Hlavní navigace

Nemáte dostatek peněz na nákup respirátorů? Kde hledat pomoc

2. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Potravinové banky pomáhají s distribucí respirátorů FFP2 pro obyvatele v nouzi. Čelí momentálně velkému náporu dotazů a žádostí, na respirátory přitom teprve čekají. Respirátory pro osoby v hmotné nouzi budou dodávat jen organizacím, městům a obcím. Jednotlivci se mohou obrátit na místní úřady nebo žádat o finanční příspěvky na ochranné pomůcky.

Potravinové banky vypomohou ministerstvu práce a sociálních věcí s distribucí aktuálně povinných respirátorů třídy FFP2 pro lidi v nouzi. Tato pomoc je ze strany potravinových bank dobrovolná a zcela nad rámec poskytování jejich hlavní činnosti – poskytování potravinové pomoci.

„Potravinové banky jsou nyní zavaleny telefonáty od jednotlivců a měst s žádostmi o distribuci respirátorů,“ uvádí Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.

Upozorňuje proto všechny zájemce, že distribuce má svá pravidla, začne až v pátek 5. března a potravinové banky nebudou respirátory vydávat jednotlivcům.

Distribuce respirátorů z potravinových bank: komu a kdy

Respirátory budou do potravinových bank dodány ve čtvrtek 4. března 2021, distribuce začne v pátek 5. března 2021.

„Potravinové banky nebudou a nemohou distribuovat přímo jednotlivcům, protože by to ohrozilo jejich distribuční kapacity a byla ohrožena jejich hlavní činnost. Jsou distribučním kanálem, který pomáhá se skladovací kapacitou a logistikou prostřednictvím sítě svých odběratelů,“ říká Veronika Láchová.

Distribuce respirátorů prostřednictvím potravinových bank může probíhat pouze následujícími způsoby:

Odběratelským organizací pečujícím o osoby v nouzi

A to v počtu 6 ks na osobu. Při počtech osob se vychází z počtu osob uvedených na čestném prohlášení, podle něhož je poskytována potravinová pomoc.

Městům a obcím

Každé město nebo obec má nárok na 6 ks respirátorů pro 2,5 % obyvatel města, které jsou určeny zejména pro následující skupiny:

  • Seniorům v nouzi nebo ohrožení, kteří nejsou schopni zajistit si je jiným způsobem.
  • Pro osoby v nouzi, které z různých důvodů nemohou žádat o finanční podporu na jejich nákup (viz dále).

Zájemci se tedy mají obrátit přímo na tato místa, nikoli na potravinové banky.

Respirátory vydávané prostřednictvím krajských úřadů

Na základě seznamu měst a obcí a počtu jejich obyvatel lze distribuci v regionu svěřit také krajskému úřadu.

„Tato distribuce musí být provázena čestným prohlášením o zajištění předání městům a obcím dle seznamu a zároveň i poskytnutí náležitých informací a této distribuci městům a obcím. Tzn. města a obce už se pak nebudou obracet na potravinové banky, protože jejich podíl bude distribuovat kraj,“ upřesnila ředitelka České federace potravinových bank.

Nemáte dostatek peněz na respirátory? Požádejte o příspěvek

Nemá smysl, aby jednotlivci kontaktovali přímo potravinové banky. Mohou se obrátit na své obecní úřady. Lidé v nouzi mohou rovněž požádat o finanční podporu na nákup respirátorů FFP2 (v rámci mimořádné okamžité pomoci COVID-19), a to na příslušném úřadu práce. Příspěvek činí 500 Kč na osobu na měsíc.

„Nutné je, aby lidé, kteří potřebují při tomto výdaji podpořit, požádali o tuto dávku Úřad práce ČR,“ uvádí k tomu ministerstvo práce a sociálních věcí.

Pokud jste pěstoun nebo zaměstnanec ZDVOP (Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc), lze žádat o poskytnutí respirátorů krajský úřad.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).