Hlavní navigace

Melatonin - elixír mládí a všelék v jednom balení?

25. 7. 2011

Sdílet

Bývá prezentován jako zázračný lék „na všechno“, slibující dobrý spánek, věčné mládí, ochranu proti rakovině i kvalitní sex. Oficiálně jde ale o doplněk výživy, u nás zatím nepovolený.

V posledních dvou letech se s literaturou o melatoninu, zázračném léku „na všechno“, roztrhl pytel: Knihy i příbalové letáky k tomuto v ČR zatím nepovolenému doplňku výživy slibují kromě léčby nespavosti rovněž elixír mládí, ochranu proti rakovině, zvýšení imunity vůči infekcím a zlepšení sexuální výkonnosti i plodnosti.

Výrobci doporučují užívání hormonu zejména lidem, kteří cestují letadlem přes několik časových pásem a potřebují si přeladit biorytmus na nový čas, a zaměstnancům pracujícím na směnný provoz. V USA dostanete melatonin běžně v každém obchodě s potravinami a jeho užívání se stalo velkou módou i v Západní Evropě.

Jako oficiální lék však zatím není schválen nikde na světě, chybí klinické testy. Farmaceutickým firmám se pravděpodobně nevyplatí investovat do nákladného výzkumu, protože si tuto přírodní látku nemohou nechat patentovat. Účinky dlouhodobého užívání na lidské tělo tedy zatím nejsou známé a účinky krátkodobého užívání často nejsou dostatečně prokázané. V ČR lze melatonin dostat pouze na lékařský předpis ve formě přípravku Circadin, který je povolen evropskou komisí EMA (European Medicines Agency) pro léčbu nespavosti u lidí nad 55 let. Volně se prodávat nesmí. Na Slovensku je naopak povolen jako doplněk výživy.

Ovlivňuje naše vnitřní hodiny a spánek

Melatonin, hormon produkovaný v lidském těle šišinkou (součástí podvěsku mozkového), má na starosti řízení našich vnitřních hodin, a to jak v průběhu čtyřiadvacetihodinového cyklu, tak i během celého roku. Tělo si jej vyrábí samo z aminokyseliny tryptofanu, činí tak ovšem převážně v noci.

Pro jeho tvorbu je důležitá především absence bílého (modrého) světla o vlnové délce 460–480 nm. Melatotin se začne vylučovat zhruba dvě hodiny poté, co přestaneme hledět na monitor počítače nebo televizní obrazovku a zhasneme všechny zářivky. Žluté a červené světlo nad 530 nm naopak produkci nesnižuje. 

Hladina melatoninu je, především u dětí, nejvyšší mezi půlnocí a osmou hodinou ranní. Zdá se, že schopnost organismu vytvářet vlastní melatonin se s věkem snižuje, a tak mají vlivem poklesu hladiny toho hormonu starší lidé potíže se spánkem – ten je mělký, přerušovaný a výrazně kratší. Vzhledem k ne zrovna ideální životosprávě má ovšem podle výzkumů potíže se spánkem zhruba polovina Američanů i Evropanů, tedy zdaleka nejen senioři. Určitou roli bude pravděpodobně hrát právě značné množství světla ve městech a celkové nerespektování vlastních přirozených biologických potřeb.

Melatonin podávaný v tabletách bývá tedy pro mnoho lidí, kteří mají potíže se spánkem, vítanou záchranou. Vědecké studie prokázaly, že dávky kolem 0,3–3 mg dokážou zkrátit dobu usínání a u lidí starších 55 let rovněž zlepšit délku a kvalitu spánku.

V tomto ohledu se zdá být melatonin lepší volbou než obvyklé návykové léky na spaní. Uměle podávaný melatonin by mohl zlepšit spánek i lidem s autismem, jejichž tělo si jej samo nedokáže vyrobit, nebo dětem s ADHD.

