Hlavní navigace

Na trhu je 14 nových čokolád. Jakou si dáte vy?

26. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Vitalia
Když vás honí mlsná, tak už se nemusíte spokojit jen s mléčnou čokoládou, byť vysoké kvality. Na trhu jsou příchutě, které vám rozšíří obzory.

Čokolád je na českém trhu nepřeberné množství, ale už dávno je nedělíme jen na oříškovou a mléčnou. Našli jsme na trhu novinky, které stojí za hřích. Ale je důležité mít se s kým podělit, snadno by se vám totiž mohlo stát, že byste sezobli celou tabulku na posezení. Necháte se zlákat novinkami?

Lidl má čtyři nové čokolády s certifikátem

Řetězec Lidl například začal nově nabízet Fairtrade čokolády Way To Go: mléčná a hořká čokoláda s mořskou solí, karamelem, nebo s pekanovými a kokosovými ořechy o váze sto osmdesát gramů. Pro tyto čokolády Lidl získává 100% udržitelné kakao z malé farmářské asociace Kuapa Kokoo z Ghany a z jejího prodeje mají zemědělci přímo prospěch ve formě prémiového programu od Fairtrade i od Lidlu.

Na jedné straně zemědělci dostávají peněžní bonus Fairtrade, protože se zavázali pěstovat kakao v souladu s pokyny programu Fairtrade. Na straně druhé Lidl platí těmto drobným farmářům pevnou prémii – tzv. „prémii pro zlepšení příjmů“ za každou prodanou čokoládu.

Jak loni uvedla nezisková organizace Fairtrade Česko a Slovensko, lídrem v prodeji fairtradového kakaa je společnost Lidl, která během loňského roku prodala produkty vyrobené z 936 tun fairtradových kakaových bobů. Prodeje tak oproti roku 2018 zvýšila o více než 60 %. (Pokud mluvíme o prodeji Fairtrade kakaa, hovoříme celkově o výrobcích, do nichž se takové kakao přidalo – čokoláda, cukrovinky, zmrzliny, snídaňové cereálie.)

Co je certifikace Fairtrade

Certifikace tzv. spravedlivého obchodu garantuje pěstitelům minimální výkupní ceny a fairtradový příplatek pak mohou investovat do rozvoje své komunity, například výstavby škol, pitné vody, zdravotní péče nebo ekologických zlepšení. Fairtrade má i svůj Světový den, který se slaví druhou květnovou sobotu a letos vychází na 8. května.

I Kaufland sází na Fairtrade

Fairtrade sortiment neustále rozšiřuje i Kaufland. V nabídce má Fairtrade čokolády K-Classic s mandlemi, hořkou čokoládu s lískovými ořechy, s kávovým krémem, s oříšky a rozinkami…

Kaufland byl v roce 2019 dle Fairtrade Česko a Slovensko třetím největším prodejcem fairtradového kakaa (resp. výrobků takové kakao obsahující). Šlo o 294 tun kakaa, což je nárůst o 89 procent.

Tesco myslí na přírodu i je fér i k lidem

Řetězec Tesco začal nabízet hned šest nových čokolád, přičemž každá z nich nese na svém obalu označení Rainforest Alliance. Koupí takových produktů podpoříte jak lidi, kteří se na výrobě podílí, tak i přírodu, v níž plodiny, z nichž výrobek pochází, rostou. A v případě Tesca ještě navíc ochutnáte dosud nepoznané chutě.

Tesco Finest nabízí nově hořkou čokoládu s pomerančovou příchutí a krájenými mandlemi, hořkou čokoládu s krájenými mandlemi a kousky s borůvkovou příchutí, mléčnou čokoládu s mandlovým nugátem se slaným karamelem nebo hořkou čokoládu s rozinkami a dvojitou dávkou oříšků – lískových a mandlí. Zkusit můžete i Tesco Finest mléčnou čokoládu s nasekanými pistáciemi a Tesco Finest Hořkou čokoládu s jedlou mořskou solí.

Co je certifikace Rainforest Alliance

U produktů s tímto označením žáby si můžete být jistí, že kupujete produkt, který si zakládá na férovém a pozitivním přístupu nejen k přírodě, ale také k lidem, kteří se na produkci podílí. Produkty s touto certifikací byly vyrobeny metodami, které podporují sociální, ekonomické a environmentální pilíře udržitelnosti. Rainforest Alliance proto zaručuje, že si kupujete produkty, které přispívají k lepší budoucnosti nejen farmářů, ale také přírody.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).