Hlavní navigace

Kuří oko zvládne nejlépe pedikérka

2. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Tlačí, bolí a zanedbané vás může trápit dlouhé měsíce. Jak si poradit s kuřím okem? A rozeznáte ho od bradavice?

Vznikne jako reakce kůže na tlak. Pokud tedy nejste nadšeným nositelem bosých bot, které nechávají prstům volnost, jste v ohrožení. Klasické boty totiž obvykle na noze „cítíme“. (Podívejte se, které boty vám zničí nohy.) Především v oblasti malíčků se tak po celém dni v lodičkách nebo oblekových polobotkách objeví hladký žlutošedý hrbolek s černou tečkou uprostřed – kuří oko.

Je to kuří oko?

Kuří oko se často plete s bradavicí, do které by se nemělo zasahovat,“ vysvětluje Barbora Onisková, manikérka a pedikérka. „Pokud se jedná o bradavici, měla by pedikérka poslat klienta na odborné vyšetření k lékaři a případně doporučit, aby si koupil speciální přípravek v lékárně.“ Příčinou bradavic je virová infekce a nabízí se různé prostředky pro léčbu.

Odlišit, který útvar vám zdobí nohu, můžete i doma. Bradavice má kořínky. Po opatrném seříznutí změklé kůže z povrchu hrbolku na vaší noze je uvidíte jako tmavé tečky. Ty kuří oko nemá.

Není pedikúra jako pedikúra

Pokud máte jasno, že vás na noze tlačí kuří oko, zamiřte na pedikúru. Jestli máte svou osvědčenou pedikérku, je vyhráno. V případě, že se o své nohy obvykle staráte sami a chcete jen řešit problém, můžete narazit.

TIP: Jak neriskovat zdraví na pedikúře

Kuří oko dělají špatné boty
Autor: Unspash.com / Kris Atomic, podle licence: Public Domain CC0

Kuří oko dělají špatné boty

Podle Barbory Oniskové by kuří oko měla zvládnout každá pedikérka. Rozhodně ale vsaďte raději na „klasiku“ se skalpelem. Čím dál oblíbenější jsou totiž různé jiné druhy ošetření nohou ve voňavých koupelích nebo nasucho. Klasická mokrá pedikúra ale zaručí i klasické odstranění kuřího oka. Postupné šetrné likvidování skalpelem si může vyžádat i několik návštěv, ale bolest vás bude postupně opouštět a útvar se zmenšovat.

Pedikúra trochu jinak – co můžete vyzkoušet?

Suchá pedikúra

  • Je určená pro ty, kterým se netvoří zrohovatělá kůže na ploskách nohou a nepotřebují velký zásah.
  • Začišťuje se bruskou s vhodnými nástavci.
  • Pro někoho je komfortnější, odpadá dlouhé namáčení nohou.

Mokrá kombinovaná pedikúra

  • Je vhodná pro klienty, u nichž je potřeba tvrdou kůži odstranit skalpelem a poté ještě dočistit bruskou.
  • Nohy se předem nechají odmočit deset minut ve vodní lázni, což může být příjemný čas pro relaxaci.

Domácí péče? Běh na delší trať

Chce to trochu šikovnosti a zručnosti, ale kuří oko můžete odstranit i sami – pokud se nebojíte takzvaně říznout do živého na své noze. Oblíbené jsou i různé přípravky z lékárny, které obsahují kyselinu salicylovou.

„Náplasti určitě nic nepokazí,“ slibuje i Barbora Onisková. „Pomohou a zmírní bolest. Před aplikací náplasti nebo krému ale přesto doporučuji nejdříve navštívit odborníka.“

Náplasti tak můžete dobře využít třeba na doléčení. I tady ale buďte opatrní, jde o milimetry. Když se totiž náplast „sveze“ na nesprávné místo, může poškodit zdravou kůži kolem kuřího oka.

Kuří oko odstraňte co nejdříve

Ať už se rozhodnete pro pedikúru, nebo domácí léčbu, jednejte rychle. Kuří oko vám může pořádně zkomplikovat život.

Jak se zbavit kuřího oka bez pedikérky?

  • Před odstraňováním kuřího oka důkladně změkčete kůži na nohou koupelí, do lázně můžete přidat několik tablet acylpyrinu, kyselina salicylová v něm obsažená je velmi účinná.
  • V lékárně si můžete vybrat z různých pomocných přípravků – roztoky, náplasti a masti jsou napuštěné také kyselinou salicylovou.
  • Zkuste babské rady: vykoupejte postiženou nohu ve vodě s jedlou sodou, pak na kuří oko přiložte kousek citronu, plátek cibule nebo česneku namočený v octě. Připevněte náplastí – citron na hodinu, cibuli nebo česnek na celou noc. Opakujte několik dní, postižená kůže se postupně oddrolí.

„Kuří oko je druh otlaku, takže pokud ho necháme být, časem se může zhoršit,“ upozorňuje Barbora Onisková. „Postižené místo začne nepříjemně bolet a tlačit v botě, a chůze se stane velmi bolestivou záležitostí.“

Ideální je, když kuří oko vůbec nevznikne

„V péči o nohy se vyplatí chovat se preventivně,“ doporučuje odbornice. „Vzniku kuřích ok je možné předejít nošením vhodné a kvalitní obuvi.“

Využijte proto nadcházející letní čas k výběru otevřených sandálů a počítejte s tím, že se nohy v horku potí a lehce otékají.

„Nevhodná a tvrdá obuv vzniku kuřího oka vždy napomůže,“ varuje Barbora Onisková. „Doporučuji každopádně pravidelnou péči o nohy a návštěvu u pedikérky. Ta totiž nohám nejen uleví, ale také pomáhá předejít možnému vzniku kuřích ok. Dále je důležitá pravidelná hydratace nohou, různé zábaly a hydratační krémy na nohy.“

Odborná spolupráce:

Barbora Onisková

Manikérka a pedikérka

Pracuje pro největší českou síť kadeřnických a kosmetických studií Bomton, www.bomton.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).