Hlavní navigace

Ministr zdravotnictví: Česko bude před infekcí střežit expertní tým

25. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček bude sestavovat tým složený z expertů na infekční nemoci, bezpečnostní otázky i na problematiku migrace. Důvod? Uprchlická krize.

Máte strach před šířením infekcí v době, kdy Evropa čelí uprchlické krizi? Nejste v tom sami.

Migranti mohou být přenašeči tuberkulózy

„Po jednání s ministry zdravotnictví členských států Evropské unie v Lucemburku, kde rezonovalo především téma uprchlické krize a s ním spojená rizika šíření závažných nakažlivých chorob, jsem rozhodl o okamžitém sestavení speciálního týmu pro ochranu obyvatelstva naší země proti přenosu infekčních nemocí. V tuto chvíli je naší prioritou prevence. V týmu budou experti na infekční nemoci, bezpečnostní otázky i na problematiku migrace,“ vysvětlil své rozhodnutí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Mezi infekčními chorobami z oblastí, odkud migranti přicházejí, se jako primární riziko u uprchlíků jeví tuberkulóza. Dále hovoříme například o možnosti importu poliomyelitidy ze zemí výskytu této infekce (Nigerie, Pákistán a Afganistán). Migranti mohou být i přenašeči infekcí, které se již běžně vyskytují v Evropě, jako například meningokoková meningitida. Při kumulaci běženců s nízkou úrovní osobní hygieny může pak hrozit epidemický výskyt u lidí umístěných v uprchlických zařízeních.

Nebezpečí aktuálně nehrozí

„Občanům České republiky aktuálně nehrozí žádné zdravotní nebezpečí a naším jednoznačným cílem je, abychom tento stav zachovali! Cestou je právě včasná prevence. Jsme si vědomi všech popsaných rizik a na potřebných opatřeních budeme samozřejmě intenzivně spolupracovat s ministerstvem vnitra, v jehož správě jsou zařízení dočasného pobytu uprchlíků,“ zdůraznil ministr zdravotnictví.

Již několik týdnů pracuje na monitoringu situace také tým Hlavního hygienika České republiky, který je denně v kontaktu s orgány Světové zdravotnické organizace a Evropské komise a zajišťuje tak přísun zcela aktuálních informací o případných rizicích, která by byla zaznamenána v okolních státech a naznačovala možnost podobného rizika na našem území. Na základě tohoto monitoringu již také fungují preventivní opatření při vstupním vyšetřování migrantů. „Prvním úkolem nového týmu bude vytvořit z již nastavených opatření trvalý systém a dále tuto ochranu doplňovat a rozvíjet podle aktuálních potřeb vyplývajících z denního monitoringu situace,“ uzavřel Svatopluk Němeček.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).