Už vás nebaví dokola grilovat jen maso nebo zeleninu, chcete zkusit něco nového, něco, čím zaujmete rodinu i přátelé? Pak tedy krom běžných surovin na grilování nezapomeňte přikoupit i syrečky.
„Čím dál víc lidí hledá lehčí, zdravější a zároveň chutné varianty. A právě Olomoucké tvarůžky nabízejí ideální kombinaci výrazné chuti a nutričních benefitů. V kuchyni i na grilu se s nimi dají dělat opravdová kouzla,“ říká Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W. spol. s r.o., která je výrobcem Olomouckých tvarůžků.
Tvarůžky se u nás vyrábějí už 600 let
Tvargle, syrečky nebo chcete-li tvarůžky mají v naší zemi dlouhou historii, tak dlouhou, že už si ji vlastně ani nikdo nepamatuje. Odhaduje se, že u nás se vyráběly už před šesti sty lety prakticky v každé chalupě. Když mléko zkyslo, řešilo se, co s ním. A tvarůžky byly jasnou volbou.
Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem s chráněným označením původu Evropské unie. Vyrábějí se bez syřidel, barviv, aromat i stabilizátorů.
I dnes po šesti stech letech si je kupujeme a krájíme na chleba, ukusujeme s rohlíkem ke svačině, sportovci je ve velkém využívají jako skvělý zdroj bílkovin, v redukční dietě jsou zase ceněné pro nízké množství tuků. A vhod vám přijdou, a to se možná budete hodně divit, i při grilování. Pokud byste samotné tvarůžky dali na grilovací pánev, nebo dokonce na gril, přidělali byste si dost práce. Tvarůžky by se vám totiž roztekly mřížkami a bylo by po pěkném grilování.
Syrečky grilujte jako hermelín
Pokud chcete syrečky grilovat, zacházejte s nimi jako například s hermelínem, položte je na alobal, posypte oblíbeným kořením, přidejte trochu česneku, zakápněte olejem a zabalte. Takto připravené syrečky na nižší teplotu grilujte. Po rozbalení rozpuštěné syrečky potírejte na opečený chléb.
Zkusit můžete i grilovanou variaci se slaninou. Dva plátky slaniny si rozložíte na alobal do kříže, doprostřed vložíte tvarůžek, zbylými konci slaniny tvarůžek obmotáte, a nakonec důkladně zabalíte od alobalu.
Další tipy s Olomouckými tvarůžky
Grilovaná plněná rajčata
Suroviny:
- 4 velká rajčata
- 100 g Olomouckých tvarůžků
- 50 g šunky
- 1 bílek (vyšlehaný do sněhu)
- 1 lžička mleté sladké papriky
- olivový olej
Postup: Rajčata seřízněte a vydlabejte. Tvarůžky a šunku nakrájejte nadrobno a smíchejte se sněhem z bílku a paprikou. Touto směsí naplňte rajčata, potřete je olivovým olejem a grilujte na alobalu nebo grilovací misce. Rajčata se dají zapéct také v troubě.
Masové šišky s překvapením
Suroviny:
- 200 g mletého libového vepřového masa
- 200 g mletého hovězího masa
- 200 g Olomouckých tvarůžků (tyčinky)
- 1 vejce
- strouhanka
- tuk
- sladká i pálivá paprika, rozmarýn, sůl
Postup: Mleté maso smíchejte s vejcem, solí a kořením, podle potřeby přidejte strouhanku a důkladně propracujte. Tyčinky tvarůžků zabalte do menších porcí masové směsi a vytvarujte šišky. Grilujte na nepřímém žáru nebo pečte v troubě. V obou případech vznikne šťavnatý pokrm s překvapivě výrazným sýrovým středem.
Neměňte syrečkům teplotu
Zrající sýry vyžadují zvláštní péči, protože jejich kvalita se neustále vyvíjí a závisí na teplotě, vlhkosti a typu kultury. „Kvalitu Olomouckých tvarůžků můžeme garantovat jen do chvíle, než je předáme dalším článkům distribučního řetězce. Pro zachování kvality sýra je tak nezbytné dodržet správné teplotní podmínky při přepravě, prodeji i skladování v domácnosti u konečného zákazníka, což je právě v rozmezí 4–8 °C,“ upozornil Rastislav Mikuška, vedoucí kvality společnosti A. W.
Tvarůžky zrají v symetrických vrstvách od povrchu ke středu, což ovlivňuje jejich chuť a konzistenci.
Různá stádia zrání Olomouckých tvarůžků
• Více než tři týdny před datem minimální trvanlivosti (DMT) bývají Olomoucké tvarůžky tužší a mají výrazné tvarohové jádro, což je ideální pro ty, kdo preferují jemnější chuť a pevnější konzistenci.
• Přibližně dva týdny před DMT se vyvíjí výraznější maz a chuť se stává intenzivnější. Jeden týden před DMT tvarůžky dosahují nejvyššího stupně zralosti, jsou plně prozrálé až k jádru, mají pikantnější chuť a měkčí texturu.