Hlavní navigace

Domácí fermentovaný čaj. Příprava trvá dva dny, ale stojí za to

13. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Kytky k jídlu
Fermentovaný čaj si můžete připravit z běžně dostupných čerstvých listů různých bylin. Ať už jde o mátu, meduňku, jitrocel, nebo listy maliníku. Známá česká propagátorka jedlých rostlin nám poradí, jak na to.

Černý čaj vzniká fermentací listů čajovníku. Stejný proces se dá použít i na jiné listy dostupné za humny. Výsledek je překvapivě podobný. Osvědčenou surovinou jsou listy maliníku, černého rybízu nebo lesních jahod. Nebojte se vyzkoušet i byliny. Vyberte si rostliny, o nichž víte, že jsou jedlé – máta, meduňka, jitrocel a tak dále.

Jak vyrobit svůj vlastní fermentovaný čaj

Výroba čaje není složitá, zabere pár hodin, zato výsledek přinese velkou radost. „Stále hledám nějaké zábavné cesty, jak ukázat především dětem vznik některých potravin,“ říká Jana Vlková, autorka kuchařek a propagátorka jedlých rostlin.

Domácí fermentace různých zelenin a ovoce je dnes velmi oblíbená činnost, jíž si obohacujeme náš jídelníček. Příprava takových laskomin však trvá delší dobu a vyžaduje i technologickou kázeň, protože na kvasinky mohou nasednout plísně a celé úsilí zhatit.

„Výroba čaje z listů, které si nasbíráme v přírodě, je rychlá a nevyžaduje žádné investice s výjimkou probarvené utěrky,“ vysvětluje podrobnosti Jana Vlková a dodává, že když se to napoprvé nepovede, je to vlastně dobře. Uvědomíme si, kolik vědění, zkušeností a úsilí za výrobou jídla stojí. Velkorysá příroda dává novou šanci všechno za tři dny zopakovat.

Domácí čaj z listů maliníku

Potřeby:

  • Tkaná bavlněná nebo lněná textilie o rozměrech přibližně 50×50 cm. (Textilie se zabarví tříslovinami, takže pak je z estetických důvodů problematicky použitelná).
  • Kousek nebarveného provázku z přírodního vlákna.
  • Menší igelitový sáček.
  • Nůžky, košík, zkrátka náčiní na sběr.

Postup: Sbírejte sytě zelené listy – ani příliš mladé, které nemají dostatek tříslovin, ani příliš staré, které začínají žloutnout. Nasbírané listy můžete mírně rozrušit – paličkou na maso, válečkem na těsto apod., ale není to nutné. Do velkého hrnce dejte trochu vody a nahoru přidělejte volně prověšenou přírodní textilii (nejraději starou lněnou utěrku). Připravte listům mělké lůžko.

Vodu uveďte do varu, listy dejte na tkaninu a přikryjte pokličkou, aby se hezky zapařily. Trochu je promíchejte, aby všechny hezky rovnoměrně ztmavly. Nechejte vychladnout tak, abyste s nimi mohli manipulovat. Rozložte je v rovnoměrné tenké vrstvě na textilii.
Zarolujte velmi pevně, svažte provázkem a dejte do mikrotenového sáčku.

Nechejte dva dny fermentovat. Balíček rozbalte a listy usušte při pokojové teplotě v tenké vrstvě, občas obracejte, aby nezplesnivěly. Pak už jen stačí nadrtit nebo nastříhat na menší kousky a můžete začít vařit čaj.

Tip: Pokud si chcete s takto získanou surovinou pohrát, můžete ji obohatit o další ingredience – sušené bezinkové plody, sušená jablka nakrájená na malé kousky, sušené květy měsíčku, růže, slézu maurského nebo dalších rostlin.

Jana Vlková

Studovala přírodní vědy, obor životní prostředí, následně žurnalistiku. Byla překladatelkou z francouzštiny, novinářkou píšící o cestování a jídle. Z této kombinace se zrodil zájem o jedlé kvítí a býlí. Dnes je první kulinární koučkou v Česku a autorkou úspěšných knih Květinová kuchařka, Notes květinové kuchařky a provozuje web Kytkykjidlu.cz. Pravidelně pořádá kurzy sběru a vaření jedlých květin.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).