Hlavní navigace

Jak budou mít obchody otevřeno ve sváteční čtvrtek 28. 10.

25. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Na čtvrtek 28. října připadá Den vzniku samostatného československého státu, tedy i den volna. Kdo si jej chce tentokrát zpestřit nakupováním, neměl by jezdit do velkých obchodů.

Kdy je otevřeno a kdy je o svátcích zavřeno, to zpaměti ví málokdo. Politici totiž v minulosti u části svátků nařídili zavřít prodejny nad 200 metrů čtverečních, v jiné svátky ale fungovat mohou. Proto pokaždé, když v kalendáři všední den zčervená, lovíme v paměti, zda je potřeba nakoupit si potraviny předem.

Letos svátek navíc obalují podzimní prázdniny, na některých místech koronavirem prodloužené, a tak někteří budou mít u poledního stolu více strávníků nejméně na pět dnů.

Ve čtvrtek 28. 10. zavřeno, až na výjimky

Nákup potravin ani jiného zboží v supermarketech tentokrát rozhodně neodkládejte na čtvrtek. Obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních totiž 28. října musí zavřít. A to nejen ty s potravinami. Otevřené zůstanou jen menší prodejny a obchody na letištích, nádražích, benzinových pumpách či v nemocnicích. Výjimku ze zákazu mají lékárny.

Při nákupu v e-shopech pozor: pokud si pro zboží budete chtít zajít ve sváteční čtvrtek do výdejny, může mít také zavřeno. Otvírací dobu si raději předem ověřte.

Kdy bude letos otevřeno a kdy ne

Zavřeno:

  • 28. 10. – Den vzniku samostatného československého státu
  • 24. 12. – Štědrý den – otevřeno je jen do 12 hodin
  • 25. 12. – 1. svátek vánoční
  • 26. 12. – 2. svátek vánoční

Otevřeno:

  • 17. 11. – Den boje za svobodu a demokracii

Online nákup doveze jen někdo, třeba Tesco ne

Online si můžete objednat také jídlo, protože dovozy potravin nejsou zákonem omezeny. Ale i tady pozor, zatímco například Rohlík.cz vám potraviny doveze i ve čtvrtek, Tesco ne, protože online nákupy připravuje přímo ve svých prodejnách. „Ve státní svátky, kdy jsou zavřené naše obchody, není v provozu ani služba Tesco online nákupy,“ upozornil mluvčí Tesca Václav Koukoulíček.

A i když online prodejci potravin budou fungovat, i tady by měl být zákazník ve střehu. Je totiž pravděpodobné, že ve sváteční den bude po dovozu vyšší poptávka, takže termíny mohou být obsazenější či zcela zaplněny.

Nákupní centra zavřít nemusí, někde to ale udělají

Nákupní centra jako taková zavřít nemusí, zákazníky nesmí ve sváteční den obsluhovat jen jejich větší prodejny (i pro ně platí pravidlo, že ty s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních musí být zavřené). Je tedy na nákupních centrech, zda se jim vyplatí otevírat. A zákazníci by si otvírací dobu raději měli ověřit na webu nebo po telefonu.

Paradoxem také je, že zatímco větší obchody musí mít zavřeno, například v Řeporyjích na čtvrteční sváteční den obchodníci zorganizovali prodej domácích potřeb v jedné z místních tělocvičen. Je ale otázkou, kolik metrů čtverečních tam zaplní prodejní plocha. Nejspíše to bude méně než 200.

Zákaz prodeje se vztahuje jen na sváteční den. To znamená, že v pátek a o víkendu už žádná omezení nejsou. Je ale možné, že jak ve středu, tak v pátek a možná i sobotu může být v obchodech více lidí, takže méně družní jedinci se musí obrnit trpělivostí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).