Hlavní navigace

Mohou děti houby?

30. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Děti by měly jíst houby raději k obědu a ne jako samostatné jídlo. Co ještě byste měli vědět?

Poradenské centrum Výživa dětí připravilo doporučení pro konzumaci hub dětmi. Pro děti platí při konzumaci hub téměř stejná pravidla jako pro dospělé. Není specifický druh jedlé houby, kterému by se musely vyhýbat, při dodržení běžných pravidel:

Doporučení pro houbaře

Prevence před otravou způsobenou konzumací hub:
  • Nikdy nesbírejte houby, pokud máte sebemenší pochybnosti o jejich čerstvosti nebo si nejste zcela jisti jejich druhem. Některé velmi jedovaté houby se podobají jedlým druhům – podívejte se, které to jsou.
  • Sbírejte pouze čerstvé houby a sbírejte je celé (klobouk i třeň) z důvodu správné identifikace.
  • Vyhněte se houbaření v blízkosti silnic, průmyslových pozemků a skládek, protože houby mohou absorbovat velké množství znečišťujících látek.
  • Jednotlivé houby se snažte mít v košíku odděleně (hlavně neurčené druhy), nikdy nenoste houby v plastovém sáčku, protože se mohou velice rychle zkazit.
  • Oddělujte pečlivě houby, které jste správně určili podle druhu od ostatních, protože i jediná jedovatá houba může kontaminovat ostatní.
  • Důkladně si umyjte ruce po příchodu ze sběru hub nebo po manipulaci s houbami.
  • Nejezte nasbírané houby, dokud si nejste jisti správným určením druhů, případně si houby nechte zkontrolovat odborníkem.
  • Houby skladujte správně v chladničce a snězte je nejpozději do dvou dnů od jejich nasbírání.
  • Nikdy nejezte volně rostoucí houby v syrovém stavu, a také je nejezte ve velkých množstvích. Nejlepší je jíst malá množství hub, průběžně v čase (ne často za sebou). Houby vždy důkladně vařte.
  • Obecně platí: v případě jakýchkoli pochybností – houby vyhoďte!

Zdroj: Doporučení pro sběr a konzumaci hub, Francouzský úřad pro potraviny, životní prostředí, ochranu zdraví při práci a bezpečnost (ANSES), česky http://www.bezpecnostpotravin.cz

„Děti mohou, stejně jako dospělí, všechny jedlé houby. Vyhnout bychom se měli hlavně těm, které neznáme, případně jsou snadno zaměnitelné s některými jedovatými,“ uvádí i Poradenské centrum Výživa dětí.

Galerie: Podívejte se, které jedlé a jedovaté houby se často pletou:

„Pokud chceme mít opravdu jistotu bezpečnosti, můžeme dětem dávat pouze houby, které koupíme řádně označené v obchodě,“ doporučují odborníci z Výživy dětí.

Dětem houby k obědu a ne samostatně

Jak známo, houby jsou těžké na trávení. U dětí to platí zvlášť. „Děti by ještě v cca předškolním věku neměly dostávat houby jako samostatné jídlo (smaženice, řízky…), právě proto, že jsou hůře stravitelné. Není ale nutné nepřipravit například houbové rizoto nebo přidat několik hub do polévky,“ uvádí doporučení Poradenského centra.

Vhodnější je podle odborníků také zařadit houby na oběd. „Pokud bude ale večeře dostatečně v předstihu (cca tři hodiny před tím, že si dítě půjde lehnout) a nebude se jednat o výše uvedené „houbové“ jídlo (zejména smažené), neměly by dětem činit potíže ani na večeři,“ uzavírá doporučení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).