Hlavní navigace

Kávové kapsle nepatří do plastů. Jejich recyklace je problematická

17. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kapslové kávovary představují snadný a rychlý způsob, jak si připravit dobrou kávu. Bohužel, velkou nevýhodou těchto pomocníků je nadměrná produkce odpadu. Co s kapslemi od kávy? Ideálním řešením nejsou ani znovu plnitelné kapsle.

Zatímco zrnkovou kávu lze koupit v kilovém balení a z jednoho obalu tak připravit téměř sto padesát porcí espressa, v případě kapslového kávovaru je nutné po uvaření každého šálku kávy vyhodit jednorázovou kapsli. Každý majitel takového kávovaru se proto dřív nebo později začne ptát, zda nelze kávové kapsle recyklovat a jak si případně ve svém kávovaru uvařit kávu ekologičtěji.

Kapsle nepatří do plastů

Nejznámějšími značkami kapslových kávovarů v Česku je Nespresso, Nescafé Dolce Gusto, Tassimo a Tchibo Cafissimo. Kromě Nespressa se kapsle do všech zmíněných kávovarů vyrábějí z plastu a hliníkové fólie. Protože se jedná o kombinaci více materiálů, není možné kávové kapsle vyhodit do plastového odpadu. „V Česku zatím není možné recyklovat kapsli jako celek. V tuto chvíli tu bohužel není nikdo, kdo by o zpracování vytříděných kapslí projevil zájem. I když se to nezdá, jejich objem je pro recyklační firmy zanedbatelný. Naopak v Německu a Rakousku se kapsle recyklují a vhazují se do žlutých kontejnerů na plast,“ vysvětluje Eva Kotýnková ze společnosti Tchibo.

Celá kávová kapsle tak nepatří do kontejnerů na plast, ale do směsného odpadu. Kdo chce aspoň trochu snížit ekologickou zátěž kávových kapslí, měl by se snažit jednotlivé materiály vytřídit zvlášť. Po použití je tak nutné z kapsle odstranit hliníkovou fólii, kávovou sedlinu vyhodit do kompostu nebo do popelnice na bioodpad a vypláchnutou plastovou část hodit do plastového odpadu. „Jen je nutné myslet na to, že do plastů se nesmí házet jednotlivé kapsle samostatně, ale je potřeba vložit jich do sebe několik a vyhodit je jako větší celek (komínek), jinak jsou příliš malé a na dotřiďovací lince by je nezachytili,“ doplňuje důležitou informaci Eva Kotýnková.

Recyklace hliníkových kapslí

Trochu jiná situace nastává v případě kapslí Nespresso, které se kvůli zachování chuti a čerstvosti kávy vyrábějí z hliníku. Z enviromentálního pohledu je však hliník jedním z nejhorších obalových materiálů, a navíc v Česku neexistuje žádný kolektivní sběr hliníku. Nespresso proto už v roce 1991 spustilo ve Švýcarsku recyklační program, kdy majitelé kávovarů Nespresso mají možnost použité kávové kapsle odevzdat v prodejnách Nespresso nebo je odevzdat řidiči při objednání nových kapslí.

Tento program Nespresso nyní nabízí ve všech zemích, kde své kávovary prodává. „V České republice tento program běží od roku 2014. Všechny použité kapsle odevzdané v recyklačním programu putují do firmy Eko Logistics. Tato společnost následně hliník separuje od kávové sedliny a připraví jej k dalšímu zpracování. Eko Logistics hliník dodává svému partnerovi, který jej používá pro výrobu součástek do automobilového průmyslu. Kávová sedlina je také dále zpracovávána, a to v programu spalování Eco Recovery, a nebo ekologicky kompostována,“ vysvětluje fungování recyklačního programu Mirka Kremrová ze společnosti Nespresso.

Kromě součástek pro automobilový průmysl Nespresso z použitých hliníkových kapslí také občas vyrábí produkty, které mají přitáhnout pozornost širší veřejnosti. „Dlouhodobě chceme ukázat, že možnosti recyklace jsou opravdu nekonečné a smysluplné. V Česku jsme v roce 2017 představili v prvním ročníku programu Second Life unikátní dráhové kolo Festka for Nespresso a v loňském roce jsme chtěli přinést produkt, který bude lidem dostupnější, aby se každý mohl pyšnit myšlenkou recyklace. Proto vznikl kapesní nožík Rybička vyrobený z recyklovaných kapslí,“ říká Mirka Kremrová. Otázkou je, proč se z použitých hliníkových kapslí nevyrábějí nové kapsle. Podle vyjádření Mirky Kremrové se tak děje například v Německu nebo ve Švýcarsku, ale v Česku zatím ne.

Odborník na problematiku odpadů a ekoporadce Milan Havel ze společnosti Arnika je však k recyklačnímu programu a jednorázovým kapslím všeobecně poměrně skeptický: „Jednorázové obaly mají ze všech variant největší dopad na životní prostředí. Větší dopad budou mít pravděpodobně hliníkové kapsle, protože výroba hliníku vyžaduje více energie a tenkostěnný hliník se recykluje s menší účinností než 90 až 95 %, jak se píše. Ztráta energie je při recyklaci hliníku významná a v České republice na to nemáme dostatečné technologie. Účinnost bude spíš pod 75 %.“

Recyklační program ovšem nezajistí, že se zrecyklují všechny použité hliníkové kapsle. Podle údajů společnosti Nespresso je podíl kapslí odevzdaných v recyklačním programu 19,25 %, což znamená, že jenom každá pátá kapsle je zrecyklována.

Zelenější příprava kávy: plnitelné kapsle?

Pro majitele kapslových kávovarů, kteří se chtějí chovat ekologičtěji a nechtějí přírodu zatěžovat zbytečným odpadem, jsou jistou možností, jak si uvařit kávu šetrněji, znovuplnitelné kapsle nebo kapsle z bioplastu. Druhé jmenované však z ekologických důvodů Milan Havel z Arniky také nemůže doporučit: „I výroba bioplastů na jedno použití zabere půdu a spotřebuje energii. Navíc je otázka, zda se takový materiál skutečně rozloží.“ 

Z pochopitelných důvodů rozložitelné ani znovuplnitelné kapsle nedoporučují ani výrobci kapslových kávovarů. „Nescafé Dolce Gusto kapsle a Nescafé Dolce Gusto kávovary jsme vytvořili tak, aby byly používány společně a díky unikátní a inovativní technologii přinášely zákazníkům nápoje vysoké kvality, na kterou jsou naši zákazníci zvyklí. Opakovaně plnitelné kapsle nevyrábíme a ke konkurenčním produktům se nevyjadřujeme,“ říká Robert Kičina ze společnosti Nescafé Dolce Gusto a stejně se k otázce ekologičtějších kapslí vyjádřili i další tři oslovení výrobci.

Z ekologického pohledu je tak pro majitele kapslových kávovarů nejlepší variantou vařit si kávu s pomocí znovu plnitelných kapslí. Příprava kávy ovšem najednou přestává být rychlá a bezproblémová. A ten, kdo zatím koupi kapslového kávovaru zvažuje, by se měl zamyslet nad tím, zda není lepší vařit si například filtrovanou kávu, při které vzniká pouze takový odpad, který lze snadno zkompostovat.

Galerie: Papírový filtr – skvělá káva pro laiky i profíky 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).