Mezi příznaky salmonelózy patří i vysoká horečka. Ale někomu při nákaze není vůbec nic

Sdílet

Detailná záběr na zelenou bakterii, kteráí způsobuje salmonelózu
Autor: Shutterstock
Slunce, koupání, cestování a … infekce způsobená bakteriemi rodu Salmonella. V letních měsících je riziko této infekce nejvyšší. Nejčastěji se lidé nakazí třeba při letních oslavách a grilovačkách. Riziko se přitom dá dobře snížit dodržováním hygienických pravidel.

Za loňský rok Státní zdravotní ústav (SZÚ) eviduje 7017 případů nákazy salmonelou. „Přestože počet případů mezi pojištěnci VZP ČR dlouhodobě mírně klesá, bylo i vloni kvůli potížím způsobeným salmonelou ošetřeno 4054 klientů pojišťovny, z toho 839 skončilo
v nemocnici. Náklady na léčbu přesáhly 17 milionů korun,“
přibližuje situaci mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Za první půl rok tohoto roku už salmonelou onemocnělo 1870 lidí, z toho 542 onemocnění bylo hlášeno v červnu. Zvýšené riziko infekce je v tomto období dané zejména vyššími teplotami, nevhodným skladováním potravin, grilováním a cestováním.

Průjem, zvracení jako hlavní projevy

Projevy salmonelózy jsou různé: od asymptomatické infekce, kdy člověk pouze vylučuje bakterii stolicí, až po salmonelovou sepsi s možným úmrtím. „Nejčastěji je onemocnění provázeno průjmem, horečkou až 39 °C, křečovitými bolestmi břicha a zvracením, které netrvá déle než 7 dní,“ uvádí SZÚ na svém webu.

Nejohroženější jsou ti nejmenší – děti do 3 měsíců věku, dále lidé s nízkou kyselostí žaludku, starší lidé, těhotné ženy a imunosuprimovaní pacienti.

„Salmonelóza může vést také k chronickým následkům, jako je reaktivní artritida a onemocnění dráždivého tračníku. Smrtnost je 0,2 procenta,“ dodává SZÚ.

Čokoláda, Ratatouille, Křidýlko nebo stehýnko. Ukažte, jak se vyznáte ve slavných filmech o jídle

Milujete jídlo? A milujete taky filmy? V tom případě pro vás máme kvíz. Dát náš test bez jediné chyby nebude snadné, už proto, že je v něm dvaadvacet otázek. Týkají se dvou desítek filmů a také jednoho populárního seriálu, který rovněž je, jak jinak, o jídle a vaření.

Základem léčby je doplnit tekutiny a minerály

Většinu případů salmonelózy lze zvládnout ambulantně, případně v domácí péči. Základem je dostatečný příjem tekutin, u dospělých může jít až o čtyři litry denně při silném průjmu. Vhodné jsou nesycené minerální vody bez příchuti, černý čaj nebo rehydratační roztoky. Pomoci mohou i volně dostupné léky proti průjmu.

Salmonely hynou v kyselém prostředí, po několika minutách při teplotě 60–65 °C a při dezinfekci běžnými dezinfekčními prostředky.

Rizikové letní party

„K nákaze dochází u lidí nejčastěji po konzumaci tepelně nedostatečně upravených nebo kontaminovaných potravin, například vajec, masa, nepasterizovaného mléka či zmrzliny s obsahem syrových vajec,“ říká Jan Bodnár, náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči a dodává: 

„V Česku jsou nejčastějšími místy přenosu veřejné stravování a letní oslavy, kde se griluje nebo připravují pokrmy venku a kde nejsou dodržovány přísně hygienické standardy.“

Odborníci varují před oplachováním drůbeže, důležité je naopak mytí rukou při vaření Přečtěte si také:

Odborníci varují před oplachováním drůbeže, důležité je naopak mytí rukou při vaření

Jak snížit riziko nákazy?

Světová zdravotnická organizace dlouhodobě doporučuje dodržovat tzv. Pět klíčů k bezpečnějším potravinám:

  • udržovat čistotu při přípravě a manipulaci s jídlem,
  • oddělovat syrové a hotové potraviny,
  • důkladně tepelně upravovat všechny suroviny (zásadní je teplota uvnitř pokrmů),
  • skladovat jídlo při bezpečných teplotách,
  • používat zdravotně nezávadnou vodu i suroviny.

Státní zdravotní ústav pak doplňuje ještě další doporučení:

  • kupovat potraviny z důvěryhodných zdrojů, kde jsou dodrženy správné skladovací podmínky;
  • pro delší transport potravin používat termotašky;
  • potraviny rozmrazovat v lednici a potraviny po rozmražení co nejdříve tepelně zpracovat a konzumovat (opětovně nezmrazujte);
  • neomývat zakoupenou drůbež a maso pod tekoucí vodou (vzniká aerosol, který kontaminuje okolní plochy a předměty);
  • zeleninu a ovoce (i drobné ovoce) omýt;
  • syrové (nepasterizované) mléko převařit;
  • pokud je nutná konzumace syrových vajec, ujistit se, že byla pasterizovaná;
  • pokud onemocní miminko, při přebalování je vhodné používat jednorázové rukavice;
  • rukavice používat u výměny podestýlky domácích mazlíčků;
  • pravidelně provádět úklid a dezinfekci povrchů;
  • osoby s průjmem či zvracením vyřadit z manipulace s potravinami.

Mimo domácí prostředí je dále vhodné:

  • stravovat se v důvěryhodných restauracích a jídelních zařízeních;
  • v exotických destinacích a v zemích s nižší hygienickou úrovní potraviny důkladně kontrolovat, oloupat, uvařit nebo upéct, vodu pít raději balenou;

Významnou prevencí je pak pochopitelně dodržování základních hygienických opatření, zejména důkladné mytí rukou mýdlem v teplé vodě, a to například i po kontaktu s domácími mazlíčky, hospodářskými zvířaty nebo po návštěvě farmy/zoo.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).