Hlavní navigace

Nákupem vánoční ryby na sociálních sítích riskujete zdraví

16. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Státní veterinární správa
Místo úspory peněz zdravotní potíže. Tak může dopadnou ten, kdo si „výhodně“ pořídí vánoční rybu na sociálních sítích.

Podle Státní veterinární správy (SVS) přibývá případů, kdy je na sociálních sítích či některých inzertních portálech nabízen zdánlivě výhodný nákup potravin pochybného původu. SVS proto před Vánoci nabídky a podněty, jež se jich týkají, prověřuje.

Ryby z nelegálního prodeje mířily i k zákazníkům v Praze

Nedávno díky podnětu inspektoři odhalili nelegální prodej ryb a rybích výrobků, jež mířily k zákazníkům v Praze i dalších krajích.

Inspektoři SVS si na sociálních sítích v roli zákazníků několikrát objednali ryby či rybí výrobky, u kterých měli podezření, že nepocházejí z legální distribuce. Na základě těchto kontrolních nákupů policie v minulých dnech zastavila v Praze 4 automobil převážející 52 kilogramů uzených, solených či sušených rybích výrobků a také živé ryby.

Při kontrole se ukázalo, že řidič nejen nedokáže doložit jejich původ, ale také že vozí zboží v podmínkách na míle vzdálených od správného uchovávání takto citlivých potravin.

„Automobil nebyl vybaven mrazicím ani chladicím zařízením, a zejména u mražených potravin nebyly dodrženy stanovené teploty pro jejich uchovávání při přepravě a produkty byly již rozmražené,“ popisuje mluvčí SVS Petr Vorlíček. Navíc živé ryby přepravoval řidič na suchu. Takto se přitom tato zvířata určená k prodeji transportovat nesmí.

Bez označení původu i data minimální trvanlivosti

Dalším problémem bylo, že potraviny nebyly nijak označené. Chybělo i datum použitelnosti či minimální trvanlivosti. Řidič také nedokázal předložit jakýkoliv doklad o jejich původu. „Byly proto kvalifikovány jako potraviny neznámého původu. Veterinární inspektoři produkty na místě obarvili a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele,“ doplňuje Petr Vorlíček.

Galerie: Inspektoři odhalili rybí výrobky z černého prodeje

Prodejci hrozí ze strany SVS pokuta až 50 milionů korun. Kvůli přepravě živých ryb bez vody jej také nejspíš čeká správní řízení na úřadu Městské části Praha 4. To na popud inspektorů prověří, zda nedošlo k týrání zvířat.

Zákazník by měl mít informace o původu i trvanlivosti

SVS před Vánoci nabádá zákazníky, aby nakupovali potraviny živočišného původu jen u prověřených prodejců a vždy dbali na to, aby měli informace o původu potravin a době jejich trvanlivosti.

„Zvýšenou pozornost by měli věnovat také hygienickým podmínkám prodeje, tomu, zda jsou potraviny chráněny proti vnější kontaminaci a správně skladovány. Pokud se jim cokoliv nezdá, neměli by potraviny kupovat, protože tím riskují své zdraví,“ upozorňuje Petr Vorlíček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).