, budou v imunitním systému přítomny buňky, které mohou rozpoznat alergen a následně na něj reagovat. V důsledku toho se mohou symptomy alergické reakce vyvinout i po opakovaném neproblematickém používání konkrétního výrobku. Což je poměrně běžný stav například u kontaktní dermatitidy.

Uživatelé nemusí mít poměrně dlouho žádné příznaky alergické reakce na určitou parfemaci, pěnidlo nebo látku, která je součástí kosmetiky. I když je potřeba uvádět možnost vzniku alergické reakce na čistě přírodní látky, nemusí se nutně projevit tam, kde nastaly v případě syntetické formy, například u limonenu nebo geraniolu. Syntetické parfemace mohou způsobovat kromě nepříznivé kožní reakce také bolesti hlavy, až migrény, sípání a dýchací problémy včetně astmatických a epileptických záchvatů, průjem, zvracení, mohou dráždit některé vnitřní orgány, sliznice.

Kontaktní dermatitida a syntetické parfemace

Alergická kontaktní dermatitida se může objevit při opakované expozici vonným látkám nebo jiným alergenům (barviva, pěnidla), které se používají v kosmetickém nebo drogistickém průmyslu. Alergická kontaktní dermatitida je zánětlivé kožní onemocnění charakterizované kožními erytémy (zarudnutí kůže), otokem. Pokud expozice pokračuje, může se rozvinout do chronického stavu, kdy se kůže stává méně odolnou, a na postižených místech se objevují bolestivé trhliny. Alergická kontaktní dermatitida na vonné látky je nejčastěji způsobena kosmetickými přípravky a vyskytuje se obvykle na obličeji a rukou (nebo pouze rukou). Může nepříznivě ovlivnit práci a celkový psychický stav postiženého člověka.

Galerie: 6 pupínků na obličeji, které byste neměli zaměňovat

Největším problémem pro spotřebitele je fakt, že i když je potřeba uvádět složení produktu, a to se váže na Mezinárodní nomenklaturu kosmetických přísad (INCI- International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), výrobci to mnohdy nedělají.

Vymlouvají se na obchodní tajemství, a proto, pokud nemáte výrobek certifikovaný některým ze známých eko nebo bio certifikátů, nemáte šanci zjistit, co všechno obsahuje. U výrobků s těmito certifikacemi totiž probíhají jednou nebo dvakrát ročně kontroly kvality a vhodnosti pro udržení si certifikátu. Certifikační orgán může při jakékoli pochybnosti provést další rozbory a certifikát odebrat nebo pozastavit.

Nejhorší a prakticky neuhlídatelné, co se týče možného vzniku alergických reakcí a kontaktní dermatitidy, to je u čističů domácnosti. U nich výrobci neuvádějí složení. U úklidových výrobků je nárůst alergií a kontaktní dermatitidy přímo raketový, nejen v návaznosti na parfemace. Sice se v závislosti na rostoucí projevy nepříznivých reakcí na kosmetiku a čisticí prostředky dlouhodobě mluví o tom, že by bylo jejich výrobcům zakázáno používat „obchodní nebo výrobní tajemství“, ale zatím se tak nestalo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, aromaterapeutka, je absolventkou aromaterapeutických kurzů Roberta Tisseranda, kde získala certifikace z chemie éterických olejů, bezpečnosti používání éterických olejů a aromaterapeutické pleťové péče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).