Hlavní navigace

Ošetření ran: Kdy využijete mastný tyl či náplast a kdy pruban?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V lékárně najdete celou řadu krycích materiálů vhodných pro různé druhy drobnějších poranění. Nové materiály zrychlí hojení a zmírní jizvy, o důvod víc přikoupit příště víc než jen běžnou náplast a obvaz.

Sedřené koleno, opařená ruka, poranění nožem; běžná poranění, se kterými si vždycky nějak poradíme, ale proč lehčí rány ošetřovat podle zažitých stereotypů, což nemusí být vždy to nejlepší, když to jde dělat správně? Díky odpovídajícímu ošetření, výběru vhodných antiseptik a krytí můžete ráně pomoci k rychlejšímu hojení. K čemu je dobrý postřikový obvaz a nač je hodí mastný tyl? Radili jsme se s Alešem Krebsem, viceprezidentem České lékárnické komory (ČLnK).

Základem je správná desinfekce

Řízli jsme se, jsme logicky zaskočeni, často i nepřipraveni, a tak se vrháme ošetřovat rány tím, co je zrovna po ruce. Kutilové bez mrknutí oka sahají po izolačce, kuchařky po jakémkoliv kusu látky. Pravidlem číslo jedna je důsledné vyčištění rány desinfekcí. To je totiž to, co rozhodne o dalším vývoji hojení. „Když zůstane rána znečištěná, rozvine se zánět nebo infekce, špatně se hojí, nebo se rána zhoršuje,“ varuje před zanedbáním desinfekce viceprezident ČLnK.

K desinfekci pokožky nebo sliznic u člověka se používají antiseptika dostupná ve spreji, roztoku či masti. Antiseptické přípravky obsahují různé účinné látky, např. benzalkonium chlorid, benzododecinium, karbethopendecinium (septonex) nebo jod. Pozor však, ten může u některých jedinců způsobit alergickou reakci a nesmí se používat u dětí mladších šesti měsíců.

Nejběžnější domácí zranění

Říznutí nožem

Pakliže jste se řízli nožem, je nutné vyhodnotit hloubku řezu. „Jestli jde o hlubší ránu, je to na lékaře, není dobré s tím doma něco vymýšlet. Rána se pak špatně hojí. U drobných tržných ran se dají využít náplasťové stehy, tím se rána stáhne, aby se okraje mohly dobře zcelit,“ radí s ošetřením Aleš Krebs.

Střep v kůži

Když se na vás vysype sklo ze dveří a střep vám uvízne v kůži, nikdy ho nevytahujte, maximálně ho překryjte. Je-li střep na nevhodném místě, může v ráně fungovat jako špunt. Kdybyste ho vytáhli, rána by mohla masivněji krvácet z případně nařízlé cévy. Nechte ošetření na lékaři.

Opaření, spálení

Horká káva, voda vyšplíchlá ze slévaných těstovin, to jsou ty případy, kdy na kůži vznikne popálenina. „Záleží na rozsahu poranění, ale obvykle si vyžádá návštěvu u lékaře. Často lidé popáleninu podceňují a nedostatečně ji chladí. Je třeba ji chladit dvacet, klidně i třicet minut. Té ráně to významně pomůže, může i zabránit zpuchýřování. Pokud ránu nezchladíte, dojte k rozsáhlejšímu tepelnému poškození a rána se hojí hůř,“ varuje Aleš Krebs. Následně je třeba ránu vydesinfikovat, sterilně překrýt a vyrazit k lékaři.

Popálíte-li se přes oblečení, chlaďte vodou přes něj. „Když není oděv ke kůži přichycen, sundejte ho, nebo i s oděvem dejte pod studenou vodu. Pokud už bude oděv v ráně přiškvařen, půjde třeba o polití kyselinou, tam bych oděv také nesundával. Chladit a volat lékaře,“ apeluje Aleš Krebs.

Čím krýt?

Při výběru krytí záleží i na typu rány, protože rána může obsahovat hodně sekretu nebo může být sušší. „Je-li rána plošnější, tak zejména v tomto případě použijte krytí, které není adhezivní, tzn. že půjde z rány jednodušeji sundat. Použijete-li na ránu kompres nebo gázu a necháte ho na ráně delší dobu, tak se může přilepit,“ upozorňuje na nebezpečí nevhodného krytí ran Aleš Krebs. Pokud vám krytí do rány přischlo, zvlhčete ho peroxidem vodíku, snáze se odlepí a nebude to tak bolet.

Galerie: Test náplastí: Vydrží jen jedna z deseti

Dnes je při léčbě akutních ran upřednostňována metoda tzv. vlhkého hojení. Tu využijte při akutních poraněních, kdy není zasažena velká plocha kůže a rána není hluboká. Vlhké hojení zachovává přirozené prostředí rány, zajišťuje její optimální vlhkost, pH i stálou teplotu a podporuje tvorbu nové tkáně. Absorbuje sekret či hnis, dochází k čištění rány a snižuje riziko vzniku infekce. Největšími výhodami je rychlost hojení (až o 40 %), jednodušší aplikovatelnost, menší bolestivost a snížení nákladů na léčbu.

„Samozřejmě někdy, než se dostanete k tomu správnému krytí, tak to může chvíli trvat, tehdy použijte jakékoliv sterilní krytí, abyste ránu ošetřili,“ radí viceprezident ČLnK.

