Hlavní navigace

Je správná doba ke koupi bytu?

21. 4. 2010

Sdílet

Před rokem byly aktuální diskuse o tom, zda budou ceny bytů stagnovat nebo dále padat. Dnes se ukazuje, že ceny dále padaly. Kdo prodal před rokem, neprohloupil.  Existuje důvod pro hypotézu, že ceny budou i dále padat? Je možné, že když ceny v Česku čtyři roky rostly, budou následující čtyři roky padat, jako tomu bylo v jiných zemích? Mnohé dění ovlivňující situaci na realitních trzích hovoří ve prospěch toho, že tomu tak skutečně bude.

Před rokem byly aktuální diskuse o tom, zda budou ceny bytů stagnovat nebo dále padat. Dnes se ukazuje, že ceny dále padaly. Kdo prodal před rokem, neprohloupil. 

Existuje důvod pro hypotézu, že ceny budou i dále padat? Je možné, že když ceny v Česku čtyři roky rostly, budou následující čtyři roky padat, jako tomu bylo v jiných zemích? Mnohé dění ovlivňující situaci na realitních trzích hovoří ve prospěch toho, že tomu tak skutečně bude.

I když převažuje preference bydlení ve vlastním, ekonomická realita ukazuje, že každý na to mít nemusí. Někdo na hypotéku prostě nedosáhne a bude donucen bydlet v nájemním bydlení nebo řešit své bydlení jinak. Problémy se splácením hypoték, které někteří dnes prožívají, se mohou stát zkušeností, která bude od celoživotního zadlužení odrazovat. Možná bude rozšířeno a sdíleno tvrzení, že dokud ten byt nesplatíš, byt není tvůj, patří bance. 

Z pohledu nabídky důležitou roli hraje počet bytů nabízených k prodeji. Na rostoucí nabídku poukazuje to i zvyšující se množství inzerátů. V publikovaných inzerátech existují náznaky, že roste množství bytů, jejichž majitelé nezvládají splácení hypoték.

Čtěte téma: Pomoc, jsem závislá na rodičích!

Generace dnešních třicátníků zápasí s odloučením se od rodičů už jen tím, že využívá veškerého komfortu bydlení s nimi. 

Některé byty byly pořizovány jako spekulativní investice. Majitelé je kupovali, protože věřili v další růst cen bytů. Věřili, že kapitálová hodnota poroste. Nyní, když se ukazuje, že ceny také mohou klesat, se snaží rychle prodat nebo o prodeji začínají uvažovat.

Ve statistikách toto zachyceno nebude, jen realitní makléři vědí a mají zkušenost, jak moc roste bytů k prodeji, které jsou v současné době pronajímány. Z pohledu nabídky jsou v mnoha lokalitách významným faktorem i nově dokončené byty. Mnozí developeři, v jejichž vlastnictví jsou v nedávné době dokončené byty, připravené k prodeji, jsou asi ve svízelné situaci. Problémy mohou v některých případech tušit i banky, které tuto výstavbu poskytnutými úvěry financovaly.

Čtěte téma: Češi žijí od výplaty k výplatě

Lidé se stále více obávají finanční tísně. Na zadní kolečka však Češi stále nemyslí …

Je pravděpodobné, že doba dobrých nabídek v dobrých lokalitách a za dobrou cenu se otevírá. Naopak to vypadá, že doba rychlého prodeje, vysokého a neukojeného zájmu, kdy se prodalo úplně všechno bez ohledu na lokalitu a cenu, již skončila. Svědčí o tom i rostoucí počet nabídek v dobrých vyhledávaných lokalitách a ochota prodávajících slevit.

Moudrý investor bude nakupovat byty k pronájmu až ve chvíli, kdy bude mít perspektivu, že výnosy z nájmu pokryjí náklady na kapitál a zajistí návratnost investice. Tomu, kdo s ohledem na svou jedinečnou situaci chce bydlet ve svém, má v dnešní době výrazně lepší vyjednávací pozici než před rokem nebo dvěma.

V dobách výprodejů může zájemce o bydlení objevit jedinečnou nabídku a udělat ve správný čas správné životní rozhodnutí. Kdo má dnes hotovost nebo díky své bonitě dosáhne na hypotéku, má výhodu. Může koupit, ale nemusí, může si vybírat a najít pro něj opravdu výhodnou nabídku.

Celý článek Je správná doba ke koupi bytu? naleznete na serveru Měšec.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).