Hlavní navigace

Jak dostat z vajec natištěné kódy?

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Chystáte se na zdobení velikonočních vajec? Pokud nevyužijte tzv. košilky, tmavé barvy nebo obtisky, pak se vám docela určitě bude hodit rada, jak se zbavit barevných kódů, které by jinak vajíčko hyzdily.

Pokud vám po zahradě běhají slepice, od nichž máte vajíčka bez razítek, máte štěstí a nečeká vás před Velikonocemi lopota. Máte-li však vejce z obchodu a hodláte jim vytvořit barevný kabátek, dozvíte se, jak z vajec dostat číselné kódy, které každé vejce z tržní sítě musí mít. A je jedno, jestli jde o barvu růžovou, nebo zelenou.

Na odstranění stačí běžné potraviny

Vajíčka, která koupíme v obchodě, na sobě mají kódy, podle kterých odvodíme, od jakých slepic pocházejí (0 – bio, 1 – volný výběh, 2 – v halách, na podestýlce, 3 – klec), z jaké země pocházejí a poslední číslo udává registrační číslo hospodářství.


Autor: ČSÚ

Když vejce kupujeme, tohle všechno určitě chceme vědět, když už je ale máme doma a je před Velikonocemi, tak se kódů chceme zbavit. Řešení máme obvykle doma. Chopte se octu a houbičky a jemně, aby vám vejce neprasklo v ruce, z něj barvu setřete (super je též vařit vejce v octové vodě, pak je setření kódů takřka bez práce). Protože co producent, to jiná barva, někdy to úplně snadno nejde. Zkuste tak jemné drhnutí zubním kartáčkem s nánosem jedlé sody.

TIP: Vadí, když se barva dostane do vajíčka?

Můžete použít aceton či odlakovač?

Hospodyňky na internetu doporučují i malou kapičku jaru a drátěnku, případně tekutý písek, ovšem tak čiňte jen s vejci vyfouknutými. Určitě nedejte na některé radílky, kteří k odstranění kódů na uvařených či syrových vejcích používají líh, aceton nebo odlakovač. Je to hazard se zdravím, vaječná skořápka má totiž porézní povrch a vše, čím ji ošetřujete, proniká skrze ni do bílku a žloutku. U vyfouknutých vajíček to platí také, ale tam už je to většinou jedno.

Vyfouknutá vajíčka můžete kódu a souběžně i vnitřní blanky zbavit tím, že je ponoříte do Sava.

Jak se zbavit kódu téměř bez práce

Je jasné, že vejce čísel zbavovat nemusíte, tedy v případě, že je budete barvit sytou modrou nebo fialovou, či černou barvou, obvykle se tak kódy přebarví. Práci si můžete ušetřit i tehdy, budete-li vejce oblékat do tzv. košilek, tedy fólií, které na vejce v horké vodě přilnou.

TIP: Jak vařit vejce, aby konečně neprasklo?

A pokud vyfouklá vejce budete zdobit s dětmi například temperami, decoupage nebo fixami, ani tady si hlavu s kódy lámat nemusíte, prostě je přemalujete. Skvělé je nalepit na vejce i velikonoční obrázek, tzv. obtisk.

Galerie: Co se jí na Velikonoce ve světě? Američané milují marshmallow kuřátka 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).