Hlavní navigace

Jahody a letní ovoce provoní farmářské trhy

20. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Farmářské tržiště Praha / Archetyp, o. s.
Sladké, měkké, šťavnaté… takové jahody slibují farmáři. Budou totiž české a čerstvé. Žádné skleníky, dlouhá doprava a skladování. Obarvené a provoněné sluncem jsou i třešně a meruňky.

Jiřák a Náplavku provoní české jahody

Už tento pátek 21. června 2013 se uskuteční na farmářském trhu na Jiřáku slavnost Jahodobraní. Slavnost bude pokračovat v sobotu 22. června 2013 na prvním „popovodňovém“ farmářském tržišti Náplavka. Budou se prodávat jahody, bude hrát muzika, bude se kuchtit a grilovat.

Na obě slavnosti dovezou farmáři z Loun, Kunratic a Českého Brodu ty nejčerstvější jahody mnoha různých odrůd. Mimochodem – o naší největší jahodárně si můžete přečíst podrobnosti na Vitalia.cz (Marušku už neposílají ke dvanácti měsíčkům, ale do Břežan). „Málokdo ví, že v Čechách máme svoje české jahodové odrůdy, které vítězí svou sladkou chutí a kvalitou nad všemi dovozy,“ popisuje pořadatel akce, Jiří Sedláček z občanského sdružení Archetyp. „Jahody, které k nám přicestují kamiony a putují přes velkosklady, jsou totiž pěstované hlavně na výdrž, ne pro lahodnou chuť, sladkost a měkkost. A naopak, čím lahodnější a šťavnatější je odrůda, tím je křehčí a kratší má životnost po utržení. Proto jsou ty nejchutnější české odrůdy určeny pouze k rychlé spotřebě a do obchodních řetězců ani do velkoskladů se nedostanou. Za to si je můžeme užít, čerstvě natrhané, na Farmářském tržišti Jiřák a Náplavka.“

Jahody se sklízejí brzy ráno a dopoledne, dřív, než začne hřát slunce, aby byly plody svěží. A nejen čerstvými jahodami se můžete potěšit, ale třeba i cheescaky, jahodovými koláči, chladivým jahodovým mojitem, jahodovými koktejly z českých jahod a z mléka z farmy (ty budou pouze v pátek), jahodovým sushi, speciálními jahodomátovými a jahodozázvorovými marmeládami. Pro všechny návštěvníky je na oba dva dny připravena čokoládová fontána Carla, ve které si může každý namáčet nakoupené jahody.

Trhy na Náplavce a na Jiřáku pokračují i během letních prázdnin bez omezení.

Letní ovoce na Kulaťáku

I další velký farmářský trh v Praze, na Kulaťáku, se raduje z léta. „Slunko pálí, že pomalu zapomínáme, jak se nám po něm ještě nedávno stýskalo. Spolu s tím přichází plody toho všeho – ovoce! Těšte se tento týden na záplavu letního ovoce,“ zve návštěvníky za pořadatele Ondřej Lachman. Na Kulatáku budou v sobotu nejen jahody, ale také třešně a meruňky.

Trhy na Kulaťáku se o prázdninách konají pouze 1× za 14 dní, vždy v sobotu.

Plzeňské farmářské trhy pokračují i v létě

Tuto sobotu, 22. června 2013, se uskuteční letos už posedmé Plzeňské farmářské trhy. Sjede se na ně zhruba 40 prodejců z blízkého i trochu vzdálenějšího okolí. Trhy budou pokračovat i v letních prázdninách v obvyklém čtrnáctidenním intervalu.

„Na přání zákazníků jsme se rozhodli pokračovat s Plzeňskými farmářskými trhy i o letních prázdninách. Nebudeme tedy dělat pauzu na svátky Cyrila a Metoděje jako v minulých letech. V červenci se trhy uskuteční 6. a 20. V srpnu nás milovníci kvalitního jídla najdou dokonce třikrát – 3., 17. a 31. Dodržujeme tedy od začátku letošního roku čtrnáctidenní interval,“ říká Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC (pořadatel trhů). 

Na trhu najdete mimo jiné čerstvou zeleninu – ředkvičky, brambory, saláty, jarní cibulku, kedlubny, rané zelí… Mimo zeleninu se budou prodávat čerstvé ryby, kuřata, hovězí maso, pečivo i mléčné výrobky.

Přehled farmářských trhů v celé ČR a informace o termínech najdete na Vitalia.cz, podrobnosti o aktuálním sortimentu hledejte na stránkách pořadatele.

Připravili jsme pro vás:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).