Kopřivy najdete prakticky všude. Rostou v příkopech, kolem cest i na zahradách. Žahavý plevel by byla ale škoda bez rozmyslu vyhazovat. Kopřivy totiž obsahují celou řadu léčivých látek. Připravit z nich můžete čaj, špenát, nádivku či sirup. Výborně poslouží také k pohnojení zahrádky. Někdo si výluhem z kopřivy dokonce oplachuje vlasy.
Co se dozvíte v článku
Co je kopřiva?
Kopřiva (Urtica) je rod rostlin spadajících do čeledi kopřivovitých (Urticaceae). Rod kopřiva zahrnuje celou řadu druhů, nicméně pokud někdo mluví o kopřivách, má nejčastěji na mysli kopřivu dvoudomou (Urtica dioica). Ta platí v České republice za nejrozšířenější druh.
Kopřiva má na listech i stoncích žahavé chlupy, které fungují jako obranný mechanismus. Asi každý z nás někdy zažil nepříjemné pálení po kontaktu s kopřivou. Žahavé chloupky se ulomí a zabodnou do pokožky. Do ní pak uvolní koktejl tří látek, které vyvolávají zmiňovaný diskomfort: histamin, který dráždí, acetylcholin, který pálí, a serotonin, který tyto účinky zesiluje.
Lidé se proto kopřivám většinou vyhýbají a považují je spíše za nepříjemný plevel. Upřít se jim ale rozhodně nedá pestrá škála pozitivních účinků na zdraví – protizánětlivé, antirevmatické či odvodňující. Spařené listy kopřiv se také dají různými způsoby používat v kuchyni.
Kopřiva dvoudomá vs. okrasné kopřivy
Kromě kopřivy dvoudomé se v české přírodě vyskytují ještě dva druhy – kopřiva žahavka a kopřiva lužní. Jiné druhy, jako třeba kopřivu kulkonosnou, najdete v jiných evropských státech a na jiných světadílech. Často se také mluví o tzv. okrasných kopřivách.
Tyto rostliny však nemají s klasickou kopřivou nic společného. Mohou ji připomínat kvůli tvaru listů. Botanicky se ale jedná o pochvatec šišákovitý (Plectranthus scutellarioides), který patří mezi hluchavkovité rostliny. Mezi pěstiteli je pochvatec známý jako africká kopřiva či coleus.
Barevné kopřivy jsou ozdobeny listy různých barev. Mohou být zelené, žluté, růžové, sytě červené, fialové nebo hnědé. Jednotlivé kultivary se liší kresbami a vzory na listech. Je tedy opravdu z čeho vybírat, takže není divu, že se jedná o oblíbené pokojovky. A na rozdíl od klasických kopřiv vás nepožahají.
Jaké má kopřiva účinky na zdraví?
V lidovém léčitelství platí kopřiva za rostlinu, která má protizánětlivé, antirevmatické, regenerační a odvodňující účinky. V kopřivách totiž najdete celou řadu nutrientů a hodnotných složek, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Za zmínku určitě stojí vitamín C, který je známý jako silný antioxidant. Tím ale paleta vitamínů nekončí, protože listy kopřiv jsou bohatými zdroji vitamínů A, E a B2.
Za zelené zbarvení vděčí kopřiva chlorofylu. Jedná se o zelené barvivo, které podporuje tvorbu červených krvinek. Jeho struktura je totiž hodně podobná krevnímu barvivu zvanému hemoglobin. A také je užitečný pro zmírnění zánětů, zlepšení trávení a urychluje regeneraci tkání. Opomenout nelze ani semínka kopřivy, která jsou opravdu bohatá na minerály. Konkrétně se jedná o draslík, vápník, železo a hořčík.
Kvůli vysokému obsahu kyseliny křemičité se extrakty z kopřiv přidávají též do kosmetických přípravků na vlasy a pokožku. Kyselina křemičitá totiž podporuje normální funkci vlasových kořínků. Kopřivové šampony, masky a tonika se často zaměřují na podporu růstu vlasů a omezení vypadávání. Prospívají ale i mastící se nebo celkově oslabené kštici.
Recepty z kopřivy
Z kopřiv je možné připravovat nejrůznější pochoutky. Dají se upravovat jako zelenina, používat jako koření a hodí se také na přípravu sirupů. Zní to možná překvapivě, ale upotřebíte je opravdu mnoha způsoby. Podstatné je, aby kopřiva prošla varem. Díky tomu už nebude pálit.
