Hlavní navigace

Jedlé kaštany: recepty nejen do kuchyně

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Kaštany mají vyšší energetickou hodnotu než brambory. U nás nejsme moc zvyklí je připravovat, maximálně si je koupíme pečené u stánku. Hodí se i pro obklady či přírodní kosmetiku.

Kaštanovník jedlý je nádherný rozložitý strom, dorůstající výšky až 30 metrů. Jeho listy jsou kožovité, mají kopinatý tvar a pilovitý okraj. Na začátku léta se na dlouhých vzpřímených jehnědách tvoří květy a plody, jedlé kaštany, dozrávají v říjnu. Tento strom pochází z jižní Evropy. Jeho plody se mohou pyšnit nejen skvělou chutí, pikantní vůní, ale i velkou léčivou silou. Dokonce i listy kaštanovníku poslouží pro přípravu léčivých čajů.

Kaštany v kuchyni

Jedlé kaštany můžeme používat na přípravu nugátů, nádivek, dezertů. Pro kuchyňskou úpravu je musíme nejdříve naříznout a potom asi 10 minut vařit ve vodě, následně oloupat.

Neobsahují žádný lepek, mohou je tedy s klidem konzumovat i lidé trpící celiakií.

Pečené kaštany

Kaštany pečeme v troubě, na pánvi nebo ve starším kastrolu s tlustým dnem, před tím je nesmíme zapomenout na povrchu naříznout (udělat ostrým nožem jakýsi křížek do hloubky cca 4 mm, délka řezů je 1–2 cm dle velikosti plodu). Při pečení nádobu přiklopíme poklicí a občas jí zatřepeme. Až skořápky začnou pukat, praskat a barvit se do tmavě hněda, dobrota je hotová. Skořápka by neměla být zuhelnatělá a spálená, ale jsou i tací jedinci, kteří právě takové kousky považují za lahůdku. Pečení trvá kolem 7 až 15 minut.

Jednoduché kaštanové pyré 

Potřebujeme: 0,5 kg kaštanů, 0,25 l mléka (můžeme použít i rostlinné), 125 g hroznového cukru, semínka z 1 vanilkového lusku, špetku skořice, 1 lžíce rumu (nemusí být)
Postup: Naříznuté plody přelijeme vroucí vodou, vaříme 8–10 minut. Ještě horké je oloupeme, povaříme v mléce s cukrem a s vanilkou. Vaříme tak dlouho, dokud nejdou kaštany lehce rozmačkat (podobně jako brambory na kaši). Poté směs rozmixujeme a promícháme s rumem. Pyré je ideální náplní do moučníků nebo do pohárů jako krémový desert či puding (podle potřeby přidáme trochu mléka). Při přípravě rozhodně oceníte nádobu s nepřilnavým dnem.

Léčivá síla jedlých kaštanů

Jedlé kaštany mají vysokou výživovou hodnotu. Obsahují vitamin A, B1, B2, B6, E, C, biotin, dále pak draslík, hořčík, vápník, mangan, zinek, železo, měď, fosfor, chlor a kyselinu pantotenovou.

Díky tomu posilují činnost srdce, mozku, jater, ledvin, zmírňují revmatismus a dnu. Mají také protiprůjmové účinky. Působí zásaditě, proto jsou vhodným prostředkem při překyseleném organismu.

Obklady z jedlých kaštanů

Obklady můžeme používat na popáleniny, ekzémy, hmyzí kousnutí, jizvy i bolavé klouby. Připravíme si je následujícím způsobem:
Potřebujeme: 4–6 horkých vyloupaných upečených kaštanů, lněný šátek
Postup: Kaštany rozmačkáme na kaši a tu pak aplikujeme na postižené místo, vše zavážeme lněným šátkem a necháme 25 minut působit. Poté opláchneme.

Obklady na hemoroidy

Překvapivě účinné jsou teplé obklady z rozmačkaných kaštanů, protože mají zklidňující a stahující účinky.

Kaštanový obklad na ječné zrno

Potřebujeme: 1 vyloupaný upečený kaštan, bavlněný nebo lněný kapesník
Postup: Rozmačkaný horký kaštan zabalíme do kapesníku a na 15 minut přiložíme na ječné zrno. Obklad musí být tak horký, aby se to dalo snést.

Jedlé kaštany zahání chmury

Na podzim i v zimě, kdy svítí málo slunce, mohou tyto plody ulevit od podrážděnosti, pomohou při nervozitě, úzkosti a pocitech prázdnoty.

Koktejl pro radost

Potřebujeme: 2 vyloupané upečené kaštany, 2 dl mléka (můžeme použít i rostlinné), špetku skořice, 1 lžíci kvalitního medu
Postup: Všechny uvedené přísady rozmixujeme, hotový nápoj popíjíme po douškách po dobu 3 týdnů.

Čaje z listů kaštanovníku

Léčivé jsou i listy kaštanovníku. Jsou bohaté na pektin, saponiny a třísloviny. Proto podporují uvolňování hlenů, působí proti průjmu a jsou vhodným podpůrným prostředkem při léčbě nemocí ledvin, revmatismu, dny, srdce a krevního oběhu.

Průduškový čaj z listů kaštanovníku

Potřebujeme: 1 lžičku kaštanových listů, 1 lžičku jitrocele, 1 lžičku kořené lékořice, 3 dl vroucí vody
Postup: Léčivky smícháme dohromady a vzniklou směs zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a můžeme popíjet. Tento čaj je vhodné pít 3× denně hrnek po dobu 14 dní.

Čaj na posílení srdce a krevního oběhu

Potřebujeme: 1 lžičku kaštanových listů, 1 lžičku plodů hlohu, 1 lžičku natě třezalky, 3 dl vroucí vody
Postup: Bylinky smícháme dohromady, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a popíjíme po douškách. Tento čaj je vhodné pít 1× denně po dobu 6 týdnů.

Tip: Všechny potřebné bylinky koupíme v bylinkářstvích, obchodech se zdravou výživou či v lékárně.

Kaštanová kosmetika

Pravidelná konzumace těchto výživných plodů má velmi pozitivní vliv na naše vlasy, nehty a pokožku.

Zkrášlující šejk

Potřebujeme: 3 vyloupané upečené kaštany, 1 banán, špetku skořice, 2 dl tekutého rostlinného mléka (vločkové, rýžové, jáhlové)
Postup: Ingredience smícháme dohromady a důkladně je rozmixujeme. Tento šejk popíjíme 1× denně, po dobu 14 dní.

Zjemňující kaštanová maska

Potřebujeme: 3 upečené vyloupané kaštany, 1 lžíci zakysané smetany, 3 kapky citronové šťávy
Postup: Kaštany rozmačkáme a smícháme s ostatními přísadami, směs naneseme na očištěný obličej a dekolt a necháme 25 minut působit. Pak umyjeme.

Výživná kaštanová maska

Potřebujeme: 3 vyloupané upečené kaštany, 1 lžíci bílého jogurtu, 1 lžičku medu
Postup: Kaštany rozmačkáme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Vzniklou směs naneseme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Pak opláchneme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).