Pálení žáhy kupodivu uhasí aromatické koření

Sdílet

Trápí vás neustálé pálení žáhy a nebaví vás už polykat chemická antacida? Zkuste najít pomoc v přírodě. Nepříjemný pocit mírní kefírová kúra, bylinky i brambory. A žvýkání – ale ne žvýkaček.

Proti pálení žáhy pomohou bylinky. Mohou být například ve formě čajů či tinktury.

Čaj proti pálení žáhy

Potřebujeme: 1 lžičku tlučených fenyklových semínek, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, půl lžičky kořene hořce žlutého, 3 dl vroucí vody
Postup: Všechny přísady smícháme, zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme a hotový čaj popíjíme 2× denně po dobu 6 týdnů.

Kořeněný čaj

Potřebujeme: 1 lžičku tlučených semínek fenyklu, 1 lžičku tlučených semínek anýzu, půl lžičky skořice, půl lžičky kardamomu, 3 dl vroucí vody
Postup: Koření smícháme dohromady, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a při potížích popíjíme 2× denně po dobu 6 týdnů.

Tinktura na pálení žáhy

Potřebujeme: 1 lžičku tlučených semínek fenyklu, 1 lžičku kořene hořce žlutého, 1 lžičku zeměžluče, 2 dl lihu či destilátu
Postup: Léčivky smícháme, přelijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a při potížích užíváme 3× denně 20 kapek.

Ozdravné a zklidňující kúry

S pálením žáhy může výrazně pomoci kefír. Rýže zas spolehlivě uklidní celý trávicí trakt.

Třídenní kefírová kúra

Na každý den potřebujeme: 1,5 litru kefíru, 1,5 litru vlažné vody
Postup: Během dne popíjíme kefír a vlažnou vodu, nic víc. Tento postup provádíme po dobu 3 dnů. Po ukončení této kúry doporučuji přejít na pár dní na veganskou stravu.

Rýžová kúra

Rýžová kúra spočívá v tom, že po 3 dny konzumujeme pouze uvařenou rýži natural, které však můžeme sníst „co hrdlo ráčí“. K tomu nesmíme zapomenout vypít 2,5 litru vlažné vody. Po ukončení této kúry doporučuji přejít na pár dní na veganskou stravu.

Zelí a brambory – pomoc při pálení žáhy

Co nám ještě může zmírnit potíže? Třeba šťáva z kysaného zelí.

Kysané zelí díky mléčnému kvašení pomáhá uhasit nepříjemné pálení žáhy. Při potížích užíváme 3× denně 1 lžíci této šťávy.

Zkuste také brambory. Šťáva ze syrových brambor má silně zásadité účinky a uklidňuje tak překyselený žaludek.

Bramborový šejk

Potřebujeme: 3 brambory, 1 dl vlažné vody
Postup: Brambory odšťavníme v odšťavňovači, vzniklou šťávu smícháme s vodou a pak vypijeme. Tento postup provádíme 2× denně po dobu jednoho týdne.

Žvýkejte! Ale koření

Kmín, fenykl, anýz

Při potížích si můžeme pomoci pomalým rozžvýkáváním 1 čajové lžičky kmínu, fenyklových či anýzových semínek.

Zázvor, máta či libeček

Při pálení žáhy je vhodné rozžvýkat kousek kandovaného zázvoru, lístek máty či libečku. Účinek je okamžitý.

  • TIP: Tyto přírodní prostředky můžeme libovolně kombinovat.

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…