Stačí listy krátce spařit horkou vodou. Spařené listy zkuste třeba nasekat do zeleninové polévky, omelety, zapečených těstovin a bramboráků. Nebo se můžete inspirovat našimi recepty, které najdete níže.
Kopřivový sirup
Ingredience:
- 3,5 l vody,
- 4 citrony,
- 3,5 kg cukru krupice,
- 100 g kyseliny citronové,
- 80 stonků kopřiv s listy.
Postup:
Kopřivy naložte do studené vody, properte je a nechte okapat. Citrony omyjte a nakrájejte na plátky. Dále si připravte velký hrnec a dejte do něj kopřivy, plátky citronů a kyselinu citronovou. Zalijte je vodou a přiveďte směs k varu. Kopřivy nechte vařit přibližně 5 minut.
Odvar pak dejte do chladné místnosti a nechte ho 24 hodin louhovat. Druhý den výluh přeceďte. Nasypte do něj cukr a zahřejte ho nad plamenem. Za stálého míchání vařte, aby se cukr dokonale rozpustil.
Uvařený sirup přelévejte ještě teplý do připravených a předem sterilovaných sklenic. Před plněním je zahřejte v teplé vodě, aby nedošlo k popraskání skla. Naplněné lahve zavíčkujte a nechte zchladnout.
Léčíte se doma bylinkami?
Špenát z kopřiv
Ingredience:
- 3 velké hrsti mladých kopřiv,
- 1 středně velká cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 1 plátek másla,
- sůl,
- čerstvě namletý pepř,
- 1 polévková lžíce zakysané smetany.
Postup:
Začněte spařením kopřivových listů. Nechte je okapat a poté je nasekejte na drobné kousky. Případně je můžete i rozmixovat v mixéru. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte cibulku. Lehce ji orestujte. Když začne cibule vonět, přidejte nasekané kopřivy a osmahněte je. Podle chuti osolte, opepřete a nezapomeňte na prolisovaný česnek.
Kopřivový špenát pak nechte pár minut dusit, a pokud je to potřeba, podlijte ho troškou vody. Nakonec špenát zjemněte lžící kysané smetany. Podávejte ho jako přílohu k masu a knedlíkům, jako jste zvyklí u běžného špenátu.
Velikonoční nádivka s kopřivami
Ingredience:
- 8 starších rohlíků,
- 6 velkých vajec,
- 350 g uzeného masa,
- 3–4 hrsti mladých kopřiv,
- 100 g másla,
- 200 ml smetany ke šlehání,
- 3 stroužky česneku,
- sůl,
- čerstvě namletý pepř,
- muškátový oříšek,
- majoránka nebo jiná oblíbená bylinka.
Postup:
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Ideální je použít rohlíky z předchozího dne, které už jsou trochu ztvrdlé a lépe se krájí. Uzené maso také nakrájejte na kostičky a spolu s rohlíky ho dejte do velké mísy. Vajíčka si rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky nalijte do mísy, z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.
Odvažte si 80 g másla a dejte ho rozpustit do mikrovlnné trouby. Zbytek másla použijte k vymazání zapékací formy. Mladé kopřivy spařte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Poté je nasekejte na malé kousky a přidejte je do mísy.
Směs v míse zalijte smetanou a rozpuštěným vlažným máslem. Ochuťte ji solí, pepřem, majoránkou, muškátovým oříškem a prolisovaným česnekem. Vše důkladně promíchejte. Nakonec do nádivky opatrně zapracujte sníh z bílků.
Připravenou směs na nádivku nalijte do vymazané formy. Nádivku dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte ji přibližně 30 minut. Upečenou nádivku vyklopte z formy až po vychladnutí.
Další využití kopřivy
- Výluh z kopřiv: vychutnat si ho můžete třeba jako čaj, který podpoří odvodnění organismu a sníží tím krevní tlak. Kopřivová voda je také skvělá na závěrečný oplach při mytí vlasů.
- Hnojivo z kopřiv: jícha se připravuje tak, že se nasekané mladé kopřivy nechají kvasit asi dva týdny. Poté se zředí a směs se používá k hnojení zeleniny a okrasných dřevin. Navíc odpuzuje hmyz.
- Kopřivy jako krmivo: listy kopřivy se díky skvělým nutričním hodnotám přidávají do krmiva pro dobytek či drůbež.