Hlavní navigace

Obrovské klíště s pruhovanýma nohama může být i v Česku

2. 7. 2019

Sdílet

 Autor: ECDC
Tohle klíště se poměrně běžně vyskytuje v jižní a jihovýchodní Evropě. Jeho výskyt je ale hlášen i z Německa a dost možná bylo nalezeno i v Česku. Jak ho poznat a proč si na něj dát pozor?

Klíště si domů už dávno nepřinesete jen ze sběru borůvek. Infikované klíště přesídlilo z lesů do měst. V Česku jde ale obvykle o klíště obecné, se kterým si víme rady. Víme, že se máme hned po návratu domů prohlédnout, v případě nálezu klíště viklavým pohybem vyjmout a pak zalepit do izolepy a vyhodit. Podobně byste si měli počínat i v případě, že v zahraniční narazíte na klíště obrovské, Hyalomma marginatum.

TIP: Život klíštěte: Saje kluk, nebo holka? 

To se běžně vyskytuje v jižní a jihovýchodní Evropě. Podle informací od Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je jeho výskyt hlášen kromě Německa i z Maďarska, Rakouska, Finska, Nizozemska nebo Velké Británie. Jelikož je toto klíště běžným ektoparazitem ptáků a hospodářských zvířat, za nejpravděpodobnější způsob zavlečení do uvedených států je považován přelet či transport klíštěte spolu s těmito hostiteli.

Výskyt Hyalomma marginatum v Evropě (leden 2019)


Autor: ECDC

Jak však píše server iDnes, loni se několik exemplářů objevilo i v Česku. Ovšem Státní zdravotní ústav tvrdí, že neexistuje záznam, který by výskyt tohoto klíštěte potvrdil. „Navíc, díky nízkým zimním teplotám a absenci preferovaných míst výskytu, je usídlení tohoto druhu v současnosti považováno za nepravděpodobné,“ uvádí na svých stránkách SZÚ, avšak jedním dechem jeho existenci u nás zcela nevylučuje: „Na druhou stranu, vzhledem k opakovaným suchým teplým létům, mírným zimám a opakovaným náhodným výskytům těchto klíšťat v Německu, je třeba situaci sledovat a monitorovat, zda se nevytvořila jejich stabilní populace.“

Galerie: Vývojová stadia klíštěte obecného

Zatímco klíště obecné u nás nejčastěji přenáší sedm nemocí, Hyalomma marginatum je nám nebezpečno zejména přenosem krymsko-konžské hemoragické horečky či rickettsióz.

Krymsko-konžská hemoragická horečka – Závažné nakažlivé virové onemocnění lidí. U člověka probíhá nemoc jako hemoragická diatéza – krvácivé stavy.
Rickettsiózy – Parazitální onemocnění, působí lymfadenitidy, zápal plic, meningitidy a v chronické fázi endomyokarditidy.

Jak obrovské klíště poznat?

Na rozdíl od našeho nejrozšířenějšího klíštěte, Ixodes ricinus – klíště obecné, je Hyalomma marginatum větší, po nasátí může dospělá samice dosáhnout délky až 2,5 cm, má pouze dvouhostitelský vývojový cyklus, kdy je prvním hostitelem malý savec (nejčastěji z čeledi ježkovití a zajícovití) či pták a druhým velký savec, nejčastěji kopytník.

H. marginatum nevyhledává místa s vysokou vlhkostí, naopak jeho typickým biotopem jsou stepi a savany, tedy lokality s nižší vlhkostí a vyšší teplotou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).