Hlavní navigace

Jógou (na)proti bolestem zad

9. 9. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Na bolesti zad pomůže jóga, je slyšet všude kolem nás, ale musíte vědět, jak ji správně cvičit, abyste si naopak ještě neublížili.

Ztuhlá záda a nepříjemná strnulost hlavně po dlouhém sezení na kancelářské židli. Každý takovou situaci řeší po svém – někdo si bolestivé místo natírá chladivým gelem, jiný rovnou bezradně sáhne po prášku na bolest. Z dlouhodobého hlediska vám ale daleko lepší službu udělá pravidelné praktikování jógy. Když ji budete cvičit správně.

Jak jóga pomáhá mírnit bolesti zad?

Díky cvičení protahujete a posilujete svaly, které poskytují podporu pro záda a páteř – například paraspinální svaly, které vám pomáhají ohýbat páteř, svaly multifidus, které stabilizují obratle, a také příčné břišní svaly, které pomáhají páteř stabilizovat.

Cvičení jógy (a samozřejmě i jiných sportovních aktivit) je však bohužel také důvodem mnoha zranění zad. Ještě než s jógou začneme, je tedy třeba vědět, jak ji cvičit tak, aby se dostavil kýžený efekt, a ne abychom skončili s namoženými zády, nebo ještě větší bolestí.

„Zvolení správné formy je, obzvláště u lidí s bolestmi zad, opravdu důležité. Hlavním problémem u poranění zad v souvislosti s jógou je to, že lidé volí nevhodnou formu i rychlost,“ říká Markéta Makovská, lektorka ashtanga jógy ze studia Yoga Room Prague.

Galerie: Tipy na každodenní cviky do kanceláře

Pokud s jógou nemáte žádnou zkušenost, vyberte si nejdříve jógu pro začátečníky, kde se naučíte pomalu protahovat svaly a prodlužovat pozice. Teprve poté, co zvládáte cviky na základní úrovni, můžete jógové pozice provádět v plném rozsahu. Pak už stačí vybrat vhodnou jógu. A těch druhů je, zde je Velký přehled: Druhy jógy od A do V.

Zajímavým hitem je například Aerojóga, která pomáhá uvolnit celý kosterní a kloubní systém, hlavně pak páteř. „Zejména ji oceňují lidé s bolestmi zad a krční páteře, kterým trakce (vyvěšení páteře) dělá velmi dobře a často tvrdí, že je jediná lekce aera postaví na nohy na celý týden,“ řekla nám již dříve Věra Vojtěchová, instruktorka aerojógy, jógy a hot jógy v Domě jógy.

Lékař má poslední slovo

Dříve než však na nějakou lekci jógy vyrazíte, poraďte se svým lékařem, zda je v pořádku začít s praktikováním jógy. Tedy hlavně v případě, že trpíte nějakými zdravotními obtížemi, zejména pak bolestmi zad. Při určitém typu potíží se zády byste si totiž mohli naopak ublížit. Józe byste se měli vyhýbat v případě, že jste například prodělali zlomeninu páteře, nebo máte vyhřezlé ploténky.

Jakmile máte od doktora zelenou, můžete začít s praktikováním. Pro začátek je však dobré předem informovat lektora jógy o svých konkrétních bolestech a omezeních. Díky tomu vám pak může navrhnout upravené varianty určitých cviků a dohlédne, abyste cvičili správně a zároveň nepřetěžovali svá záda. Cvičit jen tak sám podle DVD nebo YouTube není dobrá cesta, zejména pokud jste se s jógou ještě nikdy „nekamarádili“ .

Aktivace vnitřních svalů proti bolesti zad

Na bolest zad platí aktivace hlubokých vnitřních svalů. Tehdy cítíte, jak se páteř doslova „prodlužuje“. Rotace se provádějí pomalu až do chvíle, kdy ucítíte odpor. Vydržet musíte jen tak dlouho, dokud je to pohodlné a napětí v zádech se rozplyne.

„Nezapomeňte, že jógové pohyby zaměřené na protahování a prodlužování svalstva jsou často přesně tím, co vaše záda potřebují, abyste se cítili lépe, takže se nebojte a jógu alespoň vyzkoušejte,“ říká Markéta Makovská. „Při vědomém cvičení jógy mohou lidé bezpečně zlepšit svou mobilitu a sílu a uvolnit napjaté a bolavé svaly zad,“ uzavírá lektorka jógy. A nevzdávejte se, když to bude pár týdnů bolet, přebolí to, jak psala o svých začátcích s jógou naše autorka Drahomíra Bačkorová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).