Nejdůležitější obvazové materiály pro laické ošetření běžných poranění:

Kompresy

Savé, prodyšné a měkké polštářky ve sterilní i nesterilní variantě. Všestranné použití poskytují gázové kompresy. Naopak buničité jsou vysoce savé, zamezují prosáknutí a současně umožňují ráně dýchat. Proto jsou určené k ošetření silně mokvajících ran. Kompresy z netkaného textilu jsou pak díky vyšší absorpční schopnosti vhodné při masivnějším krvácení. Ve srovnání s klasickou gázou se navíc snadněji stříhají.

Amorfní gely k vlhkému krytí

Průsvitné gely, které udržují ránu vlhkou, podporují hojení a zamezují vzniku jizvy. Jsou vhodné na suché i vlhké rány a mají zklidňující účinek. Nehodí se pro rány infikované či se silnou sekrecí. Lze je použít na drobné odřeniny, řezné rány, puchýře či spáleniny.

Mastný tyl

Mastný tyl je porézní krytí napuštěné hydrofobní mastí nebo bílou vazelínou, které umožňuje odvádění sekretu a šetrný převaz rány. Je sterilní a k ráně se nepřilepuje. Aplikuje se přímo na ránu a následně se přiloží kompres, který je připevněn fixačním obvazem nebo je přilepen k pokožce pomocí náplasti. Využijete ho při ošetření plošných ran, i bércových vředů, ale i na popáleniny.

Postřikové obvazy

Často označované jako tekuté či plastické obvazy. Jde o aseptické krytí ran určené pro malé čisté rány, jež se aplikuje na suchou pokožku a nechává se zaschnout.

Hotové obvazy

Hotové obvazy se využívají na ošetření drobných i rozsáhlých ran a neměly by chybět v žádné lékárničce. Kromě sterilního obinadla zpravidla obsahují savý gázový polštářek, a jsou proto vhodné při poskytování první pomoci.

Náplasti s polštářkem

Jsou vhodné pro ošetření drobných či nekomplikovaných pooperačních ran. Pro účel překrytí rány jsou ve střední části vybaveny polštářkem. Ten má pouze ochrannou funkci, nebo může nést léčivo (např. dezinfekční látku). Jsou dostupné v celku i jako nastříhané jednotlivé kusy. Velikosti mohou být různé – od zcela malých, sloužících k zakrytí vpichu, po veliké, určené například k zakrytí čerstvé 25cm pooperační jizvy. Jednotlivě balené náplasti jsou velmi často také sterilní.

Pacienti s přecitlivělou pokožkou se sklonem k alergii by měli dávat přednost hypoalergenní náplasti s prodyšným netkaným podkladem, čímž předejdou nepříjemným kožním reakcím. Dostupné jsou také omyvatelné náplasti, určené pro krátkodobý kontakt s vodou, či voděodolné náplasti určené pro pobyt ve vodním prostředí. Náplasti určené ke koupání mají centrálně umístěný polštářek, který chrání poranění ze všech stran nejen před vodou, ale také před nečistotami.

Obvazová buničina

Obvazová buničina je k dostání vinutá, v přířezech nebo jako dělené polštářky. Ty je možné využít jako savé polštářky při drobných poraněních nebo k ochraně rány před vnějším tlakem.

Hydrokoloidní náplasti

Gelový polštářek náplasti reaguje se sekretem z rány a vzniká vlhký gel, jež chrání ránu jako „druhá kůže“. Náplast tlumí bolest, je prodyšná a brání přilepení k ráně. Je zásadní, aby se aplikovaly na umytou, nemastnou a zcela suchou pokožku. Je vhodná na ošetření oděrek, škrábanců a odřenin.

Náplasťové stehy

V případech, kdy k sobě okraje tržné nebo řezné rány nepřiléhají, či je rána v místě hrozícího znovuotevření, lze při samoošetření použít tzv. náplasťové stehy, někdy označované jako mašličky, jejichž správná aplikace umožní rychlejší srůst okrajů rány.

Fixační obinadla

Nejtradičnější je tzv. hydrofilní obinadlo, které propouští sekret z rány a používá se především pro spolehlivou fixaci jejího krytí. V lékárnách jsou dostupná také obinadla elastická a přilnavá, jejichž využití je vhodné na fixaci kloubů a oblých částí těla.

Cívkové náplasti

Bývají k dostání v různých šířkách i délkách, nemají ochranný polštářek, jsou prodyšné a spolehlivě lepí. Používají se k fixaci jiných obvazových materiálů. Vyrábějí se z různých materiálů – od jemných, určených na citlivou pokožku, po pevné, určené například ke zpevnění kloubu.

Pružná obinadla s krátkým tahem a dlouhým tahem

Pružná obinadla jsou vyráběna ve dvou provedeních: s krátkým nebo dlouhým tahem. Krátkotažná obinadla jsou vhodná k ošetření poranění typu bércového vředu nebo jiné otevřené rány. Dlouhotažná obinadla jsou vhodná ke stažení nebo podpoře kloubu nebo svalu po úrazu či ortopedické operaci. Zatímco krátkotažná obinadla mohou být umístěna na poranění dlouhodobě, dlouhotažná obinadla se musí na noc odstranit. K upevnění obinadel, pokud nejsou samodržící, slouží obvazové svorky.

Pruban

Síťový kruhový obvaz se širokými oky určený k rychlé fixaci krytí. Díky různým velikostem a vysoké elasticitě je vhodný k využití na kterémkoli místě těla, jehož tvaru se přizpůsobuje i při extrémních pohybech.

Trojcípý šátek

Jednoduchá pomůcka v podobě nesterilního obvazového materiálu z netkaného textilu, která je použitelná v rámci první pomoci pro fixaci končetin.

Odborná spolupráce

Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

Praktikující lékárník a viceprezident České lékárnické komory

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).