Hlavní navigace

Je očkování proti tuberkulóze zbytečné?

2. 10. 2009

Sdílet

Povinné přeočkování proti TBC bylo v Česku zrušeno. Prý je málo efektivní a má mnoho vedlejších účinků. Neměla by se zrušit povinnost očkovat úplně? Je tuberkulóza stále hrozbou nebo jen strašákem minulosti? Může se nakazit i vaše dítě?

Ministerstvo zdravotnictví před několika měsíci zrušilo povinné přeočkování proti tuberkulóze u jedenáctiletých dětí. Záhy se rozhořela nejen odborná diskuse, zda je tento krok smysluplný. Proti sobě stojí dva názory. Na jedné straně odpůrci, kteří tvrdí, že přeočkování je zbytečné a mělo by se odstoupit i od povinného očkování miminek. Na druhé straně je ti, kteří trvají na tom, že přeočkování je nezbytné, jinak budou děti a dospívající ohroženi nákazou TBC. Je tato nemoc reálnou hrozbou i u nás?

Čtěte téma: Bez očkování riskujete na dovolené smrt

Tuberkulóza v našich představách patří dávné minulosti a vlastně se ji moc nebojíme. Přitom ještě před několika desítkami let se i u nás hromadně umíralo na tuto nemoc. Na tuberkulózu se dá zemřít i dnes a u nás. Navíc podle Světové zdravotnické organizace jsou 2 miliardy lidí na světe latentně infikováni. Každý rok z nich 8 miliónů onemocní a necelé 2 miliony lidí kvůli této nemoci zemřou.

Bezpečné Česko?

tuberkuloza

Situace ohledně výskytu TBC u nás je zatím velmi dobrá. Počet případů v Česku klesá, v roce 2008 se jich podle oficiálních statistik vyskytlo 876. Díky tomu se řadíme mezi státy s nejnižším výskytem TBC na světě. Navíc patříme mezi země s nejvyšší proočkovaností populace. Proti tuberkulóze je očkováno více než 90% obyvatel. „Nízký výskyt TBC u nás je právě výsledkem účinného očkování proti této nemoci. To ostatně dokumentují statistické údaje o vývoji této nemoci u nás z doby před zavedením povinného očkování se současností,“ vysvětluje MUDr. Pavla Nykodýmová, primářka Plicního oddělení Nemocnice Říčany a členka výboru České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Je podle vás správné, že stát zrušil povinné přeočkování na TBC?

Doposud příznivá situace by se ale mohla změnit. Roste totiž počet nakažených cizinců, což odborníci považují za skrytou hrozbu. S jejich rostoucím přílivem se může zvýšit i počet onemocnění TBC. Například Ukrajina, Vietnam, Mongolsko nebo Rumunsko, odkud k nám cizinci hojně přicházejí, patří k zemí s vysokým výskytem tuberkulózy. Současně se tato nemoc vyskytuje u osob z dalších rizikových skupin jako jsou bezdomovci, narkomani a sociálně slabí jedinci. Podle primářky Nykodýmové ale skutečný počet případů TBC u nás může být výrazně vyšší, chybí totiž data o rizikových skupinách, ve kterých se nemoc vyskytuje nejčastěji.

Seriál Očkování: Kdy je povinné, kdy rozumné a kdy je to nesmysl?

Očkování je povinné, přeočkování dobrovolné

V Česku je v současnosti povinné očkování proti TBC u novorozenců. Provádí se už v porodnici, zpravidla 3.-4. den po porodu. Lze jej ale posunout do věku 6. měsíců, což sami pneumologové doporučují. Až do letošního března bylo u nás povinné i přeočkování, které se provádělo u jedenáctiletých dětí. V současnosti je toto přeočkování pouze dobrovolné a hradí jej rodiče, jeho cena se pohybuje okolo 300 Kč. Povinné přeočkování bylo na nátlak pediatrů zrušeno. Podle nich je očkování málo účinné, má hodně vedlejších účinků a navíc není vzhledem k nízkému výskytu TBC u nás nutné. Současně někteří rodiče tlačí ministerstvo zdravotnictví k tomu, aby očkování proti TBC bylo zcela dobrovolné. Záleželo by tedy jen na vůli rodičů, zda své dítě nechají očkovat či ne.

rentgen plic

„Vakcína zajišťuje pouze omezenou obranu proti nákaze, může jen snížit výskyt těžkých komplikovaných případů pouze o 60– 80 %,podle některých prací dokonce jen o 40 %. Na rozdíl od jiných očkování tato očkovací látka nedokáže spolehlivě zabránit onemocnění a navíc je její aplikace provázena vysokým výskytem komplikací,“ říká MUDr. Hana Cabrnochová, pediatrička a předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů. Podle ní je zrušení povinného přeočkování v 11 letech správným krokem. Mělo by ale následovat zrušení povinného očkování novorozenců v porodnici. Očkováni by měly být pouze děti z rizikových skupin.

Čtěte téma: Zachrání nás před pneumokokovým onemocněním očkování?

Pediatry vede k jejich přesvědčení také výskyt vedlejších účinků po aplikaci vakcíny. „Očkování je spojeno s vysokým počtem vedlejších účinků, což se týká nejméně 5000 tisíc dětí ročně. Naštěstí se většinou vyskytuje jen místní reakce s nehojící se jizvou. Výsledkem je však zmatek v očkovacím kalendáři, ale i některé případy těžkých komplikací po nákaze černého kašle u dětí, kde očkování proti této infekci bylo odloženo pro nehojící se jizvu,“ upozorňuje Prof. MUDr. Jan Janda, CSc., předseda České pediatrické společnosti.

Onemocní vaše dítě?

Zrušení povinného přeočkování proti TBC se podle pneumologů neprojeví hned, ale až za několik let. „Tím, že nebude prováděno plošné přeočkování, dá se předpokládat, že ve věkové kategorii 11 až 20letých k nárůstu výskytu TBC dojde.  Půjde ovšem o proces pomalý, který se začne projevovat zhruba do deseti let,“ dodává doktorka Nykodýmová. Navíc drtivá většina případů (více než 80 %) výskytu TBC u dospívajících se v Česku vyskytla právě u jedinců, kteří nebyli přeočkováni.  

Pneumologové současně jednoznačně odmítají možnost, že by očkování proti TBC mohlo být zcela dobrovolné. Argumentují výrazně vyšším výskytem tuberkulózy v zemích, kde očkování povinné není. „Oproti Německu je u českých dětí ve věku do 5 let 10× nižší pravděpodobnost, že onemocní tuberkulózou. Riziko oproti dětem cizinců žijících v Německu je dokonce 100× nižší,“ dodává MUDr. Pavla Nykodýmová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).