Nevidomým lidem může naopak synchronizovat vnitřní hodiny s čtyřiadvacetihodinovým rytmem. Zda ale hormon skutečně pomůže lidem, kteří často cestují letadlem na velké vzdálenosti, nebo mívají noční směny, není jisté. Na rozdíl od rostlin a některých nižších živočichů je totiž lidské tělo řízeno mnoha dalšími složitými mechanismy. Bylo by hezké, kdyby ano: ženy, které spí v prosvětlené ložnici, mají podle vědeckých výzkumů vyšší výskyt rakoviny prsu. Podobné je to u lidí pracujících často v noci, ženy trpí častěji rakovinou prsu, muži zase rakovinou prostaty.

Lék proti rakovině a elixír mládí?

To, že spánek léčí a jeho nedostatek naopak způsobuje zdravotní potíže, není samo sebou nic nového. Jenže melatonin skutečně funguje jako silný antioxidant.


Autor: SXC

Chrání buňky, a především DNA, před poškozením volnými radikály kyslíku, které vznikají jako produkty metabolismu nebo vlivem radiace, a tím zamezuje vzniku různých typů rakoviny. U některých typů nádorů prsu a prostaty dokáže uměle podávaný melatonin dokonce blokovat růst buněk.

Někteří vědci spekulují o tom, že rostliny a nižší organismy používají melatonin nejen k orientaci ohledně denní a roční doby, ale i k ochraně před sluneční radiací. Podle výzkumu španělských vědců z Granadské univerzity dokáže podávání hormonu prodloužit život myší až o 20 %. Odpůrci sice výsledky zpochybňují a navíc myši mají pořád ještě k člověku daleko, nicméně omlazující účinek zdravého spánku a přirozeně produkovaného melatoninu je zřejmý.

Melatonin rovněž ovlivňuje i metabolismus tuků, při jeho nedostatku, respektive při nedostatku spánku, si tělo dělá větší podkožní zásoby.

Melatonin a sex

Spánkový hormon může mít pozitivní vliv i na sexuální funkce, nepleťte si jej však s Viagrou nebo rozličnými afrodiziaky. Záleží totiž na množství i na období podávání.

Zvířata, která mají sezónní říji, reagují na změny hladiny melatoninu zvýšeným či naopak sníženým zájmem o rozmnožování – ta, která mívají říji na podzim, budou reagovat zvýšením hladiny, zvířata s krátkým obdobím březosti budou mít choutky při nízkých hladinách, které simulují jaro. Člověk je ovšem natolik domestikován, že tyto vlivy tolik nepociťuje.

Melatonin celkově sexuální aktivitu spíše tlumí, na druhou stranu ale dokáže uměle podávaný melatonin v první části měsíčního cyklu ženy (tedy do ovulace) výrazně zvyšovat kvalitu vajíček a tím až zdvojnásobit její šanci na otěhotnění. Alespoň to tvrdí tým profesora Hiroshiho Tamury z Lékařské fakulty Univerzity Yamaguchi v Japonsku. U mužů bude pravděpodobně melatonin zlepšovat tělesnou vitalitu i kvalitu spermií, na druhou stranu ale může tlumit produkci testosteronu.

Brát, či nebrat?

Zda melatonin užívat i přes současný nedostatek výzkumů, nebo zda čekat, zda se do nákladných testů přece jen pustí některá z farmaceutických firem, to je na uvážení každého z nás. Pro ty, kdo trpí poruchami spánku spojenými s věkem, jsou tablety s hormonem dobrou volbou, určitě lepší a výrazně méně rizikovou nežli návykové léky na spaní.

Zdravému člověku by měly stačit aminokyseliny a vitaminy, z nichž si tělo melatonin samo vyrobí. Jsou to aminokyseliny carnitin a tryptofan, vitamin B3 a minerály vápník a hořčík. Produkci melatoninu naopak blokují alkohol, kofein, nikotin a ve vysokých dávkách i vitamin B 12.

Přece jen bych ale navrhovala pro melatonin ještě jedno využití, otestované na vlastní kůži: V krajinách za polárním kruhem, kde je půl roku světlo, se tabletky docela hodí. Rychle a hluboce usnete a ze spánku vás nevytrhne ani půlnoční slunce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nezávislá publicistka. Věnuje se zejména popularizaci vědy a zkoumání rozličných společenských jevů. Jejími vzory jsou Nikola Tesla, HOLLY 6000 a Dr. Zoidberg.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).