Hlavní navigace

Léčivé účinky medu

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Včelí med je nejpřirozenější sladidlo, které lidstvo využívá tisíce let. Má i mnohé léčivé účinky. Vyzkoušejte osvědčené recepty.

Med je velmi zajímavým produktem včel. Ty létají z květu na květ a sbírají nektar, medovici a sladké šťávy obsažené v rostlinných orgánech. V úlu je pak obohatí látkami z vlastního těla, pozmění je ve svém trávicím ústrojí a uskladní v plátech. Přenášením z buňky do buňky med dozrává a zhodnocuje se. Další dozrávání probíhá i po zavíčkování buňky včelami voskovým víčkem. Jakmile je med zralý, včelař pláty z úlu odbírá a ty nahrazuje zase prázdnými. Med z plástů se získává vytáčením odstředivou silou.

Léčivé účinky medu

Alternativní medicína si medu velmi cení a používá ho k léčbě zažívacích problémů, snížení bolestivosti peptických vředů, regeneraci jaterní tkáně, posílení srdce a také coby přirozené projímadlo.

Tento sladký produkt včel funguje také jako lehký zdroj energie využitelné k rychlému zotavení unavených svalů a při vyčerpanosti organismu. Jeho hustá sirupová konzistence je výborná na zklidnění podrážděného krku a hlasivek.

Z čeho se skládá med?

Med má úžasné složení. Převažují v něm jednoduché cukry, především glukóza (30 – 35 %) a fruktóza (35 – 40 %). Obsahuje i menší množství vody (15 – 18 %), bílkoviny a aminokyseliny. Z vitamínů je to především C, A, B1, B2, B6, B12, D, K, E, dále flavonoidy, karotenoidy, organické kyseliny (jablečná, vinná, citronová). Z minerálních látek a stopových prvků jsou to draslík, fosfor, vápník, sodík, chlor, železo, křemík, hořčík, měď, síra a selen.

Med a alergie

Med ovšem může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci. Obvykle se projevuje do patnácti minut po jeho konzumaci. Typickými projevy jsou škrábání v krku, puchýřky na rtech a v dutině ústní, křeče v břiše, průjem. Abychom těmto nepříjemnostem předešli, je dobré si provést tuto zkoušku:

Vnitřní stranu předloktí si potřeme troškou medu a vše necháme třicet minut působit. Pokud se nám neobjeví žádná kožní reakce (zčervenání, pupínky, svědění) tak můžeme med „s klidným srdcem“ konzumovat.

  • Doporučuji vždy upřednostnit med tuzemský před dovozovým z exotických zemí.

Med likviduje choroboplodné zárodky

Med má silné antibakteriální účinky. Řada nemocí je způsobena právě bakteriemi. Ty ke svému životu a rozmnožování potřebují vodu, teplo a zbytky buněk. Med je jejich velkým nepřítelem, poněvadž je složen s různých druhů cukru, které jim osmotickým tlakem odebírají potřebnou vodu. Tím bakterie pukají a nemohou se dále rozmnožovat. S odsávanou vodou se odplavují zbytky buněk a odumřelé tkáně. V medu je obsažená i aktivní glukózo-oxidáza neboli enzym štěpící glukózu za vzniku peroxidu vodíku. Ten ničí přítomné bakterie.

Med zklidňuje nervovou soustavu

Při stresových situacích či nervozitě si můžeme pomoci konzumací 1 lžíce medu, medového piva či medového mléka. Organismus obdrží rychlou energetickou vzpruhu a nervový systém se následně zklidní.

Medové pivko

Potřebujeme: 3 dl kvalitního černého piva, 1 lžíci medu
Postup: Pivo zahřejeme asi na 70 stupňů Celsia a poté do něj přimícháme med. Hotový nápoj popíjíme po douškách.

Medové mléko

Potřebujeme: 3 dl mléka (můžeme použít i rostlinnou variantu – rýžové, jáhlové, ovesné, sójové), 1 lžíci medu, špetku skořice
Postup: Mléko zahřejeme na 70 stupňů Celsia a poté do něj přidáme med a skořici. Popíjíme po douškách.

Med rozpohybuje lenivá střeva a posílí imunitu

Při potížích se zácpou si můžeme pomoci touto medovou kúrou…

Medová kúra proti zácpě

Potřebujeme: 1 lžíci kvalitního medu, 3 dl vlažné vody, 1 lžíci lněného semene
Postup: Med zalijeme vlažnou vodou a počkáme, dokud se úplně nerozpustí. Potom tímto nápojem zalijeme 1 lžíci lněného semene. A vše následně vypijeme. Tuto proceduru provádíme po dobu deseti dní. Poté preventivně 1× týdně.

Med posiluje imunitní systém, urychluje rekonvalescenci po krátkých i dlouhých nemocích. Můžeme ho konzumovat přímo nebo v nápojích.

Medový šejk

Potřebujeme: 3 dl mléka (můžeme použít i sójové, rýžové či ovesné), 1 žloutek, 2 lžičky kvalitního medu, špetku skořice
Postup: Všechny přísady dobře rozmixujeme, nalijeme do sklenice a nápoj podáváme dle chuti – vlažný či vychlazený.

Medové víno

Potřebujeme: 2 dl kvalitního červeného vína, 1 žloutek, 2 lžičky medu, špetku skořice, půl lžičky tlučeného hřebíčku (koření), půl lžičky tlučeného badyánu
Postup: Všechny přísady rozmixujeme, hotový nápoj popíjíme po douškách.

Med jako rychlá dezinfekce…

Med pomáhá hojení ran rychleji než mnohá farmaka. Zmírňuje otoky, v ráně ničí odumřelé buňky a bakterie a rovněž stimuluje tvorbu nových tkání. Na ránu naneseme tolik medu, aby byla celá přikrytá, vše pak zakryjeme gázou a zavážeme obvazem. Medový zábal měníme jednou denně a med z rány nijak neodstraňujeme. Tento postup opakujeme až do úplného vyhojení.

Med je třeba dobře uskladnit

Důležité je pravidlo: Pokud chceme zachovat všechny účinné látky v medu, nesmíme poškodit jeho původní složení. Řada cenných složek se téměř úplně zlikviduje například vysokou teplotou či dlouhodobým skladováním. Medu rovněž neprospívá kov, časté přelévání a sluneční záření. Měl by být uskladněn nejlépe ve skleněné či keramické dobře uzavíratelné nádobě a na tmavém místě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).