Hlavní navigace

Ministr zřizuje mail proti šarlatánům

2. 6. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček reaguje na informace médií a varuje veřejnost před nebezpečnými „léčiteli“.

Čas od času se v médiích objeví případ nejrůznějších „léčitelů“, kteří ohrožují své klienty na zdraví a někdy i na životě. Server Vitalia.cz se problematice obchodníků s nadějí věnoval například v článku Naděje neumírá vždy poslední. Někdy zemře dřív pacient, na nebezpečné praktiky jsme mimo jiné upozornili v případě tzv. létání miminek.

Časopis Reflex popsal minulý měsíc případ podvodného léčitele (Jak usvědčit podvodného filipínského léčitele?) a Český rozhlas upozornil na úmrtí v souvislosti s „alternativní léčbou“ (Marcel Wimmer trpěl rakovinou krve. Podlehl alternativnímu léčení Slunce naděje).

„Tyto signály považuji za mimořádně závažné. Jednání podobných ´šarlatánů´, kteří zneužívají neštěstí a zoufalství vážně nemocných lidí a podvodně na nich vydělávají, je daleko za hranicí hyenismu civilizovaného lidského společenství,“ řekl ministr. Jako lékař se setkal s pacienty, kteří propadli zoufalství a beznaději kvůli závažnosti svého onemocnění a blížícímu se konci života. „Tito lidé jsou pro podobné podvodníky snadnými terči, protože každý člověk udělá pro záchranu svého života cokoli.“

Varování ministra zdravotnictví: šarlatáni škodí zdraví

Ministr proto co nejdůrazněji varuje před lidmi, kteří vážně nemocné pacienty odrazují od lékařské péče. Tímto jednáním je mohou bezprostředně ohrožovat na životě. Vyzývá k obezřetnosti, jak těžce nemocné pacienty, tak nejbližší okolí všech vážně nemocných. „Pokud jste se s takovým případem setkali, zašlete nám podrobné informace na sarlatani@mzcr.cz. Právníci ministerstva zdravotnictví hledají možnosti úprav našeho práva a analyzují, jak podobné případy šetří v okolních zemích. Chci najít řešení, které zajistí, aby se podobným excesům dařilo předcházet,“ uvedl Svatopluk Němeček.

Česká lékařská komora již v minulosti varovala před neověřenými léčitelskými postupy zejména v onkologii. Hlavní riziko těchto metod podle ČLK spočívá v tom, že nemocný, který přistoupí na alternativní léčbu, může promeškat vhodný okamžik k zahájení účinné standardní protinádorové léčby. Jeho choroba přes dočasné subjektivní zlepšení postupuje a šance na úspěšné léčení nebo dokonce vyléčení se zmenšuje. „I když se nemocný nakonec svěří do péče odborníka, je léčba pokročilého onemocnění obtížná, nákladná, často málo úspěšná a provázená četnými nežádoucími účinky, které zhorší kvalitu zbytku jeho života,“ uvedla ČLK. Více: Co všechno je podle lékařů šarlatánství

Nicméně by nebylo šťastné, kdyby do pytle „šarlatánů“ spadly i metody a lidé, kteří skutečně dovedou druhým pomoci. I když na to jdou možná poněkud odlišně než „západní medicína“.

Přečtěte si: 7 tipů, jak rozpoznat léčitele od šarlatánů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).