Hlavní navigace

Kitl uvádí na trh Růžový sirup – když se spojí věda a příroda, vznikne unikátní nápoj

Sdílet

 Autor: Kitl
Ještě nikdy nikdo na světě neuvedl na trh sirup, který by byl konzervován pomocí „pavelace“. Speciální, čistě přírodní metoda vznikla na české půdě pod taktovkou kapacity, docenta Pavely, a byla prvně využita pro český výrobek.

Jablonecká společnost vyrábějící sirupy Kitl ve spolupráci s českými vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby Praha pod vedením doc. Romana Pavely uvádí na trh unikátní nápoj. Syrob, který je jako vůbec první na světě konzervován silicemi z růžových lístků, bez konzervantů a za studena. Tato pokroková technologie byla  vyzkoušena v České republice a celkově na světě vůbec poprvé. Jak došlo ke spolupráci výrobce sirupů s výzkumným ústavem a kde všude se dají silice z růžových lístků využít?

Konzervanty byly dlouho nutnost

Jan Vokurka je cílevědomý podnikatel z Jablonce nad Nisou, kde před pár lety založil firmu Kitl. Ta se od samého začátku zabývá výrobou medicinálních nápojů, a hlavně syrobů. Pěkně poctivě, za studena, aby si výrobky zachovaly všechny příznivé látky. „Bohužel jsme pak ale nuceni používat ke konzervaci sorban draselný, na což jsem nikdy nebyl hrdý a veřejně jsem přiznával, že to není optimální,“ říká Jan Vokurka.

Firma Kitl tak řadu let hledala řešení a možnosti výroby sirupů pro přípravu nápojů, které by byly těchto rizikových látek prosté. To je to, co zákazníci očekávají a chtějí, jenže bez konzervantů může být narušena stabilita daného produktu, především pokud si zákazník takový sirup otevře a skladuje ho při pokojové teplotě. Pak může dojít k jeho kontaminaci, a tak i k jeho znehodnocení.

Navíc, jak doplňuje docent Pavela: „Konzervanty jsou, a mnohdy právem, pokládány za rizikové látky. Takových látek denně spořádáme v různých polotovarech hodně, a je tedy dobré je nahrazovat jinou technologií zpracování potravin.“ A to se podařilo.

Když se potravináři spojí s vědci

„Mnoho let jsem chodil za kamarádem Milanem Houškou, vědcem z Výzkumného ústavu potravinářského Praha, zda by nám nepomohl. A jeho jednou napadlo propojit s doc. Pavelou z Výzkumného ústavu rostlinné výroby,“ vypráví Jan Vokurka. Právě Roman Pavela, který je mimo jiné také autorem řady produktů na přírodní bázi, si s myšlenkou využití rostlinných, biologicky aktivních látek v potravinářství, jakožto přírodní náhrady za potravinářská aditiva, pohrával už delší dobu.

„Přece jenom se zabývám biologicky aktivními sekundárními metabolity už více jak dvacet let, posledních asi pět let se věnuji také potravinářství a jsem rád, že se nám podařilo získat společný projekt Technologické agentury České republiky, právě s firmou Kitl a Výzkumným ústavem potravinářským Praha,“ říká vědec, držitel ocenění Česká hlava. A tak započala realizace unikátního vědeckého projektu za několik milionů korun.

„Jedná se o zcela novou, unikátní technologii výroby, která využívá místo tradičních, rizikových konzervantů, přírodní biologicky aktivní látky z růže stolisté. Tyto terpenické látky mají významné antioxidační účinky s pozitivním dopadem na náš imunitní systém a zároveň vytvářejí v syrobu takové prostředí, které brání rozvoji škodlivých kontaminantů, jako jsou povrchové plísně a syrob znehodnocující bakterie,“ říká o zcela nové technologii docent Pavela. „Na počest vedoucího našeho výzkumného týmu jsme ji pojmenovali ‚pavelace‘,“ doplňuje Jan Vokurka.

Kitl Syrob růžový květ je jedenáctým sirupem, který společnost Kitl uvádí na trh. Jde zatím o limitovanou edici, která bude dostupná pouze v omezeném období mezi dvěma svátky lásky – Valentýnem a prvním Májem. Sirup je vyroben z květů růží, a také po nich intenzivně voní i chutná.

Osvěžující nápoj vyrobený za použití unikátní technologie přírodní konzervace pomocí silic z růžových lístků je zcela bez konzervantů. Je vhodný k přípravě domácích osvěžujících limonád a k ochucení alkoholických i nealkoholických nápojů a koktejlů.

Esenciální oleje jako konzervant

„Esenciální oleje mají v potravinách, jako jsou nápoje, řadu funkcí. V našem případě stabilizují sirup po stránce obsahu nežádoucích kontaminantů, protože v roztoku vytvářejí prostředí, které je inhibuje v růstu. Kromě toho jsou nositeli chutě a vůně produktu. Nezanedbatelná je také jejich antioxidační schopnost, takže zvyšují i kvalitu výrobku z hlediska zdraví prospěšných látek,“ popisuje Roman Pavela.

Nicméně aby to fungovalo, musí být tyto látky vmíchány do sirupu speciální metodou a musí být vybrány esenciální oleje nejen potravinářsky přijatelné po stránce chuti a bezpečnosti, ale také po stránce jejich účinnosti. Není to tedy tak jednoduché, jak to možná na první pohled vypadá.

Nový způsob konzervace najde využití i jinde

„Podařilo se nám vybrat několik desítek esenciálních olejů, které splňují přísná kritéria. Takže se z nich dá vyrobit řada dalších sirupů či jiných potravin,“ hovoří o širších možnostech využití Roman Pavela.

Technologie je ale teprve v polovině řešení. „V plánu máme řadu dalších aktivit a nových, zdraví prospěšných potravin. To, že se nám podařilo za dva roky dotáhnou část výzkumu až do implementace, je asi díky letitým zkušenostem s těmito látkami, neboť naše know-how je v této oblasti asi dost široké,“ uvádí docent Pavela. Zatím by prý byl rád, kdyby se vytvořila řada produktů ve formě Kitl, které by sloužily k jejímu rozvoji a k vytváření nových pracovních míst v regionu. „Určitě jsme ale otevřeni dalším možnostem podstoupení licenčních práv třetím osobám,“ uzavírá odborník.

Odborná spolupráce:

Doc. Ing. Roman Pavela Ph.D.

Mezinárodně uznávaný odborník v oblasti výzkumu biologicky aktivních látek získávaných z léčivých a aromatických rostlin. Působí ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze.


Jan Vokurka

Řadu let pracoval pro společnost Nestlé, v Jablonci nad Nisou založil firmu s přírodními nápoji Kitl. V objektu Vratislavské kyselky usiluje o obnovení výroby kdysi slavné minerální vody.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).