Hlavní navigace

Nesouhlasíte s nahlížením zdravotníků do vašeho lékového záznamu? Jak postupovat

14. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Všichni vaši lékaři se budou moci od letošního června podívat do vašeho lékového záznamu. Zde zjistí, které léky vám kdy byly předepsány nebo vydány na základě receptu v lékárně. Tyto údaje uvidí i lékárník, který vám bude vydávat lék na recept. Údaje budou k dispozici také klinickým farmaceutům či lékařům záchranky. Pokud jste proti, musíte včas vyjádřit tzv. nesouhlas s nahlížením zdravotnických pracovníků do lékového záznamu pacienta.

V září loňského roku Sněmovna schválila novelu zákona o léčivech, která upravuje tzv. sdílený lékový záznam pacienta. Od června 2020 pak bude tento lékový záznam sloužit zdravotníkům k přehledu o tom, jaké léky pacient užívá. Účelu lékového záznamu se podrobněji věnujeme v článku Sdílený lékový záznam pacienta je schválen. Pokud ale nechcete, své informace zdravotníkům poskytovat nemusíte.

Jak vyjádřit nesouhlas s nahlížením do lékového záznamu

Státní ústav pro kontrolu léčiv na svém webu Ereskripce.cz vysvětluje, jak postupovat v případě, že s nahlížením do svého lékového záznamu nesouhlasíte:

Výchozí stav je takový, že všichni lékaři, lékárníci a kliničtí farmaceuti, kteří vám poskytují zdravotní služby, mají oprávnění nahlížet do vašeho lékového záznamu.

„Přestože je jistě v zájmu každého pacienta, aby jeho ošetřující lékaři a lékárníci využili všechny dostupné prostředky k zajištění úspěšné a bezpečné léčby, i tak má každý občan právo, aby svobodně vyjádřil nesouhlas s tím, aby těmto zdravotnickým pracovníkům byl náhled umožněn,“ píše SÚKL.

Již od 1. prosince 2019 má pacient možnost vyjádřit svůj nesouhlas s nahlížením do údajů, které se zobrazují prostřednictvím jeho lékového záznamu, a to několika způsoby.

Možnosti vyjádření nesouhlasu s nahlížením do lékového záznamu

  • web: prostřednictvím webové aplikace pro pacienty,
  • datová schránka: zasláním vyplněného formuláře prostřednictvím datové schránky pacienta, popřípadě jeho rodiče, pokud je pacient nezletilým dítětem, do datové schránky SÚKL,
  • poštou: zasláním vyplněného formuláře s úředně ověřeným podpisem na adresu sídla SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv, oddělení eRecept, Šrobárova 48, 100 41 Praha 10).

Doporučenou variantou je použití webové aplikace pro pacienty, která umožňuje kromě kompletního přehledu o předepsaných a vydaných lécích i flexibilní a jednoduché nastavení souhlasů či nesouhlasů s nahlížením do lékového záznamu.

Zvolíte-li odeslání vyplněného formuláře v listinné podobě prostřednictvím pošty, je nutné jej opatřit úředně ověřeným podpisem (je možné využít kontaktní místo veřejné správy CzechPoint nebo notáře či notářský úřad nebo obecní úřad) a zaslat na adresu Státní ústav pro kontrolu léčiv, Oddělení eRecept, Šrobárova 48, 100 41 Praha 10.

Druhou možností je odeslání formuláře z vaší osobní datové schránky do datové schránky SÚKL (qwfai2m).

Můžete umožnit nahlížení jen pro někoho

Uvedená webová aplikace navíc umožňuje, oproti jiným variantám, vyslovit souhlas s nahlížením do údajů lékového záznamu jen pro konkrétního lékaře nebo lékárníka. Je to však možné pouze za předpokladu, že lékař, kterému chce pacient individuální souhlas udělit, již danému pacientovi vystavil elektronický recept. Nebo pokud jde o lékárníka, který již danému pacientovi vydal léčivý přípravek na jemu předepsaný elektronický recept.

„Od 1. června 2020 bude aplikace umožňovat též náhled na kompletní historii přístupů zdravotnických pracovníků ke sdílenému lékovému záznamu. Tím bude zajištěna maximální kontrola pacienta nad použitím jeho dat,“ uvádí SÚKL.

30 dnů lhůta

Zaslali jste žádost? Musíte počkat, zda je v ní vše v pořádku: „Pokud neobdržíte odpověď od Státního ústavu pro kontrolu léčiv do třiceti dnů od přijetí vašeho požadavku, můžete vaši žádost o nastavení přístupů ke sdílenému lékovému záznamu považovat za vyřízenou,“ píše SÚKL.

Vyslovení nesouhlasu lze případně následně odvolat, a to jakýmkoli ze způsobů (webová aplikace, zaslání formuláře přes datovou schránku nebo poštou).

Pokud s nahlížením zdravotníků do vašeho lékového záznamu souhlasíte, nemusíte dělat nic. Jestliže totiž neprojevíte žádnou vůli, budou od 1. června 2020 ošetřující lékaři, lékárníci, kliničtí farmaceuti a lékaři zdravotnické záchranné služby nahlížet do vašeho lékového záznamu ve chvíli, kdy vám budou poskytovat zdravotní službu.

Projev vůle a změnu nastavení ale budete moci udělat i kdykoliv v budoucnu, neomezeně, i po 1. červnu 2020.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).