Hlavní navigace

Kde hledat odběry na COVID-19? Se žádankou i pro samoplátce

3. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Odběrová místa „covid“ jsou nyní nejhledanějšími pracovišti v ČR. Jak jednoduše najít, co hledáte? Seznamy odběrových míst pro ČR publikuje a pravidelně aktualizuje ministerstvo zdravotnictví, velmi přehledný seznam má Praha.
Co se dozvíte v článku
  1. Odběry COVID-19 pro celou ČR
  2. Odběrová místa pro Prahu a Střední Čechy
  3. Odběry se žádankou, nebo bez? Rozdíl je v ceně
  4. O jaký test se jedná?
  5. Jak se dostat na testy
  6. Byl jsem na testu, co teď?

Odběry COVID-19 pro celou ČR

Seznam odběrových míst z celé republiky najdete na oficiálním webu Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ ČR) Koronavirus.mzcr.cz. Přehled je průběžně aktualizován.

Ministerstvo přikládá i obecná pravidla pro návštěvu odběrového místa, konkrétní podmínky se pak mohou dále lišit podle konkrétních míst:


Autor: MZ ČR

Odběrová místa na mapě MZ ČR jsou barevně odlišena podle toho, zda jsou určena pro samoplátce, osoby se žádankou, nebo pro všechny. Rovněž zde poznáte, jestli odběrové místo provozuje „drive-in“, tedy vyšetření z automobilu. Dále je zde seznam všech aktuálních odběrných míst rozdělených podle krajů s odkazy na jednotlivá pracoviště.

Odběrová místa pro Prahu a Střední Čechy

Pro zajištění a rezervaci odběrů v hlavním městě a Středních Čechách lze využít přímo web hlavního města Prahy Covid.praha.eu. Zde je možné vyfiltrovat si pracoviště dle svých požadavků, například způsobu odběru a ceny, což ministerský web neumožňuje. Magistrátní seznam také přehledně nabízí užitečné informace, jako jsou otevírací časy, lhůty pro obdržení výsledků apod.

Další kraje ČR poskytují informace o svých odběrových místech například na webech daných krajů nebo příslušných krajských hygienických stanic.

Odběry se žádankou, nebo bez? Rozdíl je v ceně

Pokud máte doporučení nebo žádanku k provedení testu od lékaře (případně hygienické stanice či jiného poskytovatele zdravotních služeb), najděte si vhodné odběrové místo. Odběr bude hrazen zdravotní pojišťovnou, nic neplatíte.

Pokud nemáte příznaky onemocnění ani doporučení nebo žádanku od lékaře, vyšetření není indikováno. Můžete si ho nechat udělat, pokud chcete, ale testování si musíte uhradit sami. Ceny se pohybují cca od 1600 Kč výše, nejdražší je zhruba za 2500 Kč. Někde samoplátci mohou získat slevu, například 1. lékařská fakulta v Praze nabízí snížené ceny pro studenty Univerzity Karlovy a jejich rodinné příslušníky.

Na některých místech je možné si připlatit za expresní vyhodnocení testu. Výsledky můžete mít i za dvě hodiny, ale cena je i k sedmi tisícům korun.

O jaký test se jedná?

Jde o standardní test, tzv. PCR, na průkaz nukleové kyseliny. Tedy test, který zjistí přítomnost viru SARS-CoV-2 v těle. „Test prokazuje, zda je daný jedinec infikován, tzn. jestli má virus v krvi, nebo například ve výtěru z dýchacích cest. Národní referenční laboratoř má k dispozici přesnou metodiku SZO, jak vyšetření provádět. Stejně tak ostatní laboratoře, které jsou k provádění testů MZ ČR zplnomocněny, mají přesné instrukce, jak testy provádět,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví.

Galerie: Testují vzorky na COVID-19 metodou PCR 

Jak se dostat na testy

Určitě je vhodné vybrat si odběrové místo a předem se objednat na konkrétní termín.

Pokud jste v domácí karanténě, neměli byste na odběrové místo cestovat veřejnou nebo sdílenou dopravou. Pokud se dopravujete na odběrové místo vlastním autem, jeďte sami nebo s doprovodem maximálně jedné osoby, použijte ochranu úst a nosu.

Byl jsem na testu, co teď?

Na výsledky testu je třeba počkat, doba vyhodnocení se liší dle místa odběru a vytížení laboratoří či odběrových míst. Někde máte výsledky ještě ten samý den, jinde nazítří, či dokonce až za několik dnů. Informaci vám podá lékař nebo příslušná hygiena.

Pokud jste zároveň v domácí karanténě, dodržujte nadále její pravidla. Pokud byste měli výrazné zdravotní potíže (dušnost / pocit ztíženého dýchání bez souvislosti s kašlem, horečku více než 38 °C, suchý kašel), volejte linku 155 a postupujte podle instrukcí operátora.

Další odpovědi na časté otázky najdete na webu Koronavirus.mzcr.cz. Na webu je také seznam důležitých kontaktů a odkazů, například na bezplatnou informační linku ke koronaviru (1221), hygienické stanice ad